Graffiti, cand auzim acest cuvant ne gandim la pereti mazgaliti cu spray colorat, la vandalism.

Doar ca nu intotdeauna “grafitti” inseamna  acest lucru.

Grafitti, in multe cazuri, se apropie de arta.

Graffiti este un termen general referitor la inscripţii caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereţi sau alte suprafeţe publice. El isi are originea in Grecia Antica si pe timpul Imperiului Roman.

Ca etimologie grafitti deriva “din limba italiana este pluralul substantivului “graffito”, desi forma de singular a devenit obscura si este folosita în istoria artei, cu referire la opere de arta realizate prin zgarierea desenului pe o suprafaţa. Ambii termenii englezesti provin din italiana, cel mai probabil de la “graffiato”, participiul trecut al verbului “graffiare” (a zgaria); “grafferii” antici îsi scrijeleau opera pe pereţi, înainte de apariţia spraiului cu vopsea. Aceste cuvinte deriva la randul lor de la grecescul γραφειν (graphein), care înseamna “a scrie”.
Nu exista înca un echivalent romanesc pentru graffiti în accepţiunea moderna a cuvantului, iar termenul englezesc nu este înca adaptat la limba romana. Cu atat mai puţin diversii termeni asociaţi cu acesta nu au o traducere clara”, ne spune Wiki

Pentru orice artist opera sa este o forma de comunicare, de exteriorizare a sentimentelor, a trairilor. La fel este si graffiti pentru writeri. Acestia prefera un perete in locul unei galerii de arta pentru ca vor ca opera lor sa fie la indemana oricui, este dedicata tuturor celor care trec pe strada si nu unui grup select.

Mie imi place accest gen de exprimare , mai ales ca in oras exista un loc special alocat acesteui gen de exprimare. Am trecut ieti pe acolo si am ramas placut impresionat de frumusetea operelor expuse.

Am vazut adevarate opere de arta.
Si cum nimic nu poate scapa aparatului meu de fotografiat , vi le impartasesc si voua.

Priviti si judecati.

Enjoy it.

Voi ce parere aveti despre  acest  fenomen? Cum il catalogati?