O indeletnicire veche pe teritoriul Romaniei, viticultura a inceput sa fie iarasi practicata de multi dintre romanii ce doresc sa castige bani buni dintr-o afacere autohtona. Extrem de profitabila, spun unii dintre intreprinzatorii cu un nume pe piata din acest domeniu, dar care presupune foarte multa munca, rabdare si, mai ales, pasiune. Tot mai apreciate in strainatate, vinurile romanesti sunt vandute cu succes, asa ca daca ti-ai propus sa cultivi vita-de-vie, trebuie sa stii ca poti obtine un profit semnificativ.
Din pacate, pe plaiurile mioritice, mana de lucru necesara in acest domeniu a devenit tot mai rara, iar afaceristii au fost nevoiti sa se reinventeze pentru a supravietui si pentru a reusi sa stranga roadele muncii. Pentru cei care isi doresc sa primeasca un pont, cultivatorii de vita-de-vie spun ca este imperios necesar sa aiba cateva unelte fara de care nu vor putea face fata, asa ca daca te numeri printre acestia alege o remorca cu 2 axe cu care vei reusi sa transporti sacii de struguri de pe camp.
Iata 5 sfaturi utile pentru un afacerist incepator:
-
O ferma viticola presupune cateva hectare bune de vita-de-vie pe care trebuie sa o plantezi cu ajutorul unor muncitori. Ai grija sa cumperi un soi bun si sa ai cateva unelte si dispozitive pentru ca munca sa fie facuta bine si sa nu pierzi timpul in zadar. Poti sa vezi cateva produse pe site-ul https://www.magazialucostica.ro/remorci-monoax-viticole.html de unde poti sa cumperi tot ce ai nevoie pentru ferma ta.
-
Costurile sunt destul de mari la inceput, mai ales ca nu vei scoate imediat profitul pe care ti-l doresti. Acesta vine in timp. Daca nu ai banii necesari, atunci ai putea sa te gandesti la un imprumut in banca sau sa obtii cateva fonduri europene. Pentru ca trebuie sa faci diferite lucrari agricole periodice si ai nevoie de unele substante pentru stropit, gandeste-te bine si fa-ti rezerve de bani pentru ca vei avea de pierdut daca nu faci toate aceste lucruri la timp.
-
Cultivarea viei se mosteneste, de regula, dar, in practica, te vei trezi ca habar n-ai de nimic cand vine vorba despre o suprafata mare. Pana la urma nu e vorba despre via bunicului de la tara, care avea 5 ari cultivati si pe care reusea sa o ingrijeasca intr-un fel sau altul. Tu ai nevoie de cunostinte care sa te ajute sa obtii profit, asa ca ar fi foarte bine daca te-ai califica in acest domeniu. Nu e nevoie sa devii inginer, ci doar sa faci cateva cursuri de viticultura.
-
Nu te gandi ca vinul tau va intra pe piata din Romania si din strainatate inca de la inceput pentru ca vei avea parte de o concurenta care te va primi cu bratele deschise. Din contra, vei avea de muncit si in acest domeniu, adica trebuie sa-ti faci reclama si sa te faci cunoscut publicului larg mai intai pe plan local, apoi national si international daca produsul tau este unul cu adevarat bun.
-
Daca nu dispui de mai multi bani pentru a reusi sa-ti pui la punct si o fabrica pentru imbuteliat vinul, atunci ai putea sa te gandesti la inceput sa vinzi productia unui distribuitor, apoi sa iei in considerare realizarea unei astfel de retele proprii. In cazul in care podgoria ta este una mica, atunci vei gasi clienti in imediata vecinatate, adica pe plan local. Nu te grabi si nu te intinde mai mult decat ai putea duce la inceput, altfel ferma viticola ar intra in faliment inainte de a da profit.
In concluzie, o ferma viticola inseamna o afacere pe val in Romania, considerata a fi o activitate frumoasa, banoasa si cu traditie. Pentru a obtine profit insa, orice intreprinzator trebuie sa se gandeasca in viitor, sa investeasca bani cu cap, sa gaseasca forta de munca necesara muncilor agricole sau daca acest lucru nu va fi posibil, atunci sa nu ezite sa-si cumpere unelte si dispozitive de ultima generatie.
Recent Comments