1.       Desfăcător pentru vin sau tirbușon

 

Desfăcător, tirbușon, drec sau oricum vrei să-i spui. Este obiectul fără de care, te uiți la sticla de vin și începi să cauți soluții disperate, pentru a despărți dopul bine înțepenit, de sticla cu care a fost unit de o mașinărie malefică, pentru a păstra intact și lipsit de oxigen, vinul pe care abia aștepți să-l descoperi.

Ai așadar de ales între: patent, cuie, cheie, periuța de dinți, prosop lipit de perete sau alte metode spartane ca aici și accesorii dedicate pentru desfacerea vinului, care îți vor ușura viața și crede-ne pe cuvânt, te vor scăpa de momente penibile. Uite ce variante îți recomandăm:

·                Desfăcător pentru vin în 2 trepte. Este un instrument practic și rapid, iubit de ospătarii profesioniști, care prin cele 2 articulații, mărește pârghia asupra dopului și eliberează vinul prizonier în câteva secunde. Asigură-te că alegi unul de calitate și nu uita să ții unul în mașină sau în buzunar. Nu se știe niciodată când trebuie să impresionezi iubita, șeful sau cel mai important client. Uite aici un model profesional foarte accesibil, sau aici câteva modele care sunt și elegante pe cât sunt de eficiente. Dacă chiar vrei să dai pe cineva pe spate, oferă-i un desfăcător în 2 trepte cu cristaleSwarovski.

·                Desfăcătorul electric este un gadget util în colecția iubitorului de vin, care va impresiona sigur invitații la masa de Crăciun sau la petrecerea de casă nouă. Găsești câteva modele aici.

·                Desfăcător cu aerAcest tip de desfăcător funcționează ca o pompă. Cu ajutorul unui ac care străpunge dopul, se pompează aer în sticlă, iar presiunea creată împinge încet dopul afară.

·                Desfăcător de vin vertical cu mâner sau cu levier. Cu acest desfăcător patentat, conceput inteligent, poți extrage ușor și rapid orice tip de dop, fie el din plută, sintetic sau din materiale plastice. Se îndepărtează capișonul de pe sticlă, apoi se poziționează tirbușonul pe gâtul sticlei, se ridică și se apasă pe mâner pentru ca dopul sa fie extras.

 

2.       Pahare de calitate

 

Nu am înțeles cu adevărat importanța paharului de calitate pentru vin, decât în urmă cu 5 ani, când am băut Cuvee IX Lacerta dintr-un pahar de apă obișnuit, pe care l-am găsit la îndemână. Când m-au văzut prietenii la care eram în vizită, au înnebunit. După ce am băut următorul pahar dintr-o bijuterie de pahar balon Burgundy pentru vin roșu, am înțeles ce însemnă să descoperi un vin premium cu toate simțurile. Vinul avea nas (miros), cu arome pe care nu aveam cum să le simt din paharul pentru apă, avea un atac (primul gust pe care îl simți) puternic și un post-gust cu adevărat impresionant. Dragi prieteni ai vinului, un set sau două, de pahare de calitate pentru vin alb și roșu, nu vă costă  o avere și vă asigură o experiență superioară și în mod cert va atrage aprecierea prietenilor veniți în vizită. Alegeți modelul preferat pentru vin albvin roșu sau vin spumant.

 

3.       Răcitor vinuri instant sau Wine chiller

 

Dacă nu ți-ai cumpărat încă un răcitor de vinuri sau un frigider pentru vinuri cum i se mai spune printre profani, cu care să rupi gura târgului, musai trebuie să ai în casă un răcitor rapid pentru vinuri. Acest accesoriu vine în mai multe variante și este util în special pentru vinuri albe, vinuri roze și spumante, răcind vinul rapid înaintea și în timpul servirii. Este adevărat că o frapieră face cam același lucru, dar există și soluții mai cool. Iată câteva sugestii:

·       Baghete pentru răcirea rapidă a vinului sau a altor băuturi. Spre deosebire de cuburile de gheață, aceste baghete nu se vor termina niciodată și nu alterează gustul vinului. Baghetele pentru răcire conțin un gel special, non-toxic, menținând temperatura scăzută pentru o perioadă îndelungată.

