Cand vine vorba de reciclare, unele articole sunt mai usor de reciclat decat altele. Acestea sunt materialele care pot fi reciclate cu usurinta si care nu isi reduc calitatea odata ce au fost reciclate. Articolele reciclate sunt in prealabil selectate si depozitate in cosuri gunoi speciale. Aceste cosuri gunoi sunt disponibile oricui. Le poti gasi la sanito.ro, magazinul care comercializeaza eurocontainere si pubele, dar si multe alte produse de curatare si igienizare personala sau pentru institutii, companii si locuinte private.  Insa, recipientele ce vor fi folosite pentru depozitarea deseurilor ce urmeaza a fi reciclate se numesc cosuri colecatre selectiva si sunt diferentiate in functie de anumite coduri sau culori. Procesul este simplu si chiar si copiii pot face asta. Asadar, sa vedem care sunt articolele cel mai frecvent colectate si ulterior reciclate:

Aluminiu

Acesta este un material usor de reciclat, ceea ce este o veste buna, avand in vedere cate cutii de bauturi folosim. Cutiile de conserve sau de bauturi pot fi transformate cu usurinta in cutii noi, fara pierderi in calitatea materialului.

Hartie si carton

Hartia si cartonul sunt, de obicei, usor de reciclat (cu exceptia cazului in care au elemente ce nu sunt din acelasi material si ce nu pot fi detasate sau sunt murdare). Pe piata exista multe produse realizate din hartie sau carton reciclat.

Sticla

Sticla este usor de reciclat si transformat in alte produse, cum ar fi borcane noi, sticle si alte obiecte. Se foloseste mult mai putina energie pentru a recicla sticla decat pentru a produce sticla noua din materii prime.

Care sunt cele mai greu de reciclat?

Lucrurile greu de reciclat (sau practic imposibil) sunt de obicei articole realizate dintr-o combinatie de materiale. Acest lucru face ca procesarea sa fie foarte dificila odata ce ajung la fabrica de reciclare. Ambalajele ce contin metal, folie, carton si plastic in acelasi timp sunt cosmarul firmelor de reciclare. Alte elemente greu de reciclat sunt:

Tavi din plastic negru pentru semipreparate

Plasticul negru este adesea ratat de senzorii cu infrarosu folositi pentru sortarea plasticului in instalatiile de reciclare, asa ca este adesea aruncat ca deseu.

Recipiente de sapunuri sau alte lichide

Acestea sunt adesea fabricate dintr-o combinatie de materiale plastice si daca au un pulverizator, va exista un arc metalic in mecanismul de distribuire care le face mai greu de reciclat.

Produse dentare

Tuburile si periutele de dinti nu sunt de obicei acceptate pentru reciclare si ajung in cosul de gunoi.

Folia alimentara

Ar putea fi la indemana pentru ambalarea sandvisurilor, dar cu siguranta nu este buna pentru mediu. Este imposibil de reciclat si nu poate fi reutilizata.

Folie cu bule

Odata ce prinzi o astfel de folie, nu te poti opri din spart bule, insa nici nu o poti recicla. Vestea buna este ca poate fi reutilizata cu usurinta pentru a infasura obiecte de valoare pe care le trimiti prin posta sau pentru a proteja lucrurile pe care le depozitezi.

Scutece si alte produse sanitare

Exista unele companii care incearca sa faca inovatii in acest domeniu, dar, in general, aceste produse prezinta un risc biologic si nu pot fi reciclate.

Plasa pentru fructe

Plasele acelea care gazduiesc atat de bine portocalele si lamaile sunt nereciclabile si daca sunt aruncate, pot pune in pericol multe vietuitoare pentru ca acestea se pot incurca in ele.

Informeaza-te si retine aceasta lista inainte de a colecta selectiv deseurile ce vor merge spre reciclare.