Graffiti, cand auzim acest cuvant ne gandim la pereti mazgaliti cu spray colorat, la vandalism.
Doar ca nu intotdeauna “grafitti” inseamna acest lucru.
Grafitti, in multe cazuri, se apropie de arta.
Graffiti este un termen general referitor la inscripţii caligrafiate sau imagini pictate sau gravate pe pereţi sau alte suprafeţe publice. El isi are originea in Grecia Antica si pe timpul Imperiului Roman.
Ca etimologie grafitti deriva “din limba italiana este pluralul substantivului “graffito”, desi forma de singular a devenit obscura si este folosita în istoria artei, cu referire la opere de arta realizate prin zgarierea desenului pe o suprafaţa. Ambii termenii englezesti provin din italiana, cel mai probabil de la “graffiato”, participiul trecut al verbului “graffiare” (a zgaria); “grafferii” antici îsi scrijeleau opera pe pereţi, înainte de apariţia spraiului cu vopsea. Aceste cuvinte deriva la randul lor de la grecescul γραφειν (graphein), care înseamna “a scrie”.
Nu exista înca un echivalent romanesc pentru graffiti în accepţiunea moderna a cuvantului, iar termenul englezesc nu este înca adaptat la limba romana. Cu atat mai puţin diversii termeni asociaţi cu acesta nu au o traducere clara”, ne spune Wiki
Pentru orice artist opera sa este o forma de comunicare, de exteriorizare a sentimentelor, a trairilor. La fel este si graffiti pentru writeri. Acestia prefera un perete in locul unei galerii de arta pentru ca vor ca opera lor sa fie la indemana oricui, este dedicata tuturor celor care trec pe strada si nu unui grup select.
Mie imi place accest gen de exprimare , mai ales ca in oras exista un loc special alocat acesteui gen de exprimare. Am trecut ieti pe acolo si am ramas placut impresionat de frumusetea operelor expuse.
Am vazut adevarate opere de arta.
Si cum nimic nu poate scapa aparatului meu de fotografiat , vi le impartasesc si voua.
Priviti si judecati.
Enjoy it.
Voi ce parere aveti despre acest fenomen? Cum il catalogati?
In primul rand pozele sunt superbe, iar desenele sunt uimitoare 😉
Ar trebui sa existe zone special amenajate pentru graffiti in fiecare oras si nu numai. In acest fel, oamenii si-ar putea exprima talentul fara frica.
Mie mi se pare o arta, care ar trebui sa capteze mai multa atentie.
Ma bucur ca iti plac 😛 da, daca in fiecare oras ar exista un loc special , acesti talentati tineri nu s-ar manifesta pe peretii blocurilor , de fapt aceia nu sunt cei care fac din grafitti o arta ,ci smecherasii de cartier care scriu numele unei formatii ..
Imi plac desenele gen graffiti, dar ma lasa rece cei care isi scriu numele sau mai bine zis porecla pe toti peretii .. un exemplu ar fi fratele meu care se "semneaza'' pe unde apuca 😐
Pe la noi prin zona este un adevarat talent, care a desenat un delfin si o fata superb :X
Voi face si poza sa iti arat 😉
Chiar te rog sa faci cateva poze 😛
Cand ajung pe acolo voi face si poze, sper doar ca nu au izolat blocul 😀
uneori, graffiti reprezinta decaderea unei comunitati, dar separat, "organizat" si eventual stimulat cu concursuri cu premii poate da nastere unor chestii foarte faine. de pilda, e cam aiurea pe usile de metrou.
felicitari pentru poze!
.-= zamo.ca´s last blog ..somethin’s happenin’ in cluj – bruneta =-.
first off, ce ai pozat tu acolo sunt doar grafuri dintr-o anume zonă (Maria, if I remember it right); în restul oraşului mai greu găseşti vreun desen mai de doamne-ajută
secondly, în continuarea primului, i-aş bate cu lanţul pe copiii tâmpiţi care se semnează pe toate tramvaiele şi casele istorice din oraş; pur şi simplu nu arată bine şi nu fac vreun serviciu nimănui prin prezenţa lor.
pe scurt, viaţa-i complicată şi are multe aspecte … :))
.-= dAImon´s last blog ..O problemă cetăţenească =-.