 

·       Răcitor rapid Wine Cooler sau carafa rapid ice. Acestea sunt accesorii de forma unor frapiere, dar sunt construite cu pereți dublii și conțin geluri speciale, care sunt răcite în prealabil în congelator, fiind mult mai eficiente decât frapierele obișnuite.

·       Stick răcitor 3 în 1. Stick-ul este un produs extrem de eficient, care menține băuturile reci pentru o perioadă îndelungată, datorită gelului special din interior. Acest model este dotat și cu un dispozitiv anti-picurare și este implicit și un dop care previne oxidarea vinului în timpul servirii.

 

4.       Pompă vacuumat pentru vin

 

Pompa pentru vacuumat, după cum îi spune și numele, creează vacuum, adică vid. Sticla se sigilează cu un dop special, ermetic, iar cu ajutorul pompei se elimină aerul din sticlă, pentru a preveni oxidarea vinului rămas, păstrându-l astfel pentru mai mult timp. De regulă, aceste dopuri ermetizează sticla în așa fel încât aceasta poate fi depozitată în frigider, chiar și orizontal, în poziție culcată, pentru a economisi spațiu.

 

5.       Dopuri suplimentare pentru ermetizare

 

De regulă, pompele pentru vacuumat includ și 2 dopuri ermetice pentru sticlele de vin. Dacă petrecerea se încinge și atacați și vinuri din colecție sau dacă organizezi o degustare, la care speri să nu se bea tot și să păstrezi și pentru mai târziu, câteva dopuri ermetice suplimentare o să-ți fie de mare ajutor. Uite aici un model accesibil sau aici unul mai profi, cu funcție antiox.

 

6.       Decantor

Decantorul sau incorect denumit și decanter, este un accesoriu care, pe lângă eleganța și stilul conferit oricărei mese, are un și un rol practic, esențial în evidențierea calităților unor vinuri. Decantorul se folosește în special în cazul vinurilor roșii, robuste, care necesită aerare înainte de servire. Prin aerare, compușii volatili din vin, în special sulfiții se elimină, iar expunerea la oxigen înlătură gustul astringent, accentuând aromele cele mai fine ale vinului. La servirea vinurilor vechi, decantorul are și rolul de a prelua sedimentele pe care vinul le-a format în timpul depozitării îndelungate.

Dincolo de pragmatismul folosirii decantorului sau a carafei pentru vin, în special la mesele cu invitați, acesta trebuie să fie și estetic și potrivit cu gusturile și caracterul proprietarului. Vă sugerăm așadar aici o gamă variată din care o să găsiți sigur unul potrivit.

 

7.       Aerator

Simpla turnare a sticlei de vin în decantor, nu realizează instant aerarea acestuia. De regulă, vinurile corpolente în special, necesită expunerea la aer, minim o jumătate de oră. Pentru că știm că îți lasă gura apă când stai lângă decantor cu cronometrul pornit, îți recomandăm trecerea vinului printr-un aerator, înainte de turnarea acestuia în decantor sau direct în pahar. Aeratorul, prin forma specială, asigură accelerarea aerării vinului, inclusiv eliminarea compușilor volatili nedoriți. Cele mai multe aeratoare vin și cu o sită inclusă, care reține sedimentele care se pot regăsi în vinurile mai vechi. Noi zicem că este foarte util și e bine să ai unul la îndemână, mai ales atunci când nu ai timp să te uiți la el în decantor cum depune și se aerează. Uite câteva modele aici.

 

8.       Seturi pentru vin

Dacă ai ajuns cu cititul până aici, înseamnă că aproape te-am convins de utilitatea unor accesorii, care îți vor face viața mai ușoară și vinul mai plăcut la privit, mirosit, gustat și povestit. Dacă nu știi cu ce să începi, îți sugerăm să arunci o privire la seturile pentru vin, unde producători renumiți de accesorii pentru vin au grupat în diverse forme și culori, cele mai elegante și practice accesorii și gadgeturi pentru vin.

 

CONCLUZII:

Indiferent dacă ești deja iubitor de vin sau ești la început de drum și de abia descoperi interesul pentru licoarea din struguri, această listă este un început bun. Asigură-te că vei achiziționa un accesoriu pentru vin, de calitate și cu adevărat util. E plină piața de așa zise accesorii, care mai de care mai sclipitoare și mai asiatice, care nu au nicio utilitate reală, sau care se strică după câteva utilizări.