Când soarele zăbovește prea mult pe cer, nevoia de stări relaxante se instalează încă de la mijlocul zilei. Prin urmare, după un prânz delicios, dacă agenda permite, își face loc un pahar de vin alb, ușor răcit, aromat și peste așteptări de gustos.
Vinul alb este una dintre cele mai rafinate și mai sănătoase băuturi. Cel sec are 70kcal/100ml, iar cel dulce 163kcal/100ml. Aroma unui vin alb este direct influențată de strugurii folosiți în producerea lui. Calitatea acestora variază în funcție de fertilitatea pământului, de climatul în care se cultivă etc.
Sauvignon Blanc se cultivă, de secole, în Franța. În România este răspândit în 41 de centre viticole, printre care podgoriile Drăgășani, Ștefănești, Alba Iulia, Iași. În Republica Moldova se cultivă în Purcari. Sec, demisec sau dulce, Sauvignon blanc este un vin cu multă viață, plăcut, acid și aromat. În mare parte vinul este consumat în primul sau al doilea an de la roadă. După câțiva ani de păstrare în butoaie și butelii, buchetul și gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Sauvignon Blanc are aroma intensă și mirosul nostalgic de flori de viță de vie. Când este păstrat câțiva ani în butoi de lemn de stejar, devine și mai savuros.
Sauvignon blanc este un vin, cu o culoare galbenă-canar cu reflexe verzui strălucitoare. Gustul fructuos, cu multă prospețime, învăluit într-o aromă-buchet îl face plăcut și tentant. Când se obține printr-o macerare peliculară, însoțit de o fermentare dirijată, își intensifică culoarea și devine mai corpolent.Timpul de învechire diferă în funcție de soi. Astfel, cele lejere și seci pot fi păstrate timp de 2 până la 4 ani, iar cele demiseci timp de 4 până la 6 ani. În schimb, vinurile demidulci și dulci pot fi învechite timp de 10 ani.
Vinul alb are o gamă largă de beneficia, conține minerale, printre care potasiu, calciu sau magneziu, vitamine solubile în apă, precum B1, B2, B5 si B6, acid folic, B12 și chiar vitamina C.
Un pahar de vin alb pe zi sporește puterea sistemului imunitar împotriva virușilor, favorizează secreția sucului gastric, fiind un bun digestiv, și poate trata insomniile, având efect calmant. Nu conține colesterol, fibre sau grăsimi, iar unul dintre cele mai importante beneficii este conținutul său ridicat de antioxidanți, având proprietăți antiîmbătranire.
Forma paharului care i se potrivește este paharul de tip „lalea” cu picior. Piciorul paharului este esențial, întrucât vinul alb se servește rece, la o temperatură cuprinsă între 10 și 12 grade.
Asocierile culinare recomandate de către specialiști pentru Sauvignon Blanc sunt brânzeturile, de orice fel, pastele care conțin brânză, precum Carbonara sau Quatro Formaggi care capătă un gust aparte atunci cand sunt combinate cu un Sauvignon Blanc sec. Inclusiv fructele de mare și peștele se asociază cu acest tip de vin. Carnea de pui, fiind mai slabă, este de asemenea o alegere potrivită.
Chiar dacă nu obișnuiești să consumi vin alb, îți recomandăm să spui da unui Sauvignon Blanc plin de viață și savoare pe care îl găsești chiar aici – Libraria de vinuri -Vin alb.
Articol bun, informatii utile.
Multuesc.
Excelent vinul asta !!Merge tare bine cu scoici, fructe de mare.
Numai bine !
Nu sunt mare amatoare de vin, dar, dacă se impune să beau, exact pe acesta îl prefer.
Sănătate și numai bine, Eddie!