Am si eu o  fobie netratabila.Se numeste “fobia halatelor albe”

De ce o am?

Ar trebui sa va prezint  o analiza detailata a copilariei mele in care oamenii in  halate albe au gresit si m-au supus unor  chinuri aiurea.Am trecut peste traume , incepand  sa colaborez cu  ei in  calitate de psiholog sau consilier.

Ideea e ca fobia nu a disparut dar dupa atatia ani o pot infrunta si sunt okay.

Buuunnn, sa revin la ce m-a facut sa astern aceste randuri.

Am in vecini un baietel de 13 ani  cu probleme neurologice.Are sechele de paralizie cerebrala care l-a lasat cu o  hemipareza stanga dar este integrat in sistemul normal de invatamant, are o gramada de  prieteni .Este deosebit  de inteligent avand o personalitate placuta, cucereste fara probleme  simpatia  interlocutorului prin   felul de a fi din care razbat mentalitatea de invigator, ambitia  si optimismul. Nu concepe sa renunte la un tel sau daca chiar o face , nu inseamna ca nu se poate , ci ca nu merita efortul…

Il cheama Oliver.

Martursesc ca uneori parintii lui sunt depasiti…Copilul citeste enorm ,fiind un  as in computere si IT, deci nu i-a fost greu sa gaseasca in mine un prieten.

Sunt amic cu tatal introvert si caruia ii pasa doar de sport dar o inteeg pe mama care cauta un umar pe care sa  planga si sa isi  spuna oful.

Acum doua saptsmani Oliver  a fost la control si  i s-au prescris  niste  medicamente care nu-i faceau deloc bine.Mama lui a dorit o a doua opinie obtinand o trimitere  catre orice neurolog din  oras.I-au facut lui Olllie  programare la Neurologie in cadrul retelei  de policlinici “Regina Maria”.

Stupoare pentru mine..Eu  sunt vazut ca un excentric , un noncomformist care e prieten cu copiii din cartier . cu pisicile si cainii maidanezi catota le mai dau de mancare si care ma conduc la  tramvai……Nimeni nu m-a rugat sa fac ceva atat de important, sa imi incredinteze copilasul intr-o misiune atat de importanta. Parinti lui Oliver m-au rugat sa merg cu el la medic deoarece ” inteleg mai bine si pot pune intrebari pertinente”…Nu eram comvins ca este chiar asa  dar  am accptat.

In Timisoara exista doua mari policlinici ale acestei retele medicale aflate in doua colturi diferite ale orasului.Doar una dintre ele accepta  consultatie cu trimitere si aceea era la capatul celalalt al  Timisoarei.Cu Oliver de mana  am urcat intr-un taxi  strabatan orasul am ajuns la Iulius Mall care gazduieste una din policlinicile “Regina Maria”.

Am intrat la consultatie fiind intampinati de o doctorita cu  un zambet larg pe buze.

I-am explicat ca Oliver a avut o medicatie beton care -i facuse bine dar care i-a fopst schimbata  iar copilul nu se simte bine si ca o rugam sa ne prescrie acele  medicamente.

– As dori sa il consult mai intai.

L-a luat , i-a testat reflexele, coordonarea, a vorbit cu el , l-a intrebat ce simte , cum a facut fata schimabarii medicatiei etc.

Revenind la mine mi-a spus:

– Stiti si baiatul meu are niste ticuri si nu ia medicamente.
– Una este sa aiba niste ticuri , doamna, si alta este sa aiba probleme de coordonare si spasticitate pe care cu aceste medicamente le poate tine sub control
– De fapt eu v-as sfatui sa nu ii mai dati nici un medicament.Sa comunicati parintilor ca pentru el cel mai bine ar fi sa faca gimnastica, sa aiba o alimentatie sanatoasa si eventual sa ia calmante usoare pe baza de plante, stiti din acelea de la naturisti…Eu asa consider ca ar fi cel mai bine.Vedeti , eu nici nu am retete verzi.
– Eu inteleg ca dumneavoastra aveti anumite convigeri, este alegerea duneavoastra dar nu isi are sensul aici.Acest copil are nevoie de acele medicamente pentru a putea “functiona” in parametrii normali.
– Va scriu scrisoarea medicala si va prescriu medicamentele actuale dar cu in fpzaj tedus pentr a i se dezobisnui organismul///
– Doamna , nu intelegeti ca nu ii fac bine si are nevoie de celelalte medicamente ?
– Cu gimnastica va fi bine…
– Nu stiam ca gimnastica medicala vindeca boala neorologica…

Ma enervasem dar stiam ca nu voi obtine pentru micul meu prieyen medicamentele necesare.

Am luat sceisoarea medicala , l-a luat pe Oliver si am plecat.In taxi mi-a venit o idee. Am luat mobilul si am sunat la policlinica “Regina Maria” din cealalta zona a orasului facand programare petru a doua zi.

Oliver m-a tras de maneca spunand:

– Dar nu avem trimitere,Eddie.
– Nu-o bsi, mergem fara!

Cred ca nu trebuie sa va povestesc cata amaraciune si ingrijorarea s-a creat dupa ce am relatat conversatia cu soctorita vegetariana care sustinea ca boala neuroliogica se poate ameliora cu gimnastica si suplimente alimentare.Mama lui Oliver mi-a spus ca nu poot da merg cu Oliver la control fara tritere deoarece nu isi permite sa dea 150 lei pentru aceasta.Am linistit-o spunadu-i ca voi plati eu si ca nu are de ce sa isi faca griji.

A doua zi ne-am us la a doua policlinia ce functioneaza sub egida “regina Maria”.

– Buna ziua. Care este problema?
– Problema… e colega dumneavoastra de la cealalta locatie.Doamna are niste principii care nu o lasa sa prescrie anumite medicamente. Noi avem nevoia de aceste medicamente ca de aer.Speram ca dumneavoastra sa ne rezolvati aceasta probl4ma.
– Pai, sa vedem.

S-a uitat peste hartiile aduse de noi pe care erau scrise toate consultatile, in care se vedea evolutia, medicatia si alte observatii.Dupa ce le-a studiat s-a uitat la Oliver , apoi la mine.

– Si ce doriti mai exact?
– Sa ne scrieti medicamentele care ii fac bine baiatului.
– Nu ar fi mai bine sa mergeti la in psihiatru?
– Pentru ce, doamna? Acest copil are probleme neurologice , nu psihiatrice.Nu inteleg de ce complicati atat de mult lucrurile? Una nu doreste sa dea medicamente, dumneavoastra ne trimiteti la psihiatru.Pentru ce? Acolo exista niste medicamente care-i fac vine, nu inteleg de ce nu ii puteti puteti prescrie reteta si scrie scrisoare medicala si gata !

S-a uitat la mine cu privie din care nu am reusit sa imi dau seama mare lucru apoi a inceput sa scrie.In sinea mea mi-am spus “in sfarsit!”Supa ce a terminat mi-a dar scrisoarea medicala , am multumit si am pleca gandindddu-ma de ce au dat unei policlinici superficiale un nume atat de ilustru.Amintesc ca Regina Maria a fost infiriera devotata in timpul Primului Razboi.

Din pacate medicii de astzi nu se ridica nici la degetul mc al ilustrei regine….

Este o aventura sa primesri o scrisoare medicala si o reteta.Doar daca merge si platesti si chiar aunci risti sa fi trimis la psihiatru.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin