Originar din Bordeaux, mai exact din regiunea Medoc, Merlot se trage din Cabernet Franc și este rudă apropiată cu Cabernet Sauvignon și Carmenere. Soiul Merlot a fost înregistrat oficial in 1784, în Bordeaux, Franța.

Cabernet Sauvignon este considerat un super-erou consacrat al vinurilor roșii, pe când Merlot a fost privit ca fratele mai mic, mai puțin proeminent, dar cu un nume mai sexy. Deși strugurii de Merlot au coaja mai subțire și coada mai fragilă, făcându-i mai vulnerabili în vie, comparativ cu Cabernet Sauvignon de exemplu, ei se coc mai repede și au o productivitate mai bună la hectar. Vinurile realizate din acest soi sunt mai puțin închise la culoare, au mai puțin tanin și nu sunt la fel de intense ca și cele realizate din Cabernet Sauvignon.

Vinurile din Merlot sunt mai moi, mai rotunde, catifelate și prietenoase, cu arome de fructe mai voluptoase, caracteristici care fac din Merlot un vin mai atractiv pentru a fi băut tânăr. Este de asemenea un soi ușor de abordat de către cei care încearcă pentru prima dată vinul roșu. Toate acestea i-au adus porecla de “Roșul doamnelor”, iar soiul a devenit din ce în ce mai popular printre producătorii din „Lumea Nouă”.

Deși a stat mai tot timpul în umbra carismaticului și aristocratului Cabernet SauvignonMerlot s-a făcut remarcat în cupaje roșii bordeleze, alături de Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Cu Merlot ca soi suport au apărut și cupajele complexe și renumite din Haut-Médoc, Margaux, Pauillac, St-Estèphe, St-Julien, Moulis.

Fiind un soi cu productivitate ridicată, mai puțin pretențios și mai economic decât Cabernet Sauvignon, Merlot se regăsește preponderent în zonele și terenurile marginale din Bordeaux. Cu toate acestea vinurile consacrate, făcute din 100% Merlot, cum ar fi legendarul Château Pétrus, se vând la prețuri mult peste rivalul Cabernet Sauvignon, ceea ce dovedește că acest soi poate fi puternic, grațios și face parte din elitele soiurilor roșii mondiale.

În prezent, în afară de Franța, soiul Merlot este cultivat preponderent în SUA, Chile, Italia, Noua Zeelandă și Canada. În România, Merlot se cultivă mai ales în regiunile din Sudul Moldovei, Oltenia și Muntenia.

Mai puțin cunoscut despre Merlot:

–          Se mai numește Merlan, Bignay, Plant Medoc în Franța, Merlot Blau, Bigney, Vitraille, în Germania și Bordeleze Belcha în Spania

–          Există un soi Merlot cu boabe albe, denumit Merlot Blanc

Asocieri culinare

Merlot se asociază excelent cu: Beef Stroganoff, Beef Wellington, sos Bolognese, pizza și mâncăruri din paste tari, confit de canard, empenada, file de porc.