Graffiti-ul e o expresie artistica nascuta in underground care are tot mai multe tendinte de a intra in mainstream, cu concursuri, lucrari artistice vandute etc.. Mi-e sa nu-si piarda farmecul si puterea de a impresiona ochiul daca toata miscarea asta ajunge sub niste "reguli". Eu vad actiunea asta de pictat pereti fie ca un gest de protest social ce uneori deriva in "huliganism" dar care nu-i afecteaza valoarea artistica sau ca o modalitate de expresie a unor artisti pentru care nu intregul oras e o panza ci doar locurile care sufera de "uratenie" sau neglijenta. De banalitate. De aspectul mohorat etc.. Nu cred ca scrisul numelui pe pereti e graffiti in acceptiunea moderna a cuvantului decat daca e facut cu stil, arata frumos, pictural.. Oricine poate mazgali peretii nu toti insa stiu graffiti.
Btw, metrourile pictate din buc mi s-au parut geniale..
.-= richie´s last blog ..Îmi plac țâțele =-.
Multumesc Zamo, la noi fenomenul se limiteaza la acel viaduct de cam 600m, intranvaie sau autobuza nu prea exista , eventual mai sunt pe garaje .
Unde am facuteu poze erau si opere care se puteau continnua , din cate stiu exista o ddenumire specifica pentru accest tip de creatie.
In Berlin era folosit Zidul din partea Vestica, pentru exprimarea prin grafitti.
@dAImon , bine ai venit pe acest blog,.
Da ceea ce am fotografiat eu se afla sub viaductul dinsptre P-ta Maria spre Centru care a devenit loc de exprimare a celor pasionati de asa ceva.
Nici mie nu imi place sa vad mazgalite monumentele istorice, de niste baieti care nici macar nu fac grafitti.
@rRichie ,bine ai venit in casa mea virtuala .
Eu nu am vrut sa intru in detalii despre underground , am vrut sa fac un articol cat mai scurt in care sa prezint aceste creatii care mie mi s-au parut deosebite, daca ar fi dupa mine as valoriza talentul acestor tineri, as face concursuri.
E foarte clar ca acesti oameni au talent.
Ar fi recomandat si documentarul BBC – THe Hip Hop Years. E din 1999. Se apleaca si asupra fenomenului.
Oricum, ca forma de exprimare, este aproape nul in Ro. In afara de cativa artisti plastici care se manifesta stradal (gen Pisica Patrata si altii – prin Bucuresti zic) majoritatea se marginesc la a-si spoi numele pe monumente arhitecturale.
Daca cineva ar avea grija de acesti tineri artisti cu siguranta nu se vor mai "iscali" pe monumentele arhitecturale … care sincer sa fim in tara noastra sunt "foarte ingrijite" de primarii…
Las-o naibii…
.-= VJ Duuk´s last blog ..Dumnezeu este cu noi =-.
Ai dreptate, aici intram in alta discutie, cate monumente istorice avem si sunt in paragina …din pacate.
Aici vad ca au bagat ceva bani in refacerea cladirilorr din zona istorica, doar ca mai sunt si altele care necesita reparatii, asa ca …
grffiti-ul cred ca e undeva intre arta si vandalism; expuse intr-un cadru organizat unele desene sunt intr-adevar opere de arta in toata regula. dar in cluj spre exemplu mai gasesti unele care chiar daca vor sa transmita ceva, vin ca o vandalizare a unei cladiri publice si asta nu mi se pare ok.
