Cu siguranta ai remarcat ca, in mod accentuat, cu fiecare zi ce trece, costurile asociate deseurilor sunt in crestere. Aceste fonduri, pe atat de suparatoare pentru utilizatorii casnici cu un buget redus sau sub presiunea unor coonditii de tai ce necesita tot mai multe investitii, ele sunt extrem de importante pentru companiile care activeaza in domeniul deseurilor si care se ocupa cu preluarea si gestiunea acestora.

Programele europene care se impun tot mai frecvent, referitor la o colectare cat mai selecta, la un program de monitorizare, colectare si valorificare ale acestora impun bineinteles o serie de costuri pe care noi, ca bugetari sau nu, suntem obligati sa le suportam.

Asa cum ne recomanda si specialistii, o incidenta ridicata a deseurilor care este de astfel in crestere, duce la costuri si mai mari din buzunarele proprii. Pot fi aceste cheltuieli menajate? In prezenta unor programe de gestionare bine definite da, aceste costuri ar putea fi eliminate considerabil si ar putea avea numeroase influente pozitive la bugetul statului si, in consecinta, asupra cheltuielilor si a stilului de viata pe care il abordam fiecare dintre noi.

Tarile europene sunt orientate tot mai mult catre o colectare selectiva de deseuri, un concept care insa, in Romania, nu este 100% bine pus la punct. Problema o reprezinta in special deseurile menajere, acele deseuri provenite de la fiecare utilizator casnic, fie detinator de apartament, locuinta sau grupuri de locuinte. In ceea ce priveste deseurile ale marilor industrii si societati, acestea sunt reglementate de catre norme stricte care prevad o gestionare mai ampla si de care, de obicei, firmele tin cont pentru a evita amenzile si chiar inchiderea firmelor.

Legislatia prevede ca pentru deseurile provenite de la utilizatori sa existe cosuri colectare selectiva. Din pacate, oricat de selectivi am fi noi ca si populatie, legislatia nu prevede colectarea selectiva a deseurilor de catre companiile desemnate, astfel ca, in cele din urma, substantele toxice de la o serie de alimente si produse se imbina cu produsele care ar putea fi utilizate spre reciclare si revalorificare, fapt ce ar putea ajuta la reducerea costurilor de productie asociate cu crearea unor noi produse, la reducerea emisiilor poluante din mediu, cat si la cresterea conditiilor de trai.

In tarile europene colectarea selectiva este obligatorie, aceasta selectare facandu-se individual de fiecare gospodarie in parte iar astfel de europubele sunt colectate selectiv, pe tip de deseu, in diferite momente si/sau zile.

Colectarea selectiva este in primul rand despre sanatatea noastra, cat si pentru cea a mediului. Este foarte important de asemenea sa constientizam si impactul negativ pe care il poate avea aruncarea deseurilor la intamplare, indiferent de natura acestora. Alege sa fii responsabil si atunci cand mergi la plimbare sa arunci toate deseurile in cosuri parcuri special amenajate. In lipsa lor, poti pastra deseurile pana la o pubela de acest gen, contribuind astfel la pastrarea unui mediu curat si sanatos pentru noi toti, cat si pentru generatiile viitoare.

Facand astfel de actiuni vei reusi prin puterea exemplului sa-i responsabilizezi si pe ceilalti din jur si vei deveni un exemplu pentru cei mici.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr