In 14 Iulie 1789 are loc evenimentul, care marcheaza trecerea de la absolutismul monarhic bazat pe drept divin, la perioada moderna a istoriei : caderea Bastiiei.
Bastilia a fost conceputa ca o fortareata pentru apararea Parisului fiind construita intre anii 1370 -1383.Pe parcursul istoriei,fortareata ajunge sa aibe opt turnuri.
Avea lungimea de 66 m, latimea de 34 m si inaltimea de 24 m, la nivelul turnurilor.
O data cu extinderea orasului, Bastilia si-a pierdut utilitatea ca fortareata, fiind utilizata pentru pastrarea tezaurului, iar regele Francois I a folosit-o ca loc de primire, pentru ca mai tarziu, abilul cardinal Richelieu, sa o transforme inr-o teribila inchisoare.
In Bastilia erau inchisi detinuti comuni dar mai ales opozanti ai regimului, aristocrati, sau cei pe a caror avere pusese ochii, temutul cardinal.
De aici si pana la crearea une reputatii infricosatoare a fost un pas.S-au creat legende despre ceea ce se intampla in inchisoare, pana cand aceasta a devenit un simbol al puterii , al nedreptatiilor si torturilor.
In fapt, celulele din Bastlia erau goale, detinutii de rang inalt putandsa isi aduca cu ei piese de mobilier, tacamuri de argint si alte obiecte.
Printre detinutii celebrii inchisi la Bastilia putem aminti pe : ministrul de finante Fouquet, cardinalul Rohan, Voltaire, marchizul de Sade si misteriosul prizonier cu masca de fier….
Se pare ca reputatia Bastiliei era intretinuta artificial pentru a inspira teroare.
Sa nu uitam ca la 14 iulie 1789, inchisoarea fusese in mare parte dezafectata si in ea mai erau vreo sase detinuti.
Cui a folosit aceasta manipulare?
In timpul monarhiei absolutiste a folosit regilor si clerului, apoi a folosit revolutionarilor pentru a gasi justificare actelor teribile comise, care au culminat cu ghilotinarea regelui Ludovic al XVI-lea, si mai tarziu a familei regale.
Bastlia nu a vazut atata sange in decursul existentei sale, cat a curs in cei zece ani de Revolutie .
Si totusi in aceasta Revolutie s-au rostit pentru prima data cuvintele: “Liberté, égalité, fraternité ou la mourt!” cuprinsa in Declaratia Drepturilor Omului şi Cetateanului, dar acest lucru nu scuteste de responsabilitatea uciderii a mii de oameni, doar pentru ca aveau sange “nobil” in vene.
Dupa zece ani de framantari, un geniu militar, care dupa ce a schimbat faimoasa deviza in “Libertate, Egalitate, Proprietate “ si-a terminat expunerea spunand :
“Cetăţeni, Revoluţia s-a aşezat la principiile pe care am început-o: ea s-a încheiat!”
Acest om era Napoleon Bonaparte.
PS. Cu toate ca avut partile ei negative, Revolutia Franceza sta la baza tuturor revolutiilor ce vor urma in decursul istoriei.
Este prima oara cand o miscare surprinde o idee atat subtila: egalitatea intre oameni.
Pacat ca ideea a fost preluata gresit si manipulativ peste 138 de ani…..
Vive la France!!!
Vive la France daca zici tu 🙂
c'est gentil 🙂
Sper ca juniorul se simte mai bine…
E bine ca te concentrezi asupra recrearii revolutiei, cand unii zic ca Bastilia a fost recreata la Guantanamo Bay 🙂
Pana la urma, ai primit coletul 'au ba?
Je veux aller dans la France!!!!
M-a fascinat istoria Frantei, mi-a placut Parisul, m-am simtit deosebit de bine acolo, oamenii si traditiile lor.Exista o simpatie reciproca intre noi chit am nume german 🙂
@Karla , da Junior se simte mai bine , a inceput sa fure batiste si si servetele, ocupa locurile cele mai comode din casa (cere intamplator este si al meu , dar de regula se bate lumea pe el), da mici concerte de tenor ceea ce chiar daca e suparator este un semn bun 😛 sare si a inceput sa se joace.Doar daca este certat ma face o moaca de bolnav si atunci e lasat in pace ca "Este in convalescenta".
Ne-a speriat.
@ Zamo, mereu m-am intrebat daca daca Bastilia a fost atat de sinistra pe cat ii era reputatie, si citiind mai multe am ajuns la concluzia ca era o mistificare.Pasul urmator venea cu intrebarea "Cui servea acest lucru?"
Se pare ca mai multora.
Pachetul nu a venit , il astept.
Desi, ''reputatie infricosatoare'' si Franta sunt oarecum antonime 😛
Da, chiar ca nu sunt sinonime 😛