Fiind inca aproape de 8 Martie m-am gandit sa scriu despre ceva putin mai inedit.
Am auzit cu totii de Napoleon Bonaparte si de frumoasa sa sotie Josephine.Ce nu stiam pana nu demult este ca intors din Campania din Italia,in 1796, Napoleon i-a adus sotiei sale niste bijuterii realizate din scoici, cunoascute astazi sub numele de camee.
Josephine, renumita prin eleganta si stil,a intuit si a valorificat potentialul acestor sculpturi miniaturale incepand sa comande la bijutierii parizieni care preluand tehnica de la italieni, au inceput sa creeze camee din pietre semipretioase montandu-le in metale nobile precum aurul sau argintul.
Ce este aceasta bijuterie care a rezistat atator schimbari de moda?
In general, cameea (din italianuul “cameo”) infatiseaza portretul unei femei sau al unui zeu din mitologia greaca ori romana.
Cameea este o piatra dura, sculpatata in relief, astfel incat sa aiba doua culori : portretul are o nuanta mai deschisa iar fundalul una mai inchisa. Pentru confectionarea ei se poate folosi o scoica, sau orice alta piatra ce are in mod natural nuante diferite. O alta tehnica consta in folosirea mai multor feluri de pietre, sau, straturi de sticla, care sunt lipite cu deosebita atentie pentru a forma o camee desavarsita.
In timp ce la Paris, Josephine, impunea cameea ca moda, prin diverse modele de a o purta, incepand de la brose, pandative, cercei si inele, la Londra, cameea devine un simbol al elegantei si al apartenei la inalta societate. Domnii foloseseau cameea la butonii de la mansete, ca nasturi, acele de cravata erau si ele imbodobite cu o camee, iar scotienii o purtau la kilt.S-a mers atat de departe ca pana si anumite chei au fost impodobite cu camee.
In epoca victoriana, aceasta bijuterie era un accesoriu aproape obligatoriu, fiind podoaba favorita a reginei Victoria.
De fapt, cameea a evoluat de la o bucata de lut gravata care se folosea in antichitate la sigilarea unor acte, grecii si apoi romanii fiind cei ce au folosit-o cu precadere.Primele camee au fost gasite in Mesopotania,,Grecia si in Imperiul Roman.
In timpul Renasterii, acest gen de podoaba a fost mai putin populara, insa familia de Medicis a inceput sa comande bijutierilor, camee cu simbolista crestina.
Josephine a relansat cameea ca moda, regina Victoria a consacrata-o , iar Ecaterina cea Mare avea o colectie impresionanta.
Motivele predilecte ale cameelor au fost zei si zeite din mitologie, portrete de femei, flori, iar pe masura ce tehnica se desavarsea,au aparut cameele cu portrete pictate manual pe foita de fildes.
Desi astazi pandantivele camee sunt accesorizate cu lanturi,in epoca victoriana acestea erau prinse de o panglica neagra de catifea sau satin in diverse culori.
Daca daruiai unei femei o camee era indicat ca pe aceasta sa fie sculptat portretul doamnei careia ii era destinata.
Materiale preferate pentru realizarea cameelor sunt agatul, onyxul, fidesul si scoicile batute in pietre pretioase sau perle si apoi montate in aur sau argint.
Cateva exemple :
PS.Cum moda este ciudata, tot ce a fost considerat antic revine, asa este si cu cameea.Nu as fi stiut daca nu as fi zarit cameea-brosa a bunicii mele, pe un sacou de pe cuier.
Asa mi-a venit ideea acestui articol.
Si am o intrebare: ce preferati ca stil, ce este mai vechi si mai conservator sau ce este mai modern si extravagant?
Sau preferat sa fiti imbracati/imbracate comod si fara pretentii ?
Interesanta istoria prezentata! Am citit-o cu placere.
Cat despre ce prefer: imi place sa combin elemente clasice, vechi cu cele la moda in asa fel incat sa fie pe placul si pe stilul meu.
Trebuie doar sa afli ce ti se potriveste si sa-ti faci propria moda.
Bine ai venit pe blog, Luxury 😛
Ma bucur ca ti-a placut istoria cameei , am scris-o aducandu-mi aminte cu cata cochetarie o purta bunica mea pe a ei 😛
Am ramas surprins sa vad cate modele exista…
Imi place fara nici un fel de zorzoane, fie ca e vorba de chestii pe care le atasezi la haine sau le porti independent.
Pur si simplu pentru ca tin enorm la frumusetea formelor si a pielii si vreau sa le scot pe alea in evidenta. Guess that’s what they call vanity.
😛 😛
Baby Dino este “modesta ” 😛 dar daca ai o piele si trup frumos nu cred ca ar fi eclipsate de nimc din ce ai pune pe tine.
In rest , din cate stiu, te imbraci mai nonconformist, si insasi acel stil exclude briz-briz-urile de orice fel .
Parere mea este sa te imvraci cum te simti bine .
