La multi ani, romani !!!
Este 1 Decembrie ziua nationala a tarii, dar in mod ciudat nu simt nimic….Nici patriotism , nici bucurie, nici tristete, nimic….doar o mare dezamagire fata de tot ce se intampla in jurul meu….
As vrea sa ma simt mandru ca americanul , germanul, sau francezul cand se canta imnul national..Nu simt nimic, am in amintire doar acel “Desteapta-te romane!” cantat in zilele unui Deecembrie insorit, cand chiar credeam ca ne vom destepta, ca totul va fi posibil….
As vrea sa cred ca voi putea fi mandru, ca va fi altfel….dar nu mai pot!!
Sper, totusi, ca altii sa mai creada.
Vad spoturi publicitare de genul: “Romanii sunt destepti “, Romanii sunt campioni” …nu este chiar asa, din ce vad eu, romanii sunt letargici si….saraci…
Sunt de un optimism incurabil, dar nu pot transmite acest sentiment la nivel de populatie.
Daca as arbora un drapel pe balcon, as fi considerat cel putin nebun, daca nu PRM-ist sau mai rau.Ceea ce in alte tari este firesc si normal , la noi este considerat un gest aiurea.
Imnul si drapelul unei tari ar trebui sa fie sacre, la noi nici aceste insemne nu mai sunt respectate…
Daca noi nu ne respectam insemnele nationale, cum de avem pretentia sa fim respectati ca cetateni apartinand acestor insemne, peste hotare?
PS. In acest timp, Natura si-a facut datoria asternand primul strat subtire de zapada…Este 1 Decembrie.
Frumos si trist in acelasi timp … Oricum si orice ar fi … La multi ani Romania! La multi ani romani!
Da, cam asa Ela, La multi ani, noua, mai tristi sau mai veseli …
LA MULTI ANI Romania si romani ! Chiar imi puneam intrebarea daca suntem cu adevarat bucurosi;daca mergem sa vedem spectacolele oferite,manifestatiile,doar asa din curiozitate sau chiar simtim bucurie.Oficialii nu au de ales si trebuie sa faca prezenta,dar noi? de ce mergem (cine merge).Bucurestenii,vad ca sunt in numar foarte mare de-alungul traseului,spre Arcul de Triumf.
La multi ani, Blue Eyes!!!
Bucurestenii sunt mai norocosi, la ei se intampla mai mmulte chestii interesante …
Si aici a fost parada militara , , dar nu am fost sa o vad, lumea nu se prea inghesuie la manifestari de genul acesta , se bucura de ziua libera sa isi rezolve treburile casnice ..
Corect. LMA
Mulltumesc , Andrei 😛
Am trecut si eu prin fata Primariei unde s-a desfasurat ziua de 1 Decembrie; Primaria a oferit sarmale (eu nu am mai “prins”) ca m am dus tarziu; un deputat local a invitat 2 cantarete de muzica populara ,Veta Biris si Sava Negrean.
Vezi, asta nu imi place mie ,ori este Sarbatoare Nationala, ori e una campeneasca. Sunt doua lucruri distincte pe care romanii nu reusesc sa le faca…
In Timisoara au facut un cazan de fasole cu ciolan, ma intreb care e legatura cu Unirea ?
Sau sunt romanii chiar atat de saraci incat sa isi doreasca neaparat sa se serveasca cu ceva pentru a putea sarbatorii ?
“…sunt romanii chiar atat de saraci incat…”
Nu sunt ROMANII atat de saraci, ci sunt UNII romani (cu-adevarat) atat de saraci.
“In Timisoara au facut un cazan de fasole cu ciolan, ma intreb care e legatura cu Unirea ?”
Da’ CE treaba are Unirea in asta? Ea este numai un pretext pt a pune in alicare o reteta veche-straveche (de la stramosii nostri latini citire): “panem et circenses” (paine si “circ”). DE CE sa nu potolesti “poporul” atat de ieftin?
blue eyes (01/12/2011 at 11:11):
“…daca suntem cu adevarat bucurosi;daca mergem sa vedem spectacolele oferite,manifestatiile,doar asa din curiozitate sau chiar simtim bucurie.”
