Fiind inca aproape de 8 Martie m-am gandit sa scriu despre ceva putin mai inedit.

Am auzit cu totii de Napoleon Bonaparte si de frumoasa sa sotie Josephine.Ce nu stiam pana nu demult este ca intors din Campania din Italia,in 1796, Napoleon i-a adus sotiei sale niste bijuterii realizate din scoici, cunoascute astazi sub numele de camee.

Josephine, renumita prin eleganta si stil,a intuit si a valorificat potentialul acestor sculpturi miniaturale incepand sa comande la bijutierii parizieni care preluand tehnica de la italieni, au inceput sa creeze camee din pietre semipretioase montandu-le in metale nobile precum aurul sau argintul.

Ce este aceasta bijuterie care a rezistat atator schimbari de moda?

In general, cameea (din italianuul “cameo”) infatiseaza portretul unei femei sau al unui zeu din mitologia greaca ori romana.

Cameea este o piatra dura, sculpatata in relief, astfel incat sa aiba doua culori : portretul are o nuanta mai deschisa iar fundalul una mai inchisa. Pentru confectionarea ei se poate folosi o scoica, sau orice alta piatra ce are in mod natural nuante diferite. O alta tehnica consta in folosirea mai multor feluri de pietre, sau, straturi de sticla, care sunt lipite cu deosebita atentie pentru a forma o camee desavarsita.

In timp ce la Paris, Josephine, impunea cameea ca moda, prin diverse modele de a o purta, incepand de la brose, pandative, cercei si inele, la Londra, cameea devine un simbol al elegantei si al apartenei la inalta societate. Domnii foloseseau cameea la butonii de la mansete, ca nasturi, acele de cravata erau si ele imbodobite cu o camee, iar scotienii o purtau la kilt.S-a mers atat de departe ca pana si anumite chei au fost impodobite cu camee.

In epoca victoriana, aceasta bijuterie era un accesoriu aproape obligatoriu, fiind podoaba favorita a reginei Victoria.

De fapt, cameea a evoluat de la o bucata de lut gravata care se folosea in antichitate la sigilarea unor acte, grecii si apoi romanii fiind cei ce au folosit-o cu precadere.Primele camee au fost gasite in Mesopotania,,Grecia si in Imperiul Roman.

In timpul Renasterii, acest gen de podoaba a fost mai putin populara, insa familia de Medicis a inceput sa comande bijutierilor, camee cu simbolista crestina.

Josephine a relansat cameea ca moda, regina Victoria a consacrata-o , iar Ecaterina cea Mare avea o colectie impresionanta.

Motivele predilecte ale cameelor au fost zei si zeite din mitologie, portrete de femei, flori, iar pe masura ce tehnica se desavarsea,au aparut cameele cu portrete pictate manual pe foita de fildes.

Desi astazi pandantivele camee sunt accesorizate cu lanturi,in epoca victoriana acestea erau prinse de o panglica neagra de catifea sau satin in diverse culori.

Daca daruiai unei femei o camee era indicat ca pe aceasta sa fie sculptat portretul doamnei careia ii era destinata.

Materiale preferate pentru realizarea cameelor sunt agatul, onyxul, fidesul si scoicile batute in pietre pretioase sau perle si apoi montate in aur sau argint.

Cateva exemple :

 

PS.Cum moda este ciudata, tot ce a fost considerat antic revine, asa este si cu cameea.Nu as fi stiut daca nu as fi zarit cameea-brosa a bunicii mele, pe un sacou de pe cuier.

Asa mi-a venit ideea acestui articol.

Si am o intrebare: ce preferati ca stil, ce este mai vechi si mai conservator sau ce este mai modern si extravagant?
Sau preferat sa fiti imbracati/imbracate comod si fara pretentii ?