In noaptea de 5/6 Decembrie un Mos trece in tacere, pe sub ferestrele noastre, fie ca ii spunem Nicolae , Nickolaus, sau Santa Claus, si ne lasa in cizme, fie un cadou, fie o nuielusa.
Copii de-o schiopa sau persoane in toate firea, cu totii asteptam si ne bucuram.
Cadourile, sunt un prilej de bucurie oricum ar fi ele, gestul conteaza, iar Mos Nicolae fiind antemergatorul lui Mos Craciun, are grija ca toata lumea sa primeasca ceva.
Oficial, o data cu venirea lui, spiritul Sarbatorilor se raspandeste printre noi.
Desi, devine din ce in ce mai comercial,totusi ar fi bine sa il pastram in noi , deoarece este una din cele mai frumoase perioade ale anului. Sau asa ar trebui sa fie.
Mirajul si magia Sarbatorilor de Iarna este unic.
V-ati pus ghetele in geam ?
Eu da, desi, nu am fost chiar asa de cuminte … ๐
Indiferent ce voi gasi maine dimineata, cadou sau nuielusa, le voi primi cu la fel de multa caldura si dragoste.
PS.Aveam in plan sa scriu despre istoria lui Mos Nicolae, dar este deosebit de tarziu, si cred ca gandurile si urarile mele (nu tocmai originale), conteaza mai mult decat un articol gen Wikipedia.
Va invit sa ne lasam purtati de spiritul acestei zile si sa scoatem la iveala, fie si pentru o zi, copilul din noi.
Daa, ai pus punctul pe “i” ! Ne bucuram de sarbatorile de iarna fiindca trezesc copilul din noi, ne trezesc amintirile. Evocam in fiecare an atmosfera de Craciun din copilarie si incercam sa o recreem fiindca ne e dor de varsta bucuriilor si lipsei de griji… Redevenim putin copii in fiecare an si asta parca ne face un pic mai buni.De asta trebuie sa ne pastram traditiile cu orice pret si sa le transmitem mai departe.
Da, Zina, cam acesta doream sa fie mesajul transmis, desi nu stiam cum va fi perceput ๐
Ieri am avut treaba, am ajutat un prieten si acest lucru mi-a decalat putin program, dar se pare ca a fost mai bine , deoarece am scris exact ceea ce simteam, si acesta e un lucru bun.
Nu mi-am pus ghetele in geam pentru simplul motiv ca (si) anul acesta cadoul mixt (de Mos Nicolae si de Mos Craciun), pentru toata familia, este o calatorie departe…despre care voi scrie apoi, la timpul potrivit…
Oho Hawkie , asta inseamna ca desaga ta se mai umple cu o serie de povestiri noi ๐ desi nu cred ca le-ai epuizat pe cele vechi.
Ma bucur pentru tine si astept noile articole ๐
– Ai cam amestecat Santa Klaus “unde nu-i fierbe (inca) oala” – el este echivalentul lui Mas Craciun, deci “n-are treaba” de Miklos (de Sรขn’Nicoarฤ).
– Poza din finalul articolului “face toate paralele”.
P.S. STIU ca NUMELE de Santa Klaus isi are origine in numele Nikolaus, dar ca eveniment festiv cei doi “mosi” sunt diferiti.
Da, stiu ca sunt personaje diferite ale unor zile distincte, dar Christkind sau Kris Kringle sunt doar cateva nume sub care se ascunde Mos Craciun ….dar tocmai pentr ca isi are originea in Nikolaus, de aceea l-am amintit ๐
San Nicoara sau Miklos ๐ sunt cei care aduc nuielusele, betele (cum spunem in Banat), si cei care nu se arata, dar noi stim ca trebuie sa fie batrani si intelepti tocmai pentru a nu gresi destinatarul nuielusei cu cel al cadoului.
Iar pozele cu animalutele asteptand Sarbatorile, chiar ca fac , vorba ta, “toate paralele”.
Darurile ne bucura pe toti,asa ca sunt bine venite.
Sigur ca da, chiar daca sunt dulciuri insotite de o nuielusa ๐
Adevarul e ca Mos Niculae a fost foarte sarac in acest an. La anul sa faca imprumut la banca sa imi aduca ceva.
Nu trebuie sa fie bogat ca sa ne faca o bucurie…da,poate a fost sarac dar se naste o contradictie, Mosul e sarac la multa lume dar trecand prin oras astazi cu masina, am vazut toate parcarile magazinelor pline si in satiile de autobuz stateau foarte multi oameni plini cu plase sau sacose.
Stiu ca nu e un indicator de bogatie, dar stau si ma intreb : inainte exista o singura Alimentara si deservea mai multe cartioere, acum sunt magazine la distante mici unele fata de altele, si toate sunt pline…Daca reuseste sa imi explice cineva acest aspect , de unde si cum nu ajung magazinele , sunt curios….
