Ce este un răcitor de vinuri?

Răcitorul de vin sau frigiderul pentru vinuri este un aparat frigorific, specializat pentru stocarea și/sau prezentarea vinurilor. El menține cu precizie o temperatură constantă, în una sau mai multe zone interne, în care temperatura este reglabilă independent. Se folosește frecvent și denumirea de frigider vinuri” sau vitrină vinuri”. Profesioniștii folosesc noțiunea de  “răcitor vinuri” pentru a nu se confunda cu noțiunea de frigider obișnuit pentru alimente.

De ce nu este indicat un frigider de alimente pentru răcirea vinului?

Cei mai mari dușmani ai vinului sunt lumina și căldura. Depozitarea vinului implică, în mod ideal, păstrarea unei temperaturi constante, într-o atmosferă controlată din punct de vedere umiditate și mirosuri, fără lumină și fără vibrații. Un frigider normal pentru alimente nu poate asigura niciuna dintre aceste condiții. Folosirea de aparate electrocasnice din ce în ce mai specializate este recomandată, inclusiv pentru păstrarea vinurilor.

Ce fel de tehnologii sunt folosite pentru răcitoarele de vinuri?

 

 

Din punct de vedere al tehnologiei de răcire există 2 tipuri de răcitoare de vinuri:

De câte tipuri sunt răcitoarele de vinuri?

Din punct de vedere al funcționalității, răcitoarele de vinuri pot fi casnice sau profesionale.

Din punct de vedere al modalității de amplasare, răcitoarele pot fi: de sine stătătoare (free standing) sau incorporabile (sub blat sau la semi-înâlțime). Unele modele de sine stătătoare se pot incorpora.

Ce model să aleg: răcitor vinuri termoelectric sau cu compresor?

Este de cele mai multe ori, întrebarea utilizatorului casnic, cu buget limitat. Răspunsul corect depinde locul de dispunere a răcitorului. Un răcitor termoelectric nu poate fi poziționat pe o terasă, vara,  de exemplu sau lăsat peste zi într-un apartament de bloc, fără aer condiționat în funcțiune.

Răcitorul de 24 sticle termoelectric este cel mai ieftin aparat cu două zone de temperatură, dar trebuie verificat dacă are condiții de funcționare corecte. Un răcitor cu compresor va pune mai puține probleme de ordin termic, dar primul aparat cu compresor, cu două zone are 29 sticle și este cu 55% mai scump decât cel termoelectric, cu două zone de temperatură și 24 sticle.

Cum funcționează răcitoarele de vinuri termoelectrice?

Răcitorul de vinuri termoelectric funcționează pe baza efectului Peltier. Răcitorul termoelectric conține unul sau două elemente Peltier. Căldura este absorbită de un radiator de aluminiu, cu aripioare, care funcționează ca un schimbător de căldură și este disipată forțat cu ajutorul unui ventilator.

Care este diferența între tehnologia “compresor direct” și “compresor dinamic“?

Compresor direct” sau “direct cooling” se caracterizează prin:

  • Vaporizatorul plan este plasat în interiorul răcitorului
  • Nu există ventilator
  • Răcirea este lentă, iar variația de temperatură în interior este de 3-6 grade
  • Reglarea temperaturii se face prin pornirea/oprirea compresorului (ca la frigiderele obișnuite de bucătărie)
  • Această tehnologie se folosește la gama de răcitoare de vinuri monotemperatură, destinate HoReCa

Compresor Dinamic” se caracterizează prin:

  • Vaporizatorul lamelar este situat după peretele din spate al răcitorului, în interiorul său
  • Se folosește un ventilator comandat electronic, pentru a circula aerul dinspre vaporizator spre interiorul răcitorului
  • Răcirea este rapidă, iar variația de temperatură în interiorul zonei este de 1-3 grade
  • Această tehnologie se folosește pentru modelele încorporabile și pentru cele cu mai multe zone.
  • Reglarea temperaturii în fiecare zonă se face comandând ventilatorul care deservește zona respectivă
1, 2 sau mai multe zone de temperatură?

Pentru un utilizator casnic, cu o colecție mică (maximum 24 sticle) este recomandat să se folosească un răcitor de vinuri cu două zone de temperatură, pentru a putea răci corespunzător, vinuri albe și vinuri roșii. Atunci când condițiile termice ale locului de amplasare (terasă, loc foarte cald), nu permit folosirea unui răcitor termoelectric și bugetul clientului este limitat, se recomandă un răcitor cu compresor, cu o zonă de temperatură, cu un preț echivalent, în locul răcitorului de vinuri termoelectric cu 2 zone de temperatură.

Dacă bugetul permite, se poate alege un răcitor vinuri cu compresor, cu 2 sau 3 zone de temperatură.

Răcitor vinuri incorporat sau free standing (de sine stătător)?

În ceea ce privește mobilierul de bucătărie modern, soluția răcitorului de vin pus mai târziu “când vom avea bani și pentru asta” înseamnă un compromis cu un răcitor de vinuri de sine stătător. Această soluție nu este acceptabilă într-o bucătărie cu adevărat modernă, decât dacă e vorba de un aparat mare, de peste 100 sticle.

