Intrebari sub felinarele din Timisoara

Introducerea iluminatului electric pe strazile Timisoarei a constrituit o premiera europeana,una din realizarile care au facut din orasul de pe malul Begai unul dn lampa_stradacele mai importante si strategice orase din aceasta parte a continentului.

Dupa ce in 15 decembrie 1882, , Primaria incheie un contract de concesionare cu societatea Anglo-Austrian Bruch Electrical Companz Ltd. pentru iluminarea electrica a strazilor din Timisoara peste doi ani in 1884, in data de 12 noiembrie, s-au pus in functiune 731 de lampi de iluminat electric pe strazile Timisoarei in lungime de 59 de kilometri. Lampile incandescente fiind cu filamentul de carbune.

Era o premiera in Europa ca felinarele sa fie inlocuite cu lampi electrice.

Ma intreb cum se simteau locuitorii orasului sa stie ca sunt primii in Europa care au in oras astfel de minunatie.Ce se discuta sub aceste lampi electrice, ce intrebari se puneau, care era starea de spirit.

Trebuie sa fi fost un eveniment ce a ridicat orasul la un nivel mai mare de insemnatate culturala, comerciala si strategica.

Ma intreb cum arata un ziar care relata evenimentul?

In Timisoara de astazi s-a patrat forma acelor lampi electrice.In jurul cladirilor vechi dau un iz aparte locului,dandu-ti de multe ori impresia ca timpul a stat in loc.

Lampa in Timisoara

Lampa din fata Castelului Huniazilor din TM

Au mai scris despre intrebarile de sub felinare:

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr

2 Comments

  1. Nu se poate ca vreo mare biblioteca timșoreană să nu aibă o colecție de ziare din vremea respectivă. Chiar ar fi interesant de știut cum s-a reflectat evenimentul… luminos în presa vremii !

    • Da, ma gandeam zilele astea sa caut la Biblioteca Judeteana.Sper sa reusesc …

Trackbacks/Pingbacks

  1. Întrebări… sub felinare | VeroVers - […] Elucubraţie scrisă ca răspuns la provocarea de luni. […]
  2. Când ninge pe sub felinare | wordwasfirst - […] Întrebari pe sub felinare s-au mai pus și aici. […]
  3. Înşiră-te mărgăritare - […] Am înscris povestea de mai sus în provocarea de luni, cu tema dublă ”Sub felinare” şi ”Întrebări” ,  pentru…
  4. Întrebări sub felinare | Înşiră-te mărgăritare - […] Am înscris povestea de mai sus în provocarea de luni, cu tema dublă ”Sub felinare” şi ”Întrebări” ,  pentru…
  5. Întrebări sub felinare | MAGAZIN CRITIC - […] Am înscris povestea de mai sus în provocarea de luni, cu tema dublă ”Sub felinare” şi ”Întrebări” ,  pentru…
  6. Întrebări sub felinare - Înșiră-te mărgăritare - […] Am înscris povestea de mai sus în provocarea de luni, cu tema dublă ”Sub felinare” şi ”Întrebări” ,  pentru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LIKE ME ON FACEBOOK

RECOMAND

COMMERCIAL

CATEGORIES

ARCHIVES

Blog Award

Blog Award

Photo Award

Semn spre carte

FOR MYSELF

www.PRchecker.info

Copyright

Creative Commons License
Cartim Blog - My Point of View by Caritm is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Romania License.
Based on a work at www.cartim.ro.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.cartim.ro/.

March 2020
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031