“Vanity” se referea la faptul ca vreau sa eclipsez eu alte femei, fara a purta zorzoane 🙂
La imbracaminte… sunt cameleonica. Uneori is cu tricouri cu satane, uneori sunt ca o scolarita cu fuste in carouri, camasa si cravata, uneori is cu pantaloni roz, tricou roz cu Tweety (nu te linge pe bot, ca nu-i de dat, se duce tot farmecul tricoului fara el) si gentuta roz, alteori mai elegant, intr-un costum serios, negru, cu sacou, uneori in rochii cu stelute sau modele geometrice abstracte, alteori in blugi si camasi muncitoresti, din materiale mai “badarane”.
Cartim, expresia corecta este (SI EU ramasesem surprins, SI EU stiusem “ca tine”) nu “briz-briz” ci “brizbiz” (cf http://dexonline.ro/lexem/brizbiz/6941 )
Superbe cameele, mie imi plac mult de tot, mai ales cele din piatra si fildes. Mi-a placut in mod deosebit aceea cu calul alb. Fie moderne sau conservatoare, mie imi plac hainele cu stil, distinse si bijuteriile potrivite lor. Totul potrivit orei din zi sau noapte si locului in care ma aflu. Poate e pretentios sau unora li se pare bataie de cap, dar mie asa imi place si asa mi se potriveste ! 🙂 Am fost de curand la opera si mi-a displacut total sa vad un barbat de vreo 30 de ani in blugi si adidasi si destule femei in pantaloni si pulovar… De apreciat ca au fost acolo, totusi se impunea o tinuta mai eleganta. Nu mai spun de vecinele din loja alaturata care, in timpul spectacolului, au mancat dulciuri din pungi fosnitoare si au baut apa din sticla cu tuturoi, sugand ca la sanul mamei…
Da cea cu calul alb estechiar deosebita, mie cum imi plac caii am ramas placut surprins sa vad ca bijuterii au luat ca model acestnobil animal.
Dar sa stii ca la teatru am mers si eu in blgi dar cu sacou 😛 iar in Berlin la Opera studentii erau mbracati tot in blugi si chiar purtand tricouri.Ideea este ca erau acolo si savurau opera de calitate.
Zic si eu , mai bine in blugi si sa fie acolo , decat deloc.
Acum, pe de alta parte, cand mergi la Opera sau teatru , e bine sa te imbraci mai bine din respect pentru cei care sunt pe scena si pentru institutia in sine ……….doar ca traim vremuri mai ciudate.
Faza cu fasaitul pungilor ar trebui rezolvata prin crearea unui ambaaj mai putin zgomotos..dar Doamne iarta-ma, poti rezista doua ore fara bomboane sau apa….Tine de bun smt .
+1 la tine de educatie
Ar trebui sa poata sta doua ore fara sa bage mana in punga de chipsuri sau bomboane sau in pachetul de tigari.
[Nu vorbesc de situatii speciale, de ex oameni care au diabet]
“Faza cu fasaitul pungilor…”
Daca imi vei mai reaminti ulterior (eu probabil voi uita) as putea posta un comentariu mai lung (acum “nu-mi arde”) cu o intamplare amuzant-anecdotica (atunci cand o spui / scrii / citesti, nu atunci cand ti se intampla tie) DAR REALA, petrecuta (in prezenta mea) pe vremea cand mergeam eu la liceu. (Doar aminteste-mi de lamaie, in acest context…)
Interesant articolul si foarte frumoase asemenea bijuterii; ele iti impun o anumita tinuta vestimentara.In ceea ce ma priveste, imi plac tinutele elegante(cand situatia o cere),in rest, lejer,sport.
Da, impun tinuta si ocazii.
Cred ca si activitatea desfasurata de tine impunea o tinuta eleganta, dar personal optez pentru tinuta sport.
Hm! Despre aspectul istoric al “dezvoltarii” cameei – habar n-aveam – mersi pt “apdatarea” cunostintelor mele.
De-aici incep “victorismele”:
– “putin mai inedit”? Ceva “mai putin superior” n-ai gasit? (Adjectivul “inedit” – echivalent cu “nestiut”, “necunoscut” – este de tipul “da – nu”, si in aceasta calitate are caracter de superlativ, deci – intocmai ca si “superior”, “excelent”, “maxim” etc – nu suporta grade de comparatie.)
– Cameele sunt sculptate nu in relief, ci in tehnica numita “basorelief”.
– “…portretul are o nuanta mai deschisa iar fundalul una mai inchisa.”
Oare regula este “absoluta”, fara exceptii, ca si (spre ex) cele 14 versuri ale sonetului, SAU culorile pot fi SI inversate: deschis pt fundal si inchis pt basorelief? (Intrebarea NU are caracter retoric – sunt INTR-ADEVAR curios in aceasta privinta.)
– “…pe masura ce tehnica se desavarsea,au aparut cameele cu portrete pictate manual pe foita de fildes.”
Sa ma ierte Sfantul, da’ – in opinia mea si (din cate stiu eu) si a altora mai priceputi – cele pictate NU mai sunt camee, ci (in cel mai bun caz – daca sunt reusite) pot fi considerate pandantive (sau eventual chiar medalioane). Cameea PRIN DEFINITIE presupune “basorelief”.