@Inca1 parerea mea nu poti sa rupi graffiti-ul de vandalism…nu prea ai cum sa-l rupi pentru ca 80% din populatie asta gandeste…
.-= VJ Duuk´s last blog ..Dumnezeu este cu noi =-.
au talent cei care o fac
.-= Coramen blog´s last blog ..Jelev ii baga titlul CFR-ului in buzunar: Steaua 3-3 Timisoara! =-.
Daca si la noi s-ar face concursuri de graffitti ca si in alte tari probabil ca s-ar descoperi multe talente…
Oricum un exemplu de "graffitti organizat" este la liceul Moisil din Timisoara unde s-au strnas bani pt reamenajarea terenului de baschet si cu aceasta ocazie ca sa scape de culoarea gri a scolii,scoala le-a cumparat spray-uri de graffitti unor elevi care chiar se pricep la asa ceva,si acestia vor "infrumuseta" peretii scolii
Fain 😛 nu am stiut de aceasta initiativa dar mi se pare una liberala, ca sa zic asa 😛
great post as usual!
ЎHola!
No estб seguro de que esto es verdad:), pero gracias a un cargo.
Hola,
Ya he visto algunos hay …
Edwas
Salut, poate ce o sa zic eu acum nu prea are legatura cu ce s-a discutat mai sus. Sunt studenta la jurnalism si am de facut un interviu cu persoane care fac grafiti. Ai putea sa ma ajuti?
In proncipiu da, doar ca nu vad cu te-as putea ajuta eu 😛 ai facut un interviu cu creatorii de grafitti? Chestia e super tare.
Daca doresti sa colaboram poti sa iei legatura cu mine.
Bine ai venit pe blog , Oana 😛 poate vom colabora impreuna.
Un pictor vestit, aflat prin munti, întîlneste o turma de oi si se adreseaza ciobanului: Bade, îmi dai voie sa-ti pictez oile? Esti nebun, omule? Lasa-le asa albe cum sînt…
vandalizarea cladirilor publice? :)) adica cum? ce inseamna asta? un afis de 5-6 metrii cu reclama la "probleme cu erectia?" pus pe un bloc nu e vandalism?? faptul ca in timisoara circula tramvaie pe care scrie mare: HEMOROIZI SI FISURI ANALE nu e vandalism? :))) aaaa….sau poate nu e….pt ca oamenii considera vandalism si crima ceea ce nu pot ei controla….prefera o reclama pt care sa platit mii de euro sa o puna ORIUNDE decat sa vada a doua zi ceva desen frumos facut de un graffer care a depus efort si a riscat mult pt asta.
ceea ce fac firmele de reclame, asta face si un graffer….numai ca el nu vrea sa aibe nici un profit si nu vrea sa vanda nimic…face asta de dragul culorilor si a satisfactiei de dupa 🙂 ASTA E GRESIT NU?
Nu e gresit cata vreme pastreaza un caracter artistuc , intr-un spatiu amenajat. Mie chiar imi place genul acesta de arta.
Cat despre reclamele care abunda pe tramvaie , trebuie sa ne gandim ca si RATT -ul trebuie sa traiasca si sa intelegem ca asta se aduc niste bani care teoretic sunt folositi pentru intretinerea acestor mijloace de transport in comun.
Stii cand si unde nu imi place sa vad aceasta forma de manifestare? Cand este executata pe o cladire istorica, proaspat refacuta , sau pe un bloc refacut, atunci mi se pare ca e o bayaie de joc adusa istoriei si implicit banului public.Atat de greu se restaureaza la noi monumentele istorice , si dupa rugaminti si amnari se pune in miscare o restarare , ca apoi sa fie umpluta de desene.
…sunt frumoase…
eu as zice arta…
pacat ca nu le da de lucru prin statiile de metro( concurs organizat , platit, teme …) !…am vazut in Bruxelles asa- era frumos…
Da, ar fi o idee 😛 si inca una buna, ei s-ar putea manifesta siar avea de castigat si comunitatea.
Foarte interesant articol! 🙂