Ceea ce se potrivește, în majoritatea cazurilor, este un model încorporat la semi-înălțime sau sub blat. Prețul, care poate părea ridicat, este dat de tehnologia folosită, net superioară celei folosite într-un frigider normal. Răcitorul de vinuri “respiră” numai prinplintă sau prin coloană, reușind să mențină o temperatură constantă, cu o precizie de 0,1-0,2 °C, fiind în același timp foarte elegant, silențios și cu o finisare deosebită.

Răcitoarele pentru vinuri Dunavox

  • Compania Dunavox (www.dunavox.com) din Ungaria produce răcitoare pentru vin din 2006.
  • Răcitoarele Dunavox sunt vândute în peste 32 țări din Europa și Asia
  • Succesul Dunavox provine din gama largă de produse, design și grijă constantă pentru calitate
  • Din toamna lui 2015 se fabrică răcitoare de clasă energetică A
  • În 2015 Dunavox a câștigat pentru a 5-a oară consecutiv premiul “Magyarbrands”

Răcitoarele de vin Dunavox termoelectrice, au de regulă, următoarele caracteristici:

  • Număr maxim de sticle: 6,12, 24 (tip Bordeaux). Citește articolul despre tipuri de sticle, aici.
  • Volum interior: 16-68 litri
  • Plaja de temperatură internă reglabilă: 8-18 °C
  • Zone de temperatură: 1 (modelele cu 6,12 sticle), 2 (modelele cu 12 sau 24 sticle)
  • Aspect:  rafturi din inox, exterior negru, ușă de sticlă fumurie, mâner pe stânga frezat în ramă, iluminare interioară LED albastru discret
  • Clasă energetică: A+, A, B
  • Calități: volum redus de vibrații, preț relativ redus
  • Utilizare: exclusiv casnică
  • Așezare: de sine stătătoare
  • Restricții: nu pot sta în soare, sau într-un mediu ambiant cu temperatură cu 15 °C mai mare decât cea reglată la interior

Modele de răcitoare de vinuri Dunavox termoelectrice reprezentative

Răcitoarele de vin Dunavox profesionale, au următoarele caracteristici:

  • Număr maxim de sticle: 46, 80, 114, 200 sticle
  • Volum interior: 103-450 litri
  • Plaja de temperatură internă reglabilă: 5-22 °C
  • Zone de temperatură: monotemperatură sau duale
  • Aspect: rafturi de lemn, sticle suprapuse depozitate orizontal, exterior negru, ușă de sticlă fumurie, mâner aparent pe stânga, iluminare LED albastru
  • Clasa energetică: C, D sau E
  • Calități: robuste, au închidere cu cheie, dezghețare automată, încălzire pe timp de iarnă și filtru cu cărbune activ, aerisire exclusiv prin plintă
  • Utilizare: pentru restaurante, baruri sau pivnițe/crame private
  • Așezare: de sine stătătoare/încorporabile

Modele de răcitoare de vinuri Dunavox profesionale reprezentative

 

Răcitoarele Dunavox Exclusive, incorporabile la semi-înălțime, au următoarele caracteristici:

  • Număr maxim de sticle: 24, 36, 41, 89 sticle
  • Volum interior: 56-215 litri
  • Plaja de temperatură internă reglabilă: 5-22 °C
  • Zone de temperatură: 1 zonă (24 sticle), 2 zone (modele cu 36, 41 și 89 sticle)
  • Aspect: rafturi de lemn, sticle depozitate orizontal, exterior negru, ușă de sticlă fumurie, ramă de ușă neagră sau inox, mâner aparent pe fața ușii, iluminare LED albastru, uși reversibile sau modele cu ușă pe stânga sau dreapta – DX-24.56BBK(A), respectiv DX-24.56BBK(B)
  • Clasa energetică: A (modelele DAB), C (modelele DX)
  • Calități: elegante, dezghețare automată, încălzire pe timp de iarnă (exceptând la 24 sticle), filtru cu cărbune activ numai la modelelle cu 41 și 89 sticle
  • Utilizare: pentru interioare elegante – bucătării, living room sau crame private
  • Așezare: încorporabile la semi-înălțime; nu se pot folosi de sine stătător

Modele de răcitoare Dunavox din gama Exclusive reprezentative

Răcitoarele Dunavox Exclusive, incorporabile sub blat, au următoarele caracteristici:

  • Număr maxim de sticle: 7, 17, 19, 32, 46, 51, 52 sticle
  • Volum interior: 22-150 litri
  • Plaja de temperatură internă reglabilă: 5-22 °C (modele clasă A de 46 și 52 sticle 5-18 °C)
  • Zone de temperatură: una sau două zone
  • Aspect: rafturi de lemn, sticle depozitate orizontal, ușă de sticlă fumurie, ramă ușă sticlă plină sau oțel negru/inox, iluminare LED albastru, plintă eventual retrasă – sufix DP (Deep Plinth), mâner aparent
  • Clasa energetică: A, B sau C
  • Calități: uși reversibile (la DX-46.103K mâner fix pe stânga), închidere cu cheie numai la DX-46.103K, dezghețare automată, încălzire pe timp de iarnă (nu la 7, 19 și  52 sticle), filtru cu cărbune activ numai la 46, 51 și 52 sticle, aerisire exclusiv prin plintă
  • Utilizare: casnică sau profesională (în pivnițe/crame modelele cu încălzire)

Modele de răcitoare Dunavox din gama Exclusive, incorporabile sib blat, reprezentative