Legenda spune ca, odinioara, toti copacii isi pastrau frunzele la venirea iernii. Dintre acestia, numai bradul a ramas, pana in prezent, verde la venirea anotimpului rece.
Legenda spune ca in preajma iernii, o mica pasare nu a mai putut sa plece spre tarile calde, intrucat avea o aripa rupta. Tremurand de frig, pasarea a incercat sa se adaposteasca in frunzisul unui stejar si a unui ulm stufos, dar ambii copaci au refuzat-o, de teama ca le va manca fructele. Disperata, aceasta s-a culcat in zapada, asteptand sa moara. Deodata a auzit chemarea unui brad, care ii promitea ocrotire. Astfel, pasarea a fost salvata.
Dar, in seara de Craciun, un vant teribil a suflat cu putere peste padure si toti copacii si-au pierdut frunzele, in afara de bradul cel generos, pe care Dumnezeu l-a rasplatit pentru gestul de bunavointa si i-a pastrat frunzisul verde, oricat de aspre au fost vicisitudinile iernilor care au umat.

Se spune ca traditia impodobirii bradului isi are originea in Germania, incepand cu sec al XVI lea. In Germania, in 1605, un brad a fost ornat pentru a destine atmosfera “inghetata” din preajma Craciunului. Germania a fost primul si cel mai mare furnizor de podoabe pentru pomul de iarna. Ulterior aceasta adevarata industrie s-a dezvoltat si in alte tari.
Beteala a fost inventata in Germania in anul 1610 si era din argint, fiind deci valoroasa si simbolizand bogatia. Deoarece argintul se oxida a fost inlocuit ulterior cu alte materiale stralucitoare si usoare.

Primul care a pus lumanari intr-un brad a fost Martin Luther, protestant revolutionar al sec. al XVI lea. Se spune ca odata, drumul de intoarcere spre casa al acestuia trecea printr-o padure de brazi. Era noapte, era senin si stelele straluceau. Era ca si cum stelele ar fi stat atarnate de crengile brazilor. Imaginea l-a impresionat atat de mult pe Martin Luther, incat acesta a vrut sa o reproduca acasa spre a le-o arata si copiilor sai. El a pus in locul stelelor lumanari aprinse.

Beculetele puse in brad sunt inventia lui Edward Johnson, asistent al lui Edison, care in 1882 inventeaza prima instalatie electrica pentru pomul de iarna.

Craciun Magic !!
Frohe Weihnachten !!
Merry Christmas !!
Joyeux Noël!!