Statuia Libertatii din New York a constituit pentru mine o permanenta sursa de atractie si de fascinatie.

Statuia este situata pe Insula Elis, la sud-est de Manhattan, la vsrsarea fluviului Hudson in oceanul Atlantic. Ea are un invelis de cupru care acopera un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul sub o forma de stea este statue-of-libertyconstruit din piatra. In interiorul statuii se afla un muzeu.

Statuia reprezintă zeita Libertatii care sta cu un picior pe lantul rupt al sclaviei tinand in mana satnga o tabla cu inscripția “JULY IV MDCCLXXVI” (adica, 4 iulie 1776) data cand a fost ratificata Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii. In mnan dreapta zeita are o faclie cu flacara aurita iar pe capul aceteia se afla o coroana impodobita cu 7 fascicole de lumina si 25 de ferestre.

Avand o inaltime de 92, 99 m cu tot cu soclu, reprezentand o femeie acoperita de un drapel este un simbol de bun venit adresat lumii, ea fiind construita dupa planurile scuptorului alsac Frederic Auguste Bartholdi.Ce nu stie toata lumea este ca chipul renumitei statui o reprezinta pe mama lui Gustave Eiffel , cel care avea sa o proiecteze.

Statuia este un cadou al Frantei daruit Statelor Unite la a 100 -a aniversari a Indepedentei a tinerei natiuni.

In n interiorul soclului se afla 354 de trepte si un muzeu. Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior este interzisă.

Macheta celebrei statui de pe insula Elis, simbolul Americii, un dar al francezilor pentru Lumea Noua, la aniversarea a 100 de ani de la declararea Independentei,o regasim in gradina Luxembourg, din Paris. “Libertatea Luminand Lumea” sau “La Liberté éclairant le monde” a fost executata in bronz pentru a servi unui far din canalul Suez fiind expusa in 1870 si espusa in 1900 o data cu Expozitia Mondiala pe care orasul Luminilor a gazduit-o .

Neajugand inca acolo,si fiind pasionat de monumente in miniatura, faiomoasa statuie mi-a fost daruita de niste prieteni. Nu trebuia decat sa o construiesc.

Dupa ce acestia au plecat ma ardeau degetele, nu puteam rezista pana a soua zi, asa ca m-am pus pe construit. Iata ce a iesit :

Liberty Statue

Liberty Statue

Poate nu e cel mai reusit monument in miniatura pe care il am , ar este cu sigutanta cel mai incarcat de simboluri.