Cine-stie-ce mare bucurie poate mai simt copiii, ca dintre adulti… parca n-as prea crede. (Iar cine CU ADEVARAT simte sarbatoreste Unirea – probabil mai mult oameni in varsta si foarte in varsta, la a treia si poate chiar la a patra tinerete – sarbatoreste (in principiu) acasa, “in particular”, intr-un colectiv format din oameni cu aceleasi “vederi”, idei si credinte, nu printre “ghiolbani”.) Da’ chiar daca nu-i omu’ (ma rog, romanu’) cu-adevarat bucuros, DE CE-ar fi asta un motiv ca sa nu mearga sa vada un spectacol mai neobisnuit (nu-i parada militara in fiestecare zi a anului) GRATUIT, si cu atat mai mult daca acesta este insotit (TOT gratuit) si de o portie de mancare? (In functie de vesela folosita cu aceasta ocazie de catre autoritati, poate reuseste “omu’ ” in cauza sa se si “strecoare” si isi mai “face rost” – tot gratuit – si de-o farfurie si-un tacam “pentru acasa”.)
Erata: “…pt a pune in aPlicare…”
Daca ar fi fost parada militara lin Tm m-as fi dus sa o vad..
Stiu ca sunt oameni saraci la noi, dar parca Ziua Nationala ar trebui sarbatorita parca altfel, nu am inteles nici acum si nici cat am prins 23 aug. care e faza cu micii, cu berea si cu toate astea…
Daca avem dde la latini mostenirea acesta atunci e bine, desi nu o consider practica cinstita ci o manipulare a clasei politice, indiferent de culoare….
– A FOST (mini)parada militara (inclusiv – am inteles – “tehnica de lupta”) SI in Timisoara (nu stiusem si n-am vazut-o, SI EU am aflat ulterior), TOT pe Republicii in dreptul parcului, unde era (si poate mai este si acum – n-am remarcat-o, da’ NICI n-am cautat-o cu privirea) vechea “tribuna oficiala”: pompierii militari, politia (inclusiv “mascatii”) etc.
– Daca ti-ar fi foame “suficient” de “tare” (de intens) si de “indeajuns” de mult timp (incat sa fi devenit o stare cronica quasi-permanentizata) poate ca ai fi gandit si dumneata ca ORICE ocazie (sau chiar si in lipsa oricarei ocazii anumite) este un bun prilej daca e vorba de obtinut o masa calda si satioasa gratuita. (Daca periodic s-ar anunta locul si ziua/ora unde urmeaza sa fie facuta distribuirea urmatorului blid de mancare gratuita, ai ramane surprins ce cozi s-ar forma cu ORE (multe) inainte, ca sa se asigure ca nu rateaza “ocazia” – si pe buna dreptate: la ora actuala, sa te fereasca Sfantul sa fii pensionar batran, bolnav si lipsit de rezerve financiare si de sprijinitori in Romania, ca ai incurcat-o; si nu este vorba neaparat despre oameni foarte saraci, ci doar despre oameni care nu au bani “lichizi”: de la o anumita varsta in sus si/sau de la un anumit nivel al starii de sanatate in jos si/sau sub un anumit nivel de discernamant in ceea ce priveste administrarea banilor, atunci cand nu prea mai poti nici sa mergi, nici sa te intelegi cu oamenii (scade vederea, scade auzul, scade rabdarea…) sunt curios CINE ar mai reusi sa rezolve vanzarea unei proprietati imobiliare – imobil sau teren – sau a vreunui alt bun de mare valoare (spre ex un obiect de arta) fara sa primeasca doar “conditii” (pret) de jaf curat, si cine ar mai reusi sa-si administreze corect resursele existente, alea putine.
Latinii considerau acea practica drept fiind cat se poate de cinstita, chiar daca pana si in mod “oficial” ea se numea “captatio benevolentiae” (castigarea bunavointei “publicului larg” pt imparatul – sau orice alta oficialitate – care oferea respectivul “ajutor”, constand de obicei in grane, “jocuri” de circ (lupte de gladiatori, curse de care etc) si poate si o mica suma de bani. Erau distribuite de obicei de dupa o campanie militara incununata de succes (un razboi castigat), din prazile de razboi, SAU atunci cand imparatul (sau inaltul oficial) era in pericol din cauza maselor populare revoltate (SAU avea nevoie de sprijinul respectivelor mase populare pt a accede SI MAI sus pe scara ierarhica).
Din pacate ai mare dreptate in lgatura cu pensionarii si cei trecuti de o anumita varsta, din pacate cand in alte zone ale UE pensionarii se bucura de pensie, la noi sunt categoria cea mai vulnerabila….
