Edinburgh, capitala Scoției din secolul al XV-lea

Acest oraș are două părți: orașul vechi cu fortăreața sa medievală și orașul nou ce a început să se dezvolte începând cu secolul al XVIII-lea. Cele două zone diferite oferă un caracter unic acestui oraș. Orașul vechi este împânzit de case ale nobilimii și negustorilor din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, ce merită vizitate. Străzile urmează tiparul medieval al osului de pește, cu străduțe înguste și curți interioare ce pornesc din strada principală.

Orașul vechi adună laolaltă o combinație de clădiri construite în stilul neo-clasic cu grădini ce reprezintă atât proprietăți private, cât și spații deschise publicului.

Eze, un oraș medieval construit în Alpii francezi

Acest loc este considerat singurul oraș medieval autentic din Alpi. Zona este locuită încă din anul 2000 îHr și a fost de-a lungul timpului ocupată atât de romani, cât și de mauri.

Cea mai veche clădire este Chapelle de la Sainte Croix, construită în 1306. Eze este un „sat muzeu” din moment ce principala sa sursă de venit este turismul.

Rothenburg ob der Tauber, Germania

Rothenburg este un oraș medieval foarte bine păstrat din regiunea Franconia a Bavariei germane.

Numele se traduce „Fortăreața roșie de deasupra Tauber” datorită poziției orașului așezat deasupra râului Tauber și a faptului că acoperișurile caselor tradiționale sunt roșii.

Istoria bogată a orașului arată o mulțime de trăsături medievale ce pot fi observate azi.

Sistemul de îndiguire pe care îl poți vedea în grădinile castelului Rothenburg a fost construit în anul 950 de către contele de Comburg-Rothenburg. Orașul însuși a fost fondat în anul 1170 când a fost construit Castelul Staufer care, din nefericire a fost distrus în 1356 în timpul unui cutremur. Din el a mai rămas doar capela St. Blaise.

Orașul a reprezentat decor în multe filme fantastice precum „Chitty Chitty Bang Bang” sau în unele scene din Harry Potter. Orașul se laudă cu Kriminal Museum ce prezintă o colecție de dispozitive de tortură și pedeapsă folosite în Europa medievală.

Zidurile cetății antice sunt în continuare în picioare înconjurând orașul, iar clădirile dinăuntrul lor reflectă caracterul medieval al orașului.

 

Mont Saint Michel, un oraș minuscul construit pe o formațiune stâncoasă de pe coasta nordică a Franței

Pe vremuri un loc de pelerinaj creștin, Mont Saint Michel se presupune că a fost construit la cererea arhanghelului Mihail. Servind drept reședință a unei mari abații, el a atras mii de pelerini de-a lungul timpului.

Abația era și un loc de învățare ce a atras nu numai unele dintre cele mai înțelepte minți din Europa, ci și pe unii dintre cei mai buni iluminatori de manuscrise.

Inițial la acest oraș insular se putea ajunge doar când marea era liniștită însă, în timp s-a creat o cale de acces pe pământ. Parcarea se află la o distanță considerabilă pentru a ajuta la conservarea orașului. Însă autobuzele circulă zilnic de la parcare la porțile orașului așa că poți ajunge destul de ușor, sau poți opta pentru o călătorie cu trăsura trasă de cai. Majoritatea clădirilor medievale au fost transformate iar azi găsești acolo un hotel, magazine și restaurante.

Praga, Republica Cehă

Pentru mult timp Praga a fost centrul cultural, politic și economic al Europei. Orașul a fost fondat în perioada romanică, dar a înflorit în perioadele gotică, renascentistă și barocă.

Praga a fost un oraș capitală și a servit drept casă pentru mulți împărați romani.

A avut un rol semnificativ în reformare și în deciziile de război și a reprezentat gazda multor atracții ce au supraviețuit celor două războaie mondiale. Printre obiectivele turistice se numără azi Podul Charles, Castelul Praga, cartierul evreiesc, Vysehrad și Piața Vechiului Oraș. Orașul are mai bine de zece muzee mari, galerii, teatre și săli de cinema. Are un sistem de transport public foarte convenabil, motiv pentru care Praga este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa.

Siena, Italia

Siena este un oraș vizibil în stil gotic, care a apărut între secolele al XII-lea și al XV-lea. Orașul a fost creat pentru a fi o operă de artă în mijlocul unor peisaje ce-ți taie răsuflarea. A fost construit pe trei dealuri, conectate prin trei străzi în forma literei Y.

Pentru a aprecia stilul gotic pe care orașul îl afișează, trebuie să privești Arcul Sienesse. Un alt lucru de admirat ar mai fi fântânile orașului care sunt în continuare alimentate de tunelele originale.

Sursa: Life.ro