Obiectiv atins- Manastirea Cozia

Am citit acum mult timp “Umbra lui Mircea.La Cozia” si mi-a placut poezia lui Grigore Alexandrescu.Aprofundand istoria romanilor am realizat ca personalitara lui Mircea era superioara contemporanilor sai.Cam din aceea vreme Cozia a fost trecut ca un obiectiv turistic pe care trebuia sa il vad.

Strabunicul lui Vlad Tepes pare sa fi fost un om cumpatat si un bun diplomat reusind sa pastreze relatii bune cu omologii sai occidentali.

Plecand de la poalele castelului Bran spre casa am urmat cursul Oltului pana am ajunns la Manastirea Cozia.
Lacasul sfant impresioneaza prin modestia sa, prin lucratura in lemn a usilor , a altarului si frescele ramase intacte desi timpul necrutator a mai estompat din voiciunea culorilor.Plina de lume, mai ales de turisti, din fiecre colt scanteia cate un blitz.

Aici se odihnesc pentru eternitate : Mircea, Matei Basarab ,Doamna Stana si Petru Rares , o colectie de Domni ce au influentat istoria Munteniei.

In dreptul manastirii, Oltul face o cotitura, parca din respect pentru capetele incoronate care au ctitorit si mai apoi au ingrijit dezvoltarea frumoasei manastiri.

Se spune ca Mircea a constuit un tunel subteran ce pornea din manastire trecand sub Olt , tunelul fiind folosit in caz de invazie otomana.Din tot complexul monahal acest aspect ma interesa cel mai mult.DEsi am intrebat despre tunel, nimeni nu a stiut sa imi dea vreun indiciu despre acest aspect.

Neprimind raaspuns la intrebarile mele m-am multumit sa vizitez muzeul din incvinta manastirii.De la etajul muzeului Oltul curgea incet si tacut pastrand secretul vremurilor trecute…Mi-ar fi placut sa stiu despre intrigile, despre obiceiurile acestor voievozi dar nu era nimeni sa imi povesteasca.Poate ca unele lucruri este mai bine sa ramana necunoscute.

Uitandu-ma la apa care curgea lin m-a fulgerat un gand pe care l-am exprimat vrebal fara sa imi dau seama:”La cate evenimente ai fost martor Oltule! Esti un martor tacut si un confident de nadajde ….Poate asa iti vorbea si Mircea, si alte personalitati, poate chiar din acest loc….”

 Manastirea Cozia

collage Cozia

Picture 456

Picture 500

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr

1 Comment

  1. Ce frumoasa este manastirea si cat de frumos se vede raul .

    Faine poezle 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Obiectiv: Pseudoîntoarcere în timp | ropot de secunde... - […] Pe tema „obiectiv” au mai scris şi alţii. Îi găsiţi aici. […]
  2. Obiectiv | Mustăţi lungi, gheare lungi - […] “obiectiv” a mai fost atacată şi de alţii, adunaţi aici. (Iar aici aveţi linkuri câte tot ce s-a scris…
  3. Provocarea de luni – obiectiv | calatorprintaramea - […] vor fi privit și alții provocarea de luni și dacă vreți să știți ce au decis, treceți pe la…
  4. Provocarea de luni – Obiectiv: decor de toamnă | vavaly - […]   Ăsta a fost obiectivul meu. Fiecare participant la provocarea de luni a avut câte un obiectiv pe care…
  5. Antrenamentele motanului Pandalie – 1- Obiectiv stabilit, 4% înfăptuit | FLOAREA DE LOLDILAL - […] aici, linkuri către alte obiective personalizate. La vânătoare de şoareci am fost […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

LIKE ME ON FACEBOOK

RECOMAND

COMMERCIAL

evomag.ro%20 evomag.ro%20 libris.ro%20

CATEGORIES

ARCHIVES

Blog Award

Blog Award

Photo Award

Semn spre carte

FOR MYSELF

www.PRchecker.info

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Copyright

Creative Commons License
Cartim Blog - My Point of View by Caritm is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Romania License.
Based on a work at www.cartim.ro.
Permissions beyond the scope of this license may be available at https://www.cartim.ro/.

January 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031