Nu ma indoiesc ca latinii aveau scopuroi nobile, dar si la era o manipulare subtila a populatiei.Interesele politice au fost create nu atat prin convingerea maselor cat prin mituirea acestora.
La mine nu a nins :(. A fist chiar soare …
Mda … nici eu nu simt nimic in aceasta zi, desi ma gandesc ca ar trebui.
A fost o zi ca oricare alta.
Da, Anyta , ai dreptate, asa a fost…
Si totusi oamenii se inghesuie, se bat,le vine rau,la fasole,sarmale si ce li se mai ofera. Si acum zambesc cu gandul la niste secvente pe care le-am vazut la TV;la Rm.Valcea, un catel alb (maidanez ) in fruntea fanfarei si unul negru incheia grupul de militari. La Arad (daca nu gresesc) in momentul cand s-a dat comanda “inainte,mars”un catel ,foarte simpatic ,s-a incadrat si el in randul militarilor.
Da stiu ca lumea se iinghesuie dupa orice se da pe gratis, dar acesta este vina saraciei sau a faptului ca s-a obisnuit lumea sa primeasca ; din 1990 doar primim : ajutoare de tot felul, de la haine la medicamente, culminand cu mancarea oferita in piete la diverse sarbatori.
Nu stiu, dar parca nu cadreaza la tara cu pretentii….
Da, cateii maidanezi s-au aratat si la Summit-ul NATO 😛
Dau și eu mai departe un citat nimerit: “You’ll never have a quiet world till you knock the patriotism out of the human race.”
George Bernard Shaw
Eu nu vreau sa fiu mândră ca americanul, francezul sau neamțul. Pentru că nu văd de ce are vreun rost să mă mândresc că întâmplarea a făcut că m-am născut aici și nu în Djibouti. Niciodată nu am înțeles „mândria națională” cum nu înțeleg nici rușinea națională. De ce trebuie eu să mă simt în vreun fel pentru că alți oameni care întâmplător s-au născut în același loc au făcut și au dres ceva, de bine sau de rău? Nu îmi place răspunderea colectivă, nici la bine, nici la rău 🙂
Cred ca ai dreptate desi este un pic individualist , dar inclin sa incep la randu-mi sa gandesc astfel, doar pentru a ma proteja…
Desi , cred ca tocmai din cauza acestui individualism nu mai simtim nimic pentru ceea ce ar trebuui sa simtim fata de anuite insemna ale tarii noastre…
Sau , nu ne simtim in nici un fel reprezentati de aceasta tara??
Intrebarea mea e retorica ….
Individualism daca vrei… sau premisa pentru a conștientiza că ceea ce ne desparte sunt diferențe individuale, nu naționale și ceea că ce avem în comun transcede împărțirea teritorială arbitrară care determină unde se termină o țară și unde începe alta…
True…
Mai bine individualist si corect , decat nationalist si pus pe rele ….
Cred ca oricum tindem aspre globalizare deci conteaza mai mult valoarea omului si prea putin nationalitatea acestuia 😛
Buna. Te intereseaza listarea blogului tau pe http://www.intrebariinteresante.ro/, cu peste 1200 de vizitatori zilnici?
Da, de ce nu?
Practic ce ar trebui sa fac?
Eu n-am vazut niciun fulg de zapada :)).
Inseamna ca nu ai iesit noaptea dupa 11 afara din casa , pe 1 Decembrie 😛
Vezi, daca nu ai pe cine sa plimbi 😛
La multi ani cu intarziere!
La Bucuresti a fost parada serioasa…
Salutari!
Da, stiu, am vazut din imaginile tale 😛
“Daca noi nu ne respectam insemnele nationale, cum de avem pretentia sa fim respectati ca cetateni apartinand acestor insemne, peste hotare?”
Da’ CINE are pretentia sa fim respectati (toti, asa-a… “la gramada”) doar in virtutea calitatii noastre de cetateni? Eu personal am (tocmai dimpotriva) doleanta expresa sa NU fiu judecat doar ca membru al unei comunitati, ci ca individualitate, cu caracteristicile mele personale.
