Herta MüllerAstazi a fost anuntat castigatorul premiului Nobel pentru Literatura in persoanna scriitoarei germane, de origine romana, Herta Müller.

Doamna Müller a mai fost nominalizata de catre guvernul german pentru acest premiu, de doua ori, in 1999 si in 2008.

Istoria Hertei Müller, este identica cu a altor zeci de etnici germani nascuti pe teritoriul Romaniei (exceptand partea cu premiul Nobel si cu faptul ca a reusit sa se impuuna ca scriitoare si in Germania), in sensul ca s-a nascut intr-un satuc german din apropiere de Timisoara, Nithidorf,crescand cu aversiune fata de regimul care i-a expropriat tatal si i-a deportat mama in Siberia.

Cred ca 90% din etnicii germani din aceasta zona a Romaniei se pot „lauda” cu aceste fapte.

Urmeaza germanistica in cadrul Universitatii Timisoara iar datorita simpatiei aratata grupului contestatar „ Aktionsgruppe Banat” , este in atentia Securitatii. Refuzand colaborarea cu Secu este inroddusa intr-un climat „sanatos” ca muncitoare la interprrinderea „Tehnometal” din Timisoara.

In 1982 debuteaza cu “Niederungen” – “Ţinuturile joase”care i-a fost mult cenzurata dar care apare in formma sa initiala in Republica Federala Germania. Reactia oficialilor romani a fost sa ii interzica publicarea oricarui alt volum.

In 1987 emigreaza cu familia in Republica Federală Germania unde continua sa scrie dezvaluind crampeie din societatea romaneasca din timpul regimului totalitar.

Pe de alta parte nu este agreata nici de critica din Germania pentu faptul ca a distrus imaginea idilica a minoritatilor rurale din Romania dezvaluind obtuzitatea , intoleranta, atitudinea fascistă, şi corupţia şvabilor din regiune si oprimarea oricarei forme de nonconformism.

Al catalea Nobel il pierde Romania pentru ca isi alunga valorile?

Nu putem decat sa apreciem ca un un premiu atat pretios ajunge la o compatrioata de-a noastra , doamna Herta Müller, chiar daca cartile dansei descriu o Romanie pe care am dori-o , uitata.

Doar ca istoria nu trebuie uitata tocmai pentru a-i opri repetarea..