Astazi este prima zi de primavara .

Tot azi , catolicii sarbatoresc intrarea lui Isus in Ierusalin, adica Floriile sau Duminica Palmierilor (Palmsunday, Palmsontag).Ne amintim ca Mantuitorul a fost intampinat de multimea entuziasmata cu frunze de palmier.

Printre cei botezati in acest rit si care il urmaresc pe Papa Francisc pe Twiter ma numar si eu…..Buuunnn, eu sunt un caz mai special….Provenind dintr-o familie mai mult decat mixta in care convietuiau pasnic : catolici, ortodocsi, reformati si evanghelici nu s-a pus niciodata problema religiei…mereu s-au respectat sarbatorile aferente fiecareia si va asigur ca eram cel mai castigat copil din cartier 🙂 iar familia mea era considerata una din cele mai tolerante.

In fiecare an faceam tot posibilul ca mama si Oma sa primeasca un buchet de flori de Florii.Tin minte ca intr-un an am ramas fara resurse si am recurs la o fapta mai putin laudabila 🙂 am inceput sa culeg narcise din curtea bisericii catolice….Nefiind expert in furtisaguri am facut aceasta treaba foarte transparent , cand ma putea vedea oricine…….in duminica Floriilor , pe la pranz 🙂 Bineinteles ca preotul m-a vazut si fiind vecin cu mine m-a intrebat:

– Ce faci cu florile alea??
– Parinte, imi cer scuze dar la noi in gradina inca nu au inflorit narcisele….Bani nu mai am si nici de unde sa iau flori pentru mama si bunica…
– Tu pentru cele doua vecine culegeai?
– Da, parinte.
– Am gresit……am crezut ca le-ai luat pentru a le vinde….
– Nu, stiti ca avem sere de flori dar inca nu e nici una inflorita iar mama si bunica primesc in fiecare an de Florii de la toata lumea cate un buchet de flori.Anul acesta s-a nimerit sa raman in pana si de bani si de flori….De aceea am indraznit sa culeg cateva din curtea bisericii…

– In spate ai fost?
– Nu, parinte.
– Hai cu mine…

Ne-am dus in spatele bisericii unde spre surprinderea mea erau zeci de narcise si zambile. Eram nedumerit ca nu le observasem.

Citindu-mi , parca, gandurile, preotul surase spunand:

– Mai nimeni nu se uita in partea aceasta 🙂 din aceste flori impodobim altarul si statuetele din lacasul sfant…

– Si imi ingaduiti sa iau cateva flori tocmai de aici?
– Da, deoarece le iei sa aduci bucurie mamei si bunicii tale, nu le iei pentru a le valorifica. Si in plus , m-ai ajutat cu Oscar si l-ai dus la veterinar, iti sunt dator.

– Ah, nu, imi place de Oscar , nu puteam sa il vad ca sufera…Nu imi datorati nimic!
– Am observat ca iti plac animalele in general, nu numai de catelul meu.Cum de cunosti medici veterinari?
– Sunt studenti in ultimul an, parinte.Unul din ei, Karl, a stat la noi in primul an de facultate si asa am auns sa ii stiu pe cativa din colegii lui.L-au tratat impreuna pe Oscar la labuta….

– Frumos, frumos…Si cum un lucru bun este mereu rasplatit uite aici ai doua buchete de narcise.
– Dar nu pe mine treuie sa ma rasplatiti….
– Ba cum nu? Tu ai remarcat ca are ceva, l-ai luat , l-ai dus, ai aranajat cu prietenii tai sa il trateze….ai avut rolul principal….Eu nici nu am apucat sa ma dezmetiicesc , cand tu actionasesi deja.

– Spune-mi te rog , de ce vrei sa daruiesti mamei tale flori de Palmsontag?
– Deoarece consider ca nu exista o zi mai potrivita si pentru ca merita!Si inca ceva , stiu ca ii face placere sa primeasca flori dar acest lucru se intampla destul de rar….
– Si tu vrei sa echilibrezi situatia…
– Cam asa ceva.

Despartindu-ma de preot am dus buchetele acasa.Am fost laudat , sarutat …cert este ca le-au placut dar nu au depistat niciodara de unde proveneau acele flori.

Ca de obicei ,mama mea azi a primit un buchet de flori si o mica atentie.Si nu numai ea…

A foSt o zi insorita, placuta, vesela ,rammane de vazut cum vor debuta Sarbatorile Pascale.

Pentru aceia care azi au sarbatorit Floriilr le doresc:

Florii fericite !!

Happy Palm Sunday !!

Frohe Palmsonntag!!

Bonne Dimanche des Rameaux!!

Szep Viragvasarnapot kivanok !!

Flori

Ghoocel

Papadie

narcisa