Încă din vremea adolescenței și, mai apoi, în studenție, stilul de viață nesănătos a avut urmări care s-au prelungit de-a lungul anilor. Absența somnului ori odihna insuficientă afectează viața de zi cu zi, cu repercusiuni asupra performanței cognitive și a creativității. În tinerețe avem impresia că nedormind nopțile câștigăm timp, ne distrăm sau ne pregătim carierele, dar adevărul este că o noapte pierdută nu mai poate fi niciodată recâștigată, iar un somn lipsit de odihnă ne afectează activitatea de zi cu zi. De aceea, dacă v-ați gândit să apelați la monitorizare somn, ați făcut deja pasul spre o viață mai bună și mai împlinită, din toate punctele de vedere.
În studenție, învățam în timpul nopții, deoarece aveam falsa impresie că atunci mă pot concentra cel mai bine, că am cel mai bun randament și că astfel economisesc timp. Adevărul însă era altul. Mă autosugestionam și cream pentru propriul psihic cadrul care mi se părea cel mai convenabil, fără să fiu atent la semnalele pe care le primeam. Nu eram niciodată odihnit. Timpul pe care mi se părea că-l economisesc îl iroseam. Nu mă puteam trezi niciodată diminețile (ratam toate cursurile matinale, nu pot spune că regret asta ), eram mereu obosit, aveam migrene și nu puteam să mă ocup de nimic în timpul zilei. Seara, când ar fi trebui să mănânc ceva ușor, luam de abia principala masă a zilei, ceea ce în timp mi-a afectat și stomacul. De-a lungul serii și nopții, doar câteva ore erau propice pentru o activitate intelectuală. În rest, psihicul meu se retrăgea leneș într-un colț. Nu am văzut atunci aceste lucruri, desigur.

Studiile au venit cu o sumedenie de situații stresante; zeci de examene cărora trebuia să le faci față. Sute de nopți pierdute, din cauza cărora mai târziu am avut de suferit. Când am finalizat facultatea și m-am angajat, nu mai puteam dormi. Îmi era foarte greu să mă trezesc dimineața, iar la birou simțeam nevoia să adorm cu capul lăsat pe birou. Nu aveam niciun randament, multe dintre task-uri rezolvându-le acasă. Intrasem într-un cerc vicios. Neputând să dorm, insomniile au devenit o constantă a vieții mele. Cel mai grav era că nu mă puteam concentra la serviciu. Dacă aș fi fost propriul angajator, m-aș fi concediat și eu.
Salvarea a venit prin intermediul monitorizării somnului. În lipsa unui ajutor, m-aș fi adâncit în problema de care nu mai puteam scăpa. Nopți întregi în care nu puteam adormi nicicum, iar sănătatea îmi era șubredă. Inima nu mai funcționa bine, aveam migrene dese și năucitoare, eram obosit tot timpul și nu mă puteam concentra deloc la muncă. Ajunsesem să fiu veșnic iritat, obosit, apatic, fără niciun chef pentru nimic din ceea ce e firesc și aduce bucurie. Am reușit astfel să aflu care sunt orele optime pentru adormire și trezire, când este somnul adânc și netulburat. Am început să fac exerciții fizice de-a lungul zilei, am mutat toate electronicele din dormitor, aerisind zilnic dormitorul. Mi-am reglat, totodată, și stilul alimentar.

Am trăit întotdeauna mâncând frugal. Fără să țin cont de orele pentru mese, de necesitatea supelor și, implicit, a mâncării gătite. Cea mai consistentă masă era seara, obișnuință din studenție, lucru care-mi afecta și somnul. Am învățat treptat să beau ceaiuri, să fac meditație, să încerc să nu transform seara în mediul propice de a-mi face griji, de a desface firul în patru și de a rezolva problemele de peste zi. Monitorizarea somnului m-a ajutat să înțeleg nu doar cât de important este somnul, ci să și văd unde anume greșeam. În primele zile, recunosc, a fost extrem de amuzant să urmăresc sforăiturile ori bâlbele pe care le aveam, dar statisticile despre deficitul de somn sau somnul adânc mi-au arătat adevărata imagine a degradării la care ajunsesem din pricina absenței odihnei.
Nu îți dai seama cât de mult te poate afecta un somn nepotrivit, până în clipa în care te izbești de insomnii. Acesta este momentul atroce în care înțelegi cât de mult contează să fii odihnit. Este o iluzie că scriind, învățând, muncind pe timpul nopții economisim timp. Dimpotrivă, distrugem zilele, suntem încercănați, irascibili, mereu obosiți. Ne este afectată buna dispoziție, concentrarea, creativitatea, iar lipsa odihnei ne cauzează probleme de sănătate. În viața de adult, cu responsabilitățile jobului, cu viața de familie, absența odihnei ne limitează puterea de a munci și de a ne bucura. Nopțile nedormite nu pot fi recâștigate, astfel încât te trezești peste câțiva ani cu probleme de sănătate, neputincios în legătură cu aspectele obișnuite ale vieții.

Dacă m-aș putea întoarce în studenție, aș schimba câteva lucruri în stilul de viață pe care îl aveam. Somnul a ajuns să fie o plăcere pe care o caut și regret că nu am înțeles de timpuriu rolul covârșitor pe care îl are în viața noastră. Având în vedere traiul modern, cu stresul și aglomerarea fără căpătâi, de informații, responsabilități la care suntem supuși, potrivit studiilor dormim, comparativ cu părinții ori bunicii noștri, cu două ore mai puțin. Acest lucru se vede-n timp, prin afectarea sănătății și a calității vieții. Pentru un somn eficient, odihnitor, monitorizarea somnului este o soluție ideală și la îndemână. Monitorizarea somnului poate scoate la iveală atât deficitele odihnei, cât și dacă aveți, de exemplu, probleme cu sforăitul sau cu respirația. O viață sănătoasă este o cale sigură către bunăstare și împlinire. Chiar dacă pare un lucru mărunt, somnul este un ajutor incredibil atât pentru psihic, cât și pentru întreg organismul. Aveți grijă de somnul dumneavoastră, aveți grijă de viață!