Restaurantele oferă posibilitatea de a selecta dint-o varietate bogată de vinuri. Dar ce te faci dacă nu e tocmai domeniul tău și trebuie totuși să comanzi un vin bun, asociat cu mâncarea pe care ați comandat-o deja? Citește mai departe pentru a descoperi 6 sfaturi care te vor ajuta să comanzi ca un cunoscător și să rămâi și cu bani de taxi.

 

 1. Validează locația aleasă

Restaurantele și barurile pot oferi experiențe unice iubitorilor de vin și nu numai, vinul potrivit contribuind esențial la succesul sau eșecul unui prânz sau al unei cine cu prietenii, familia sau partenerii de afaceri, dar numai dacă barului sau restaurantului ales îi pasă de vinurile sale și de clienții săi.

Uită-te așadar în jur, înainte de a comanda și caută semne care să-ți indice dacă locația respectivă prețuiește vinul de calitate și servirea corespunzătoare a acestuia. Dacă meniul de vinuri este inexistent, vechi sau dacă ospătarul își sugerează cocktailuri sau bere, continuă cu prudență.

Semne bune

 • Listă de vinuri clară, bine organizată
 • O varietate mare de vinuri oferite la pahar
 • Detalii suplimentare oferite despre vinuri, cum ar fi descrierea cramelor
 • Paharele de vin sunt deja pe mese
 • Paharele de vin ale celor care sunt deja în restaurant, sunt umplute mai puțin de jumătate

Semne rele

 • Listă de vinuri incompletă, de exemplu, fără a menționa anul vinului (vintage)
 • Puține vinuri, sau deloc, oferite la pahar
 • Paharele de vin nu sunt vizibile
 • Paharele de vin ale mesenilor sunt mici și umplute până aproape de margine

 

 1. Caută ajutor și sfaturi

Din păcate, nu toate restaurantele au un sommelier sau un ospătar bine pregătit, care să-ți ofere sfaturi în ceea ce privește alegerea vinului, dar dacă există, folosește-l! Nu este nicio rușine. Dimpotrivă. Totuși, nu le cereți pur și simplu sugestii, decât dacă, vreți neapărat să încercați vinul lor favorit. Dacă vinul pe care îl dorești nu se găsește în listă, dar este apropiat de gusturile tale, spune-le ceva de genul: “De obicei beau Pinot Noir. Ce îmi recomandați astăzi?” sau “Îmi place să asociez bibanul de mare cu Pinot Grigio, dar aș vrea să încerc altceva azi. Ce îmi recomandați?”

 

 1. Rămâi în control

Întotdeauna, fără excepție, restaurantele (cele care se califică – vezi mai sus) vor să-și crească vânzările de vin, așadar personalul va sugera vinurile premium, mai scumpe, respectiv sticle suplimentare, chiar dacă acestea nu sunt necesare. Mulți se simt intimidați de această abordare și pentru a nu părea strânși la pungă, se lasă duși de val și acceptă toate sugestiile ospătarului sau ale sommelier-ului.

Nu uita! Tu deții controlul, mai ales dacă tu plătești la final. Nimeni nu te forțează să cheltuiești mai mult decât ți-ai propus, decât dacă cedezi controlul.

 

 1. Indică un preț orientativ când ceri recomandări

Dezvăluie-ți bugetul, arătând în mod discret, spre un preț din lista de vinuri. Fără indicații, ospătarul nu va știi dacă vrei să epatezi sau dorești să fii echilibrat. Indicându-le un preț maxim, se vor orienta spre a-ți sugera un vin în funcție de arome mai degrabă, decât după nivelul calitativ.

 1. Nu comanda o sticlă când un pahar ar fi suficient

Nu este nicio rușine să comanzi vin la pahar!

Dar numai dacă ai regăsit în restaurant semnele bune descrise mai sus. Vinul la pahar sau sticlele de dimensiuni mai mici (187 ml sau 500 ml) sunt ideale atunci când vrei doar să-ți “clătești” gura cu o aromă plăcută, eventual ca aperitiv sau atunci când vrei să închei o seară minunată cu un ultim pahar, lângă un platou de brânzeturi asortate.

 

Reține: costul/unitate este mai mic dacă comanzi vinul la sticlă, dar decizia este profitabil

doar dacă termini sticla.

      6. Nu aproba în avans sticle nelimitate de vin

De multe ori este tentant și de ce să nu recunoaștem, comod, să instruiești ospătarul în avans, să se asigure că masa nu duce lipsă de vin sau “să curgă vinul”. Luând această decizie, lași personalul să decidă cât de mult vei cheltui. Dacă totuși, aprobarea pentru fiecare sticlă ți se pare nepotrivită, stabilește de la început, un număr maxim de sticle.