Pentru români, vinul spumant, pentru că de șampanie mai rar poate fi vorba, este asociat cu anumite evenimente importante în viața fiecăruia. Reușita la facultate, nunta, Revelionul și nu numai, sunt ocazii potrivite pentru a închina un pahar de vin spumant. Dar, ce știi despre el? Trebuie să recunoști că mai nimic, dar nu-ți face probleme, am decis să îți oferim câteva informații pentru a-ți completa această lacună.

Câte feluri de vin spumant există?

De regulă, majoritatea românilor confundă vinul spumant cu șampania, fără să înțeleagă că aceasta din urmă este doar un tip de vin ”cu bule”. Există mai multe tipuri de vinuri spumant, iar această clasificare se face în funcție de conținutul de zahăr al licorii respective. Astfel, aici avem de a face cu brut 0, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec și dulce.

O altă clasificare a vinurilor spumante se face și în funcție de presiunea din sticlă, și avem unele de presiune înaltă sau joasă.

Ce alimente se potrivesc cu vinul spumant?

Aici este bine să cunoaștem cantitatea de zahăr pe care o conține vinul spumant ales de noi, pentru ca abia mai apoi să îl folosim la anumite preparate. De regulă, vinul spumant este perfect atunci când este combinat cu brânzeturi și fructe, la finalul unei mese. Dacă vrei să-l folosești pentru o cină romantică, atunci poate ar fi bine să serveși fructe de mare, care se potrivesc de minune cu acest tip de vin. Și, în mod surprinzător, dar un vin spumant extra brut este delicios alături de o porție de… cartofi prăjiți.

Tipuri de vin spumant în funcție de regiunea de proveniență

A venit timpul să îți vorbim despre tipurile de vin spumant, de data aceasta în funcție de regiunea din care provin.

Șampanie

Este cel mai popular vin spumant, iar denumirea îi vine de la regiunea Champagne din Franța. Nelipsită de la toate evenimentele importante și petreceri, șampania are și marele avantaj că se potrivește de minune cu toate alimentele.

Prosecco

Un vin care se remarcă printr-o spumozitate aparte, și care se numără printre preferatele românilor. Numele și l-a căpătat de la regiunea cu același nume din ”Cizmă”, adică Italia. Este mai dulce față de șampanie, și deși poate fi consumat foarte bine și singur, este delicios în anumite cocktailuri.

Cava

A venit și rândul Spaniei, mai exact Catalonia, să ne ofere un tip de vin spumant, cu un gust care amintește de citrice. Nu la fel de dulce precum italianul Prosecco, aroma lui florală este cea care te cucerește la prima degustare.

Cremant

Doamnelor și domnilor, Franța. Valea Loarei, ca să fim corecți până la capăt. Din nou, un vin spumant nu prea dulce, cu un gust ce ți-l amintește pe cel al nucilor.

Sekt

Preferatul reprezentantelor sexului frumos în materie de vinuri spumante este, cu siguranță, Sekt. Provenit din Germania, este un vin recunoscut pentru dulceața deosebită, dar și alcoolemia slabă. Arome florare, de măr și păr sunt inconfundabile.

Cum servești vinul spumant

Întotdeauna vinul spumant se servește din pahare înalte și subțiri, iar pentru a-i simți cel mai bine gustul se recomandă ca temperatura acestuia să se afle între 6 și 10 grade Celsius. Paharul trebuie ținut de picior, și nu te cupă, pentru a nu încălzi vinul și a-i schimba oarecum gustul.

Un vin spumant, servit la temperatura camerei este de-a dreptul un sacrilegiu, susțin cunoscătorii, care recomandă ca întotdeauna acesta să fie servit rece. Înainte de a-l servi, jumătate de oră într-o frapieră sau trei ore la frigider sunt de ajuns pentru ca acesta să ajungă la temperatura ideală pentru a fi servit.

Nu agita sticla

Ceea ce ne place la vinul spumant este, printre altele, și spuma care iese din sticlă după ce aceasta a fost desfăcută. Cu toate acestea, nu este chiar cea mai bună metodă de a deschide o sticlă, și de aceea nici nu se recomandă ca sticla să fie agitate înainte. Evident, va fi acel zgomot puternic, specific, pe care îl face dopul, dar din păcate și o bună parte din vin se va pierde așa. Prin urmare, pentru a desface corect o sticlă de vin spument, slăbește puțin ambalajul metalic al acesteia, dar nu lua degetul mare de pe dop. Ține sticla puțin înclinată, la un unghi de aproximativ 45 de grade, și nu o îndrepta către cineva sau către o vitrină cu multe pahare. Răsucește apoi ușor sticla, nu dopul. Nu uita de degetul mare, care trebuie să se afle în continuare pe dopul sticlei. Dacă procedezi așa, dopul va fi împins ușor de presiunea care se află în sticlă. Ai desfăcut sticla, ai servit câte un pahar, dar a mai rămas vin? Pune atunci sticla la loc în frapieră, pentru ca vinul să își păstreze proprietățile, și cine mai dorește, mai poate servi.

Vinul spumant poate fi servit înainte de masă, dar și în timpul acesteia. Din fericire, este un tip de băutură care se potrivește perfect cu mai multe tipuri de mâncare, dar este de-a dreptul senzațional cu preparatele din carne albă, fructe de mare sau pește.

Nu lăsa pe mâine ce poți să bei azi!

O dată ce ai desfăcut sticla de vin spumant, asigură-te că va fi și terminate. După ce ai scos dopul, cu timpul, vinul spumant nu mai are aceeași aciditate, așa că nu mai este chiar atât de senzațional dacă îl bei a doua zi. Prin urmare, bea-l chiar în acea zi și bucură-te de aroma lui aparte!