Personalul de la bucatarie, are nevoie de haine bucatar in conformitate cu reglementarile actuale, dar care sa fie in acelasi timp confortabile, practice si la moda. Pe site-ul hobbychef.ro veti gasi astfel de haine, specifice bucatariilor de resaturant, la preturi foarte bune si de calitate exceptionala.

In primul rand, trebuie sa nu uitati faptul ca hainele de bucatar folosite  trebuie sa fie adecvate, curate si usor de igienizat. Acest lucru implica, utilizarea de tesaturi care pot fi spalate la temperaturi ridicate, fara a se deteriora. Munca in bucatarie este obositoare, iar persoanele implicate trebuie sa se deplaseze cu usurinta printre cuptoare, farfurii calde si alte echipamente. Acesta este motivul pentru care hainele de bucatarie sa fie foarte confortabile si practice, cum ar fi, de exemplu, pantalonii bucatarului cu talie elastica sau sacoul cu un pliseu pe spate, ceea ce faciliteaza miscarile. 

Imbracamintea profesionala din bucatarie nu poate ignora insa nici aspectul sau stilul, chiar daca este mai putin important. In ciuda acestui fapt, mai ales in restaurantele cu bucatarii deschise la vedere, este esential ca uniforma sa se potriveasca stilului si tipului de imagine pe care restaurantul doreste sa il transmita oaspetilor sai. Chiar si in restaurantele fara bucatarie deschisa, este important sa aveti grija de aceste aspecte, deoarece se poate intampla ca bucatarul  sa mearga in sala restaurantului sa discute cu clientii obisnuiti. Deci trebuie sa poarte o uniforma adecvata.

Nu putem uita, de asemenea, ca, in unele restaurante, unele bucate sunt preparate de personalul bucatariei direct in sala restaurantului, astfel incat aspectul uniformelor nu poate fi ignorat. Chef-ul este seful bucatariei, directioneaza personalul bucatariei, elaboreaza meniul si supravegheaza activitatile. Adesea, are si sarcini manageriale si are grija de furnizarea de materii prime, de pregatirea salii restaurantului si de detaliile stilului.

Bucatarul este, in schimb, o figura mai operativa, care are grija direct de prepararea alimentelor, in conformitate cu indicatiile chef-ului. Diferenta dintre aceste doua figuri este adesea evidentiata prin uniforma, chiar daca baza este aproape aceeasi. Aceste uniforme au, cum spuneam o baza comuna fiind  facute dintr-un sacou, pantaloni, sort si unele accesorii.

Sacolul traditional al bucatarului are piept dublu – deci, este prevazut cu doua randuri de nasturi- si guler in stil mandarin, chiar daca cu timpul a evoluat si s-a modificat putin. De exemplu, in cele mai moderne uniforme, sacoul bucatarului are doar un rand de nasturi laterali.

Alegerea sacoului cu piept dublu nu este doar o alegere estetica, ci si practica. De fapt, dispunerea unui dublu rand de nasturi permite inversarea sacoului atunci cand se pateaza in timpul serviciului, mai ales daca bucatarul merge in sala restaurantului pentru a vorbi cu oaspetii.  Nasturii jachetei bucatarului erau din tesut, deseori lucrati manual si cusuti pe imbracaminte; ulterior, au fost inlocuiti cu cei fabricati industrial, cu miez de metal acoperit cu tesut. Recent, nasturii sunt din plastic si sunt prinsi pe partea din spate a sacoului, astfel incat sa fie mai usor sa-l scoateti in caz de nevoie.

Un alt element caracteristic al sacoului bucatarului il reprezinta protectia manecilor.

Este un fel de manseta pe maneca, cu o forma speciala, rotunjita, si un simplu rol practic, care asigura o mai buna protectie a antebratului. De altfel, datorita protectiei manecilor, acestea devin mai scurte, evitand contactul cu mancarea.

Jachetele au insertii, de obicei sub axile, care asigura un schimb de aer si un confort mai mare pentru utilizatori. In trecut, aceste insertii au fost realizate facand 3 sau 5 gauri, in timp ce astazi se foloseste o insertie triunghiulara de plasa.

Ultimul element care caracterizeaza jacheta bucatarului sunt buzunarele. De obicei, sunt prezente doua buzunare: unul in zona inimii, cu un scop simplu estetic, iar cealalta pe brat, folosit pentru a plasa termometrul pentru a masura temperatura alimentelor.

Jacheta traditionala a bucatarului este alba, o culoare care ofera si un sentiment de curatenie, chiar daca acesta nu este singurul motiv pentru care aceasta culoare a fost intotdeauna cea mai folosita.

Echipamentul profesional este foarte important intr-o bucatarie. Intrati pe hobbychef.ro pentru mai multe detalii.