Pt o tinuta “publica” si “prezentabila” – CLAR conservator (singurele culori potrivite pt un costum sunt negrul sau – preferabil – griul (lucios, semilucios sau – preferabil – mat), dar uneori pot fi date “derogari” speciale pt anumite domenii de nuante de maro, albastru inchis sau verde inchis (neaparat mate).
Pt tinuta “domestica” (asta incluzand – in optica mea – si pe cele pt vizitele (spre ex) la prieteni si/sau la “pravalie” (INCLUSIV la ghiseele caseriilor si/sau oficialitatilor, dar nu si – spre ALT ex – pe cele la banca – si nu ma refer la “vizita” la ghiseu, ci la o discutie cu factori mai mult sau mai putin de decizie) este DE DEPARTE preferabila o tinuta tip “sport”, cat mai comoda (chiar daca nu mai este chiar noua).
“Pretentii”? La starea mea materiala? Prefer sa nu-mi lipseasca nimic (sau cat mai putin) din necesarul UTIL, practic, NU de la “estetica”. (Eu NU sunt de parerea sasilor: “Sa se vada! Burta n-are geam…”)
Am scrs “inedit” nu din superioritate ci pentru ca il consider un subiect iesit din comun, neobisnuit.
La intrebarea ta, dib cate am citit (doua zile am cautat materiale),toate spun la fel, se evidentiaza partea deschisa a pietrei in contrast cu fundalul inschis.
Tu ai drptate in legatura cu faptul tehnica gliptica,de creare a unei camee este basorelieful, dar si acelea ctate sunt incluse in aceeasi categorie , deoarece pe piatra respectiva se apluca o foita de filsdes pe care se apllica pictura,tehnica de montare finnd aceeasi.Chiar daca par diferite cele pictate intra tot in categoria cameelor.
“Pretentii” era pentru cei mai tineri care dau bani pe haine, n rest pentru mine genul spo si util sunt cele care predoina.
Interesante sunt preferintele tale in materie de culoare .
Culori “discrete”, care nu “sar in ochi”.
Bijuteriile cu camee cu toate ca aduc aminte de “la belle epoque”, par sa fie printre accesoriile cele mai ravnite de femeile moderne si deci, devin accesorii vintage nemuritoare. Eu am admirat intotdeauna aceste bijuterii la mama mea si sunt incantata ca au revenit “in trend”…mi-am cumparat o multime, de la brose la cercei si bratara.
…si le port cu drag…tocmai pentru ca amintesc de “belle epoque”!
Da, sunt deosebite mai ales cele originale.
Dau celor care le poarta un usor aer “retro” 😛 si un plus de eleganta.
Brontozaurel, trebuie sa ai curaj si sa dai dovada de multa in incredere in propria-ti persoana ca sa stii ca poti “invinge’ fara a apela la anumite accesorii ajutatoare 😛
Bravo !!
Sa-ti spun sincer, m-a pocnit putin cuvantul ”camee”. Nu pentru ca-s fascinat de podoaba sau pentru ca am vreo tangenta cu subiectul, ci pentru ca e un cuvant si un obiect despre care auzeam vorbindu-se foarte mult in copilarie. De la o vreme insa, ”cameea” ca accesoriu si ca expresie efectiva pare sa fi disparut din limba. Buna idee cu readucerea la viata!
Cand eram copil toate doamnele din cartier aveau asa ceva, doamne din generatia bunicii, asa ca am vazut foarte multe de culori diferite.Redescoperind brosele bunicii pe sacourile domnelor din casa , mi-a dat prilejul sa scriu despre ele.
Se pare ca au revenit la moda, ceea ce e bine 😛
Imi place cea din a 3-a fotografie, foarte Jugendstil/Art Nouveau.
Am sarit din grupa mentionata de tine (“cei care dau bani pe haine”), asa ca prefer comod, sport. Dar si cand ma preocupa mai mult acest aspect, tot in directia asta ma indreptam:)
Nici nu mi te imaginam altfel, consider ca genul sport fiind cel mai aproape si de stilul meu 😛
Buna ziua,
Ma iertati ca va deranjez, vin cu rugamintea la d-voastra sa sprijiniti pe blogul d-voastra campania umanitara”” Sa fim oameni… ”(http://safimoameni.blogspot.com/) cu logo campaniei punandu-l pe blogul d-voastra!
Impreuna putem schimba vieti!
Va multumesc pentru sprijinul acordat!
Va rog frumos sa imi lasati un raspuns la adresa de e-mail safimoameni@yahoo.com
Incepeti sa spammati acest site, ceea ce ma face sa fiu reticent la a ma latura campaniei dumneavoastra.
CE (Biiip!) s-a intamplat? Cred ca am postat (repetat!) fara sa bifez “Notify me…”.
HABAR N-AVUSESEM ca au mai intrat atatea comentarii…
Da, s-au adunat cateva comentarii 😛 M-am mirat ca nu ai mai aparut 😛