– Hai sa nu uitam ca “numai” 90%* dintre romani au saracit in noul sistem socio-economic! Asta le raspund celor care (adesea) mi se adreseaza mirandu-se de numarul mare de masini noi de pe strada si de numarul mare de “vile” nou-construite (cartiere intregi ridicate in nici doua decenii). Celorlalti 10%* (mai precis, probabil la vreo doua-trei-cinci din aceste zece procente) venitul le-a crescut intr-atat de simtitor, incat isi pot permite (fiecare) sa cumpere nu O masina si sa construiasca / cumpere nu O locuinta, ci cate CATEVA: una de lux pt el, alta de lux pt doamna lui, inca una – sau cateva – de lux sau de semi-lux pt amanta/e, alte vreo doua de semi-lux pt copii, alta (mai mare) pt toata familia, mai altele pt parinti, pt frati / surori / cumnati /cumnate / veri si alte nemosaguri, mai unele (“de serviciu”) pt a stabiliza oarece angajati de care are neaparata nevoie, mai pt a oferi o “prima de incurajare” cui ii faciliteaza veniturile astea mari si/sau cui tre’ sa nu bage de seama toate acestea (sau cuiva din familia respectivilor)…
– Inainte vreme PT CE sa fi fost atatea magazine “Alimentara”, ca sa fie rafturile tuturor pline cu cutii cu creveti vietnamezi uscati si cu conserve romanesti de peste?
– Da, la ora actuala sunt MULTE magazine (si nu numai alimentare), si cam toate sunt pline cu oameni – da’ IA intreaba mata patronii (sau casierii / vanzatorii) respectivelor magazine CAM CUM “stau” cu incasarile fata de acum (sa zicem) trei – sau cinci – ani, cand afluxul de oameni in acelasi magazin era mai mic? MULTI (marea majoritate) a celor care umplu magazinele in acest fel fie pleaca (probabil pt a intra in urmatorul magazin) fara a fi cumparat nimic, fie cumpara cate ceva (deobicei marfuri mai ieftine), da’ nu prea mare lucru. Pachetele care “umplu mainile” trecatorilor? Sa nu uitam ca e perioada sarbatorilor, cand tot omu’ face ce face si CEVA cadouri TOT cumpara, iar faptul ca acestea sunt mai putine si mai ieftine il mascheaza cautand sa cumpere produse cat mai aspectuoase (de regula – cat mai viu colorate) si mai… impozante (dimensional) “la prima vedere”…
P.S. (Omisesem explicarea asteriscului)
* Sper ca-si da seama “tot omu’ ” ca nu este vorba despre procentaje riguroase, calculate dupa indelungi studii, ci de valori estimate “ochiometric” prin punerea mainii pe burta si extragerea de acolo a “cifrei fatidice”. Parerea mea este insa ca procentajele “ghicite” de mine nu se indeparteaza excesiv de mult de realitate (si mai degraba pacatuiesc prin exces de optimism, nu de pesimism: procentajele respective – daca trebuiesc corectate – probabil ca se vor indrepta spre raportul 95% / 5%).
Iar diferenta de la specificatul 10% pana la cei 2 – 3 – 5% ar fi reprezentata de cei care o duc mai bine decat inainte (eventual chiar MULT mai bine), dar pt care inca nu este cazul sa se vorbeasca despre profituri care sa permita si sa justifice asemenea achizitii / constructii.
Si nu este obligatoriu ca toti cei care o duc ceva mai bine sa-si cumpere masini / locuinte noi: ei “absorb” surplusul (masini, apartamente) constituit din vechile posesiuni ale celor care o duc INTR-ADEVAR mai bine si care – cumparandu-si masini noi de lux si vile noi – nu mai au nevoie de ele.
Da, ar fi o explicatie ..
Eu am gasit cadoul cand am ajuns acasa, adica pe la 10 seara :D.
M-am facut ca nu vad, dar Sara se gudura la mine si tot mirosea ciocolata .. nu puteam sa o mai las acolo ca riscam sa raman fara :)).
๐ Si eu tot ciocolata si “m&m” am primit, dar cum fost ambivalent am primit si o nuielusa ๐
Fii convinsa ca bomboanele tot catelul mi le va manca ๐
Io n-am primit nimic, ca in Franta nu vine mos Nicolae. Doar in Alsacia si Lorraine se pastreaza traditia asta…
Il astept pe mos Craciun ๐
Oho, Karla, imi pare bine ca te vad ๐
Francezii nu au Mos Nocolas …mais ce n’est pas possible, ma surprinde treaba aceasta….
Doar zonele care au facut naveta dinter Germania si Franta , acestea sarbatoresc…Sa inteleginteleg ca se mai simte influenta Gritzi-lor pe acolo ?? ๐
Lasa ca Papa Noel o sa fie mai darnic ๐
La mine a venit Mos Nicolae mai repede anul acesta:).
Asta e o treaba tare faina , Andri, era sa zic Z…. ๐
Macar a fost ceva deosebit?