In lumea bizara in care traim suntem tentati sa acumulam lucruri fara importanta reala.Punem foarte mult accentul pe material si neglijam, de multe ori, sanatatea sau viata de familie.

Ne cumparam case, gadgeturi de ultim racnet iar daca racim fugim pana la farmacie su luam Paracetamol.
images
Ne facem “bine” si continuam sa tinem ritmul cu dinamica societatii in care traim.Nu ne dam seama cat de fragila este viata noastra pana n-o patim….Din pacate, nu am atins inca nivelul de cultura de a merge la medic pentru preventie si am blocati in mentalitatea de a merge la medic cand suntem in ultimul grad sau la un pas de eternitate.

In 5 ianuarie 2015, am crezut ca voi pierde cea mai draga si importanta persoana pe care o am : pe mama mea.

Ignorand peisajul alb si gheata mama mea s-a dus la medicul de familie dupa reteta lunara.Ajunsa acolo abia respirand mi-a dat telefon spunand:

– Vino dupa mine ca mi-e rau!

In secunda doi am urcat in masina alaturi de un prieten si m-am dus la cabinetul cu pricina.

Doctorita imi spune :

– I-am facut trimitere la A.S.C.A.R.
– Bine, am s-o duc acolo.

Ajungand aproape de casa mama mea abia respira, se sufoca.Simptomele pareau ca cele ale unui infarct desi nu eram sigur ca aceasta era cauza.Nu o durea mana sranga, ci doar pieptul. Am chemat ambulanta.

In acest timp mama mea spunea sufocandu-se:

– Mor! Vai, mor, nu mai pot!
– Nu mori, nu acum! Nu ai voie! Vine ambulanta si te vei face bine. Mai ai ani de trait!

O masma pe spate si incercam sa o linistesc deoarece eram constient ca avea un atac de panica.

Dupa 25 de minute, timp in care mama s0a luptat cu greu sa respire au ajuns si cei de la “Ambulanta” Putea sa moara de trei ori…dar era singura disponibila.

Cand a ajuns salvarea medicul a intrebat:

– De unde vine doamna?
– De la medicul de familie…
– Pai, cine e boul care lasa sa plece un pacient in asemenea stare??Veniti doamna, va punem noi pe picioare…

Au urcat-o in ambulanta si au inceput primele manevre de de a o stabiliza.Un sfert de ora a stat masina ambulantei in fata blocului meu.Cand au pornit spre Spitalul Judetean, la Urgenta, am pornit cu masina in urma lor.

Au dus-o la Urgente.Singurele informatii le-am primit de la asistenta de pe masina care mi-a spus in prima instanta “edem pulmonar”.

Am stat in sala de asteptare din spital, privind un perete scorojit masurandu-l si numarandu-i crapaturile.Amicul meu era surprins de calmul meu.In sinea mea eram furios pe acest sistem sanitar care are atatea lacune si care mi se parea ca a ramas la nivelul anilor ’80.

Anticipand ca urma sa fie internata mi-am lasat amicul acolo si am venit accasa sa ii fac un bagaj cu cele necesare.Aceata actiune s-a dovedit a fi deosebit de grea, mai repede gasesti obiecte arheologice decat lucrurile mamei .Ma rog, intr-un final am gasit ce cautam : halat , pijama, ciotapi grosi, un pulover, ustensilele de igiena personala….

Intre timp pe mama o transferau catre Spitalul Epidemic.Am ajuns si eu cu bagajul in scurt timp accolo.Pe drum am vazut din masina, niste tineri cu o sanie, ce se distrau cu niste artificii avand o sticla de sampanie in mana.

Ce paradoxala este lumea aceasta, intr-un loc unii se distreaza iar in alt loc cineva lupta pentru viata….Procesul meu de gandire facea o serie de observatii filozofice, probabil, si oboseala si sentimentele contradictorii pe care le aveam isi puneau amprenta asupra mea.

Ajungand la spitalul unde fusese internata mama mea am dat de doctorita de garda care mi-a spus:

– Mama dumneavoastra suferade pneumonie si datorita diabetului si al problemelor cardiace pe care le are au creat acest complicatii care au dus la aceasta criza.Medicamentele nu isi mai faceau efectul din cauza infectiei la plamani.Va ramane internata 10-14 zile.

Ajungand in salon, mama era conectata de un echipament, un ferl de butelie, care ii furniza oxigen.I-am dat cele necesare, i le-am despachetat.Se simtea mai bine dar era extremm de speriata.Am mai stat cu ea putin asigurandu-ma ca e stabila,i-am ridicat moralul si apoi am plecat.

Era 12 noaptea.Dupa 7 ore de la declansarea crizei, puteam respira usurat.Aveam sa ma intorc a doua zi la ea.Stiam ca era pe maini bune.Dupa un somn profund stiam ca voi redeveni optimist si puteam sa imi fac planuri de viitor.

PS. La ora cand scriu aceste randuri mama mea este in afara de orice pericol simtindu-se bine si avand un tonuis ridicat.In fiecare zi am fost in viozita la ea cu mancare , fructe si tot ce imi cerea.A fost o perioada mai grea deoarece am fost singur si a trebuit sa am grija si de blanosi, sa fac cumparaturi, si chiar mancare….

Fiecare rau are si un bine…

In prima editie a anului a jocului au scris: