Vinul este un subiect vast, ceea ce il face și mai apetisant. Fiecare zonă viticolă are propria personalitate, fiecare dintre cele peste 1.400 de soiuri de struguri pentru vin au caracteristici diferite, iar viticultorii și oenologii își pun propria amprentă pe sticlele pe care le produc. Vinul este știință, vinul este artă, vinul este aliment și alinarea sufletului, vinului este hobby și nu în ultimul rând, vinul este o călatorie continuă, o odisee. Călătorește cu noi cititorule și te asigurăm că nu o să te plictisești.

Vinul poate părea incredibil de complex, pe alocuri copleșitor și inaccesibil, mai ales pentru începători, dar totul se limpezește dacă abordăm subiectul relaxați și ne uităm la imaginea de ansamblu. Haide să începem cu câteva bune practici pentru alegerea și cumpărarea vinului, fie că e din hipermarket, magazin specializat sau din restaurant.

Vinul este, poate, unul dintre cele mai greu de cumpărat produse, datorită ofertei extrem de bogate, atât în magazine, cât și în restaurante. Ținând cont însă de câteva reguli simple, poți înlătura îndoiala și-ți poți crește treptat, încrederea în propriile cunoștințe. Etichetele în mod cert nu ne transmit ce gust va avea vinul, dar sunt multe lucruri pe care le putem descoperi printre rânduri. Citește mai departe pentru a afla care sunt cele 3 numere care te pot ajuta în alegerea vinului.

Uită-te la ambalaj

Chiar dacă trebuie să respecte niște reguli stricte privind etichetarea, producătorii de vinuri folosesc ambalajele și etichetele pentru a transmite mesaje subliminale despre vinul lor.

Identifică vinul după tipul sticlei

Unele regiuni viticole folosesc sticle distinctive, care au devenit parte a identității lor. Citește mai multe legat de ce ne spune forma sticlei despre vinul din interior, aici.

 

Alege după numere

Chiar și atunci când știi ce tip de vin vrei – un roșu de Dealu Mare sau un alb de Târnave – luarea deciziei finale poate fi complicată de numărul mare de oferte. Când sunt puși în fața unor vinuri similare, cu care nu sunt familiari, profesioniștii compară 3 numere cheie, fiecare dezvăluind indicii despre ce gust ar putea avea conținutul sticlei.

1. Verifică anul de producție

Este mult mai folositor anul în sine trecut pe etichetă, sau pe contra-etichetă (pe spatele sticlei), decât să știi dacă acel an a fost un “an bun” sau un “an prost”. Ce trebuie să reții legat de anul de producție?

Cu cât un vin este mai tânăr, cu atât este mai probabil să fie dominat de un miros și gust fructat. Vinurile tinere sunt caracterizate de arome proaspete de fructe și cu cât este mai tânăr, cu atât e mai probabil să fie nebaricat (nu este învechit în butoaie de stejar – barique). Este de asemenea probabil ca aceste vinuri să fie mai puțin corpolente, mai revigorante și mai accesibile. Vinurile mai vechi de doi ani (exceptând cele uitate prin stocurile vreunui hipermarket), sunt de regulă, vinuri premium, rafinate prin învechire, uneori chiar baricate. Vinurile mature sunt caracterizate de arome mai puțin proaspete, dar mai complexe și dezvăluite în etape/straturi, deseori cu accente distinctive de baric. Aceste vinuri sunt de regulă mai corpolente, mai opulente și mai…scumpe.

2. Ține cont de concentrația alcoolică

3. Uită-te la preț

Pentru cei mai mulți dintre noi, cel mai important număr care contribuie la decizia de cumpărare, este prețul. Probabil că aveți prieteni sau cunoștințe, care simt nevoia să cheltuie mai mult decât și-ar dori pentru o sticlă de vin, doar pentru a fi împăcați cu gândul că au luat un vin “decent”. Profesioniștii știu însă că cele mai mari surprize și cele mai mari salturi în calitate, se găsesc printre vinurile accesibile.

La vin, ca și la alte produse de larg consum, prețurile mai mari sunt asociate, involuntar, cu calitatea ridicată și vice versa. Nu este întotdeauna adevărat. Dacă putem justifica economic structura prețului pentru un vin premium, mai scump și știm că se compune din: struguri de calitate, selecționați – cu toate costurile asociate, vinificație, învechire (butoaiele de stejar-oak, se schimbă la maxim 3 ani), îmbuteliere, logistică, distribuție, brand, marketing, etc., nu este la fel de simplu să găsim logica pentru un vin foarte ieftin, ceea ce naște o serie de întrebări privind calitatea acelui produs, poate nejustificat de ieftin. Găsești mai multe detalii despre cum se calcul costul real al unui litru de vin, în 1943, în acest articol. Evident că lucrurile au evoluat în industria vinului, dar principiile de bază sunt aceleași.

În ceea ce privește prețul, îți recomandăm să cumperi vinuri (750 ml) de cel puțin 25-30 lei/sticlă. Noi nu am găsit încă logica care să justifice economic, un vin (din struguri) mai ieftin de 25 lei. Între 30 și 60 de lei/sticlă, poți avea surprize foarte plăcute, chiar și în România.

Long story short – checklist de cumpărare vinuri:

– cumpără din magazine specializate, inclusiv online, unde există personal specializat, care te poate îndruma

– nu te sfii să dezvălui bugetul maxim pe care ești dispus să-l aloci

– dacă nu știi exact ce cauți, spune specialistului pentru ce ocazie cumperi sau ce vrei să gătești; poți de asemenea să-i amintești niște vinuri care ți-au plăcut în trecut

– evaluează cu atenție vinul pe care vrei să-l cumperi, mai ales dacă este necunoscut pentru tine (vezi recomandările de mai sus)

– informațiile de pe etichete pot fi confuze pentru publicul larg, dar din fericire, cei mai mulți producători comunică despre vinul lor și prin ambalaj – vezi mai sus.

– când cumperi vin, 3 numere importante te pot ghida spre vinul potrivit: anul, alcoolul, prețul.

– nici măcar profesioniștii nu beau vin foarte scump, în fiecare zi. Cultivă-ți obiceiul de a căuta cea mai bună valoare (calitate/preț), în vinurile pe care le cumperi și nu te simți “obligat” să cheltui mai mult, doar pentru a obține un “vin bun”; prețul nu este singurul criteriu.

– nu ezita să folosești aplicații mobile dedicate, care te pot ajuta în alegerea ta. Noi recomandăm Vivino