Pe masura ce iarna se apropie autoritatile fac ultimele pregatiri pentru a nu fi luati prin surprindere de zapezile si de viscolul atat de problematic, mai ales in trafic. Curatarea oraselor si a drumurilor de zapada este prioritara si trebuie realizata ca mai repede, dupa fiecare cadere de zapada.

In functie de fiecare locatie care trebuie deszapezita si de tipul de drumuri, exista diverse utilaje deszapezire. De la simplele lame pana la frezele de zapada, fiecare utilaj are propriile beneficii ni procesul de indepartare a zapezii de pe strazi. O lama de zapada este potrivita pentru drumuri inchise, unde zapada nu poate decat sa fie incarcata in camioane si dusa in alta parte. Sunt astfel folosite in orase si sate, chiar daca in ultimii ani sunt inlocuinte in anumite zone de frezele care pot arunca zapada colectata direct in camioane aflate langa ele. Cu toate acestea, nu pot fi utilizate pe strazi care au doar doua sensuri sau pe straduletele dintre blocuri, locuri unde o lama de zapada exceleaza.

Locurile perfecte pentru autofreze de zapada sunt strazile principale din orase, autostrazile si drumurile dintre localitati si orase unde zapada poate fi aruncata in santurile de colectare sau pe marginile strazilor. Pot manera cantitati mari de zapada intr-un timp scurt si pot fi folosite acolo unde exista caderi mari de zapada, unde gramazile de zapada sunt mai inalte decat o lama.

Iar pe langa lamele si frezele de zapada, in orase si chiar si pe drumurile importante sunt folosite sararite, care imprastie material antiderapant sau substante care sa topeasca gheata care se poate forma pe asfalt. Acestea sunt de fapt utilaje multifunctionale, avand aplicatii si in agricultura. Cu toate acestea, aici este vorba de pregatiri pentru iarna, asa ca o sa ne limitam la asta. Probabil ca ati observat ca pe marginea starzilor, in multe orase, exista mici containere cu nisip. Acesta este folosit iarna, fiind aruncat manual pe strazile inghetate. Dar nimic nu intrece o sararita, stratul de nisip, sare sau alt material este uniform si destul de consistent, fiind astfel evitate accidente grave, in orase si in afara acestora.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin