Am vazut in mai multe emisiuni de pe diverse posturi TV, o oarecare reticenta, o oarecare aroganta, a unor moderatori fata de oamenii politici veniti din alte zone ale tarii, in Bucuresti.

Nu stiu daca aceasta reticenta si aroganta, vine dintr-un complex sau dintr-un dispret fata de oricine este din “provincie”. Nu doresc, ca prin ceea ce spun, sa se creada ca as ceva cu bucurestenii.

Am mama care provine din Bucuresti, am prieteni acolo , mi-am petrecut vacante in acel oras, si cand eram intrebat: “De unde esti baiete ?” “Din Timisoara” “Aaaaaa esti din Provincie..”

Asta pana intr-o zi cand mergeam cu bunicul meu pe strada , pe la “Domenii”, si ne-am intalnim cu un domn , veteran de razboi, care l-a interpelat pe al meu bunic: “Buna vecine ! Cu nepotul ?” ”Da, el e nepotul meu din Timisoara” “Aaaaaaa din Provincie ?!” la care eu nepuntandu-ma stapani am raspuns: “Nu , domnule, nu din Provincie , ci din vechiul Imperiu !!”

Nu cred ca are rost sa spun ce mi-au auzit urechile dupa aceasta faza.

Ideea este ca la momentul actual Bucurestiul este “invadat” de politicieni ce provin din zona “vechiului Imperiu” :
• Emil Boc , premierul demisionar, este din Cluj
• Klaus Johannis, propunerea opozitiei pentru functia de premier este din Sibiu
• Vasile Blaga este din Oradea
• Péter Eckstein-Kovács, consilier prezidential este din Cluj
• Mircea Miclea, “sfatuitorul de taina” al Presedintelui este din Cluj

De fapt, exista un termen pe care il folosesc unii jurnalisti fata de anumiti politicieni ca fiind “grupul de la Cluj”, “ardelenii” si alte apelative. Stau si ma intreb cum de au acceptat “cei 65%” sa il numeasa pe Johannis pentru functia de premier.

Nu le-a fost teama de o reactie negativa din partea unora din concetatenii nostrii ?

Oare, daca Sibiul nu ar fi ajuns Capitala Cultura Europeana , domnul Johannis ar fi fost propus ca prim-ministru ?

Si de unde mentalitatea asta de “Provincie”, adica tot ce nu este capitala, Bucuresti, este ceva inferior ? Cine de cine s-a lipit ?

Nu consider ca sunt superior cuiva doar pentru ca provin din alta zona geografica. Oare, nu cei care au aceasta atitudine sunt, de fapt, adevaratii asa-zisi “Mitici” ?

Personal, cred ca oamenii pot fi inteligenti sau buni, toleranti sau extremisti, de oriunde ar fi ,ca zona geografica.

Mediul influenteaza personalitatea omului dar omul este singurul mamifer dotat cu ratiune, si atunci de ce ne lasam influentati de aceste meschinarii ?

Ne fac sa ne simtim importanti ?

Ooameni suntem cu totii…

Oare, chiar au unii bucuresteni, un complex fata de “Provincie”?

Marlanu dorobanti