Introducerea iluminatului electric pe strazile Timisoarei a constrituit o premiera europeana,una din realizarile care au facut din orasul de pe malul Begai unul dn cele mai importante si strategice orase din aceasta parte a continentului.
Dupa ce in 15 decembrie 1882, , Primaria incheie un contract de concesionare cu societatea Anglo-Austrian Bruch Electrical Companz Ltd. pentru iluminarea electrica a strazilor din Timisoara peste doi ani in 1884, in data de 12 noiembrie, s-au pus in functiune 731 de lampi de iluminat electric pe strazile Timisoarei in lungime de 59 de kilometri. Lampile incandescente fiind cu filamentul de carbune.
Era o premiera in Europa ca felinarele sa fie inlocuite cu lampi electrice.
Ma intreb cum se simteau locuitorii orasului sa stie ca sunt primii in Europa care au in oras astfel de minunatie.Ce se discuta sub aceste lampi electrice, ce intrebari se puneau, care era starea de spirit.
Trebuie sa fi fost un eveniment ce a ridicat orasul la un nivel mai mare de insemnatate culturala, comerciala si strategica.
Ma intreb cum arata un ziar care relata evenimentul?
In Timisoara de astazi s-a patrat forma acelor lampi electrice.In jurul cladirilor vechi dau un iz aparte locului,dandu-ti de multe ori impresia ca timpul a stat in loc.
Au mai scris despre intrebarile de sub felinare:
Nu se poate ca vreo mare biblioteca timșoreană să nu aibă o colecție de ziare din vremea respectivă. Chiar ar fi interesant de știut cum s-a reflectat evenimentul… luminos în presa vremii !
Da, ma gandeam zilele astea sa caut la Biblioteca Judeteana.Sper sa reusesc …