Si-apoi… Mare respect mare? Din pacate, in perioada actuala, cu conducatorii si cu reprezentantii nostri de-zi-cu-zi (SI cu membrii societatii din “tarisoara noastra scumpa”) asa cum ii constatam, nu prea avem motive de mandrie. CU CE sa te mandresti? Cu distrugerea postdecembrista a tuturor marilor obiective economice – fie ele flota, mari unitati industriale etc? Cu vanzarea pe mai-nimic a bogatiilor naturale ale solului si ale subsolului? Cu cel mai scump kilometru de autostrada – pt conditii similare de traseu – din lume (sau macar din Europa)? Cu CALITATEA drumurilor realizate, care la nici un an de la terminarea constructiei au deja nevoie de reparatii majore? Cu drumurile “sparte”, “sapate” – pt cine-stie-ce remediere – imediat ce s-a incheiat reasfaltarea completa si cu schimbarea anuala a bordurilor? Cu infometarea pensionarilor si cu nivelul mediu general de trai deosebit de scazut? Cu “sanatatea” populatiei noastre si cu speranta medie de viata? Cu “performantele” la examene (atat ale elevilor la “bac” cat si ale profesorilor la “titularizare” si la “suplinire”)? Cu nivelul mediu de calitate al invatamantului (INCLUSIV a celui universitar) si al actului medical? Cu “renumele” pe care am reusit sa-l “dobandim” prin cele strainataturi? Cu “corectitudinea” vorbirii si scrierii nu numai din partea omului oarecare, “obisnuit”, “de pe strada”, ci si din partea multor profesionisti ai cuvantului – jurnalisti, crainici, moderatori etc? CU CE?
Este devarat ca insemnele nationale n-au nimic de-a face cu toate aceste realitati, da’ in dispozitia pe care aceasta realitate ti-o creeaza atunci cand “iti da peste bot” (spre exemplu atunci cand ai treaba la vreo oficialitate)… Mda… Hai sa fim respectuosi!
Acest lucru doream sa il scot in evidenta cand spuneam “As vrea sa ma simt mandru ca americanul , germanul, sau francezul cand se canta imnul national..Nu simt nimic….”adica as dori si mi-ar place sa foiu mandru , sa am respect dar nu pot , tocmai din cauza a ceea cai ammintit mai sus.
Eram invidos in Germania si Austria , cand de ziua nationala isi arborau stegurile in balcon sau cand in cursul unui Campionat European de Fotbal fiecare maisna avea in stegulet pe ea, in balcoane erau stegulete , iar in casele celor veniti in aceasta tara , turci , sarbi sau croatii, aveau arborate in balcoane cate doua steaguri, cel al tarii de bastina si cel al tarii adoptive.
La noi nici macar de fotbal nu ne mai putem bucura sau mandri….
Hai sa nu deschidem subiectul “fotbal”, caci eu – chiar daca (sau poate MAI ALES intrucat) nu-mi place fotbalul – am opinii (personale!) putine, dar foarte ferme si categorice in aceasta privinta.
Eu inca imi mai pastrez mandria aceea de a fi roman, sincer inca mai simt ceva cand canta imnul tarii, stiu, sunt constienta ca de fiecare data cand spun asta, oamenii se uita ciudat la mine si gandesc probabil: ok asta e nebuna! Ceea ce ma super-enerveaza pe mine este faptul ca ne amintim de oamenii cu adevarata talentati din tara asta, doar de 1 Decembrie, facem campanii de genul… pe 1 Decembrie totul este doar lapte si miere, iubim Romania, etc. Apoi a doua zi, e alta poveste, ne apucam din nou sa uram tara. ok, sunt constienta ca sunt multe chestii care merg rau in tara, dar asa cum e , inca o mai iubesc. O mai iubesc poate si pentru ca Romania nu e perfecta, cam asa sunt eu…nu vreau sa fiu perfecta, dar stiu ca pot sa evoluez in fiecare zi putin…eh asa vreau sa cred ca si Romania va evolua…candva atat cat trebuie!
Imnul ma mai impresioneaza,drapelul ,doar cel cu gaura….golul acela inca nu s-a umplut….
ASTA este atitudinea corecta! Felicitari dumitale pt ca inca reusesti sa gandesti (si mai ales SA SIMTI) asa; din pacate, si eu (ca si autorul blogului) as vrea sa simt in acest fel, da’ constat ca incep sa ma dezobisnuiesc sa mai si GANDESC in acest fel (ceea ce in principiu ar trebui – si ar si putea – sa fie MULT mai simplu de controlat decat SIMTITUL astfel).