Azi a fost ziua unui geniu, care a facut diferenta in muzica rock.
Freddie Mercury s-a nascut in Zanzibar-ul aflat sub protecoratul britanic, intr-o familie persaana,la data de 5 Septembrie 1946. Pozitia tatalui sau, ii ofera lui Farrokh (Frederick) Bulsara, ocazia sa studieze la o scoala din Mumbai, unde se remarca prin talentul la muzica si la sport.In aceea scoala desluseste tainele pianului.
Din motive de securitate,la 16 ani, se muta impreuna cu familia in Anglia, unde va urma Institutul de Arte Ealing.
Devenit designer, sansele de a deveni muzician scad, dar destinul sau face ca in 1970, sa intalneasca un grup numit Smile din care faceau parte Brian May si Roger Taylor.
Un an mai tarziu, timidul Freddie,redenumeste trupa punandu-i numele de Queen , creandu-i si emblema grafica pe care o stim azi.
Abia de acum, vom putea vorbi de genialitate si talent.
Daca in viata de zi cu zi, Freddie era timid si retras, pe scena se transforma intr-un veritabil showman,putand “transforma oricand un cliseu intr-un avantaj” reusind ca 150.000 de oameni sa “ii ciuguleasca din palma” spunea David Bowie.
Avand o voce deosebita ce includea o raza de 4 octave, putand canta ca bariton dar si ca tenor, si o facea cu o usurinta remarcabila, fara vreun efort aparent, i-au permis un repertoriu divers si complex.
Pe langa faptul ca era un vocalist de exceptie, Freddie canta si la mai multe instrumente: pian si chitara. Fiind un perfectionist, a condiderat ca nu stapaneste suficient de bine instrumentele incetand sa le foloseasca , folosind la compunerea unora din melodiile sale, doar bataia ritmului.
Interesant este ca Freddie, compunea piese in care introdducea elemente de heavy, pop, rock si disco, realizand melodii foarte complexe sau dimpotriva folosea note putine creind o linie melodioca simpla, usor de retinut.
Tip retras, nu i-a placut sa dea interviuri sau sa vorbeasca despre viata sa personala.Criticat de unii si adulat de altii, si-a pastrat intimitatea pana la o zi inainte de a muri, cand a dat o declaratie de presa prin care recunoastea ca sufera de SIDA si si-a recunoscut orientarea sexuala.
Declarat ce fiind unul din cei mai bun muzicieni ai ultimilor 60 de ani, Freddie Mercury se bucura de o popularitate iesita din comun in randul iubitorilor de muzica.Melocii ca “We Are the Champions”,”Bohemian Rhapsody”sau “Somebody to Love” vor ramane in memoria publicului ca succese greu de egalat.
Pe de alta parte, el a fost promotorul combinatiei intre opera si rock prin piesa interpretata alaturi de Monserat Caballé, “Barcelona”. Desi privita cu sceptiscism de critici , piesa a fost un succes de public, care inca rezista.
Freddie Mercury a fost o personalitate complexa care a facut totul cu pasiune, iar in scurta sa viata a fost ca o cometa care a brazdat cerul, dar a carei coada luminoasa este vizibila inca, astfel incat noile generatii o descopera si o privesc.
PS.De ziua sa, Google i-a dedicat un logoo animat.Este al doilea logoo animat dupa cel dedicat lui Charlie Chaplin, prin care Google cinsteste memoria celor care au marcat ceva in istoria unmanitatii, si primul ca lungime in timp (1,40 minute, aproape o melodie).
Cred ca orice clasament sau critica paleste in fata memoriei publicului, iar Freddie , la 20 de ani de la disparitia sa fizica, este inca viu in memoria publicului sau.
Happy Birthday in Heaven, Freddie !!
Frumos articol dedicat unicului Freddy!
Multumesc Hawkie, nu este asa cum as fi vrut sa fie , sar ieri doar atat am putut scoate din mine 😛 poate anul viitor voi reusi sa fac unul care sa imi placa si mie .
You write so honestly about this. Thanks for srihang!
o zi trista si vesela in acelasi timp …
Se poate spune si asa, Freddie a fost un om vesel 😛
te-am adugat si eu , mersi
Multumesc si eu 😛
An original artist. Gone from us too soon.
This is true.
Un mare artist , cu melodii de exceptie . Un articol interesant , am aflat destule , felicitari autorului .
Multumesc si bun venit pe blog , Florin 😛
Freddie a fost un artist complex , cantaret, compozitor designer si pictor ….
Foarte frumos.Va multumesc,ma ajutat mult in proiectul pentru scoala.