In anul 1866 Principatele Romane erau in haos.

Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza tara a ramas cu un vid  de putere.I..C. Bratianu fusese delegat de guvernul provizoriu din tara sa gaseasca un principe strain care sa accepte coroana de Principe al Romaniei.

Dupa mai multe incercari care s-au soldat cu refuzuri din cauza faptului ca micul stat roman era sub suzeranitatea turceasca, Bratianu a fost sfatuit de imparatul Napoleon al-III-lea sa mearga la Dusseldorf pentru a-l cunoaste pe Carol von Hohenzollern-Sigmaringen ,al doilea din cei patru fii ai printului Carol Anton de Hohenzollern.Absolvent al Scolii de Cadeti din Munster si al Scolii de Artilerie din Berlin, Carol era un ofiter incercat, demn de originile sale prusace, care participase cu succes la cel de al doilea Razboi din Schleswig, razboi purtat intre Austria si Prusia pe de o parte si Danemarca. Disciplinat, calit in arta razboiului, abil diplomat, ofiter cu o larga apreciere in randul propriilor soldati, Carol isi manifestase din start intentia de a prelua tronul Principatelor, mentionand ca supunerea fata de sultan nu reprezenta un impediment atat de mare si ca acesta va fi inlaturat la momentul oportun.

Ajuns pe 10 mai  in Bucuresti a rostit juramantul fata de tara in limba franceza iar primul sau cuvant in romana a “Jur!” de la ceremonia de incoronare ca Principe  al Romaniei.

Nefiind insurat si trebuind sa respecte Constitutia in vigoare a trebuit sa isi aleaga o mireasa din familile regale ale Europei.Dupa cautari a ales-o pe  Elisabeta de Wied ( patroana a artelor sub numele de Carmen Sylva) cu care se casatoreste in 1869.

Carol nu a uitat ce ii spusese lui Bratianu, asa ca in 1877  cand s-a ivit ocazia a particpat direct la cucerirea Independentei Principatrelor de sub jugul turcesc.Bun strateg si-a condus oastea spre viictorie la :Grivita, Plevna, Smardan si Vidin.

Dupa  castigarea razboiului de Independenta, dupa semnarea tuturor tratatelor internationale  in 1881 Romania este declarata regat iar Carol este incoronat rege.Coroana sa a fost realizata din otelul topit  tunurile turcesti capturate la Grivita si Plevna, suflata  cu aur.

Coroana e menita sa ramana un simbol al neatarnarii si independentei tarii…. precum si a contributiei  regelui la realizarea acestor nazuinte a romanilor.

Daca poporul fusese sceptic la urcaea lui Carl pe tronul Romaniei, implicarea directa in Razboiul de Independenta, reformele pentru modernizarea statului au dus ca acest rege sa fie iubit si respectat de poporul al carui rege devenise. Invatase limba romana si imbracase religia ortodoxa….

In domnia sa de 47 de ani a modernizat tara, facand-o sa conteze pe plan european.

Carol a fost intemeietorul Casei Regale a Romaniei  si dinastiei .neavand urmasi directi cel care i-a urnat la tron a fost Ferdinand , nepotul sau de frate.

Sub indrumarea sa se cumpara  din banii sai personali un domeniu la Sinaia unde intre 1877-1878  incepe constructia palatului Peles.

Cuvintele pentru aceasta saptamana sunt: haos, frate, domeniu, modernizarea , vid, provizoriu ,simbol ,constructia, abdicarea,intemeietorul,patroana,vigoare .

Tema saptamanii este: Palatul parasit.

Taabele:

Texte scrise cu 12 cuvinte:

Pe aceasta tema au scris: