In data de 6 Ianuarie . o mare parte  a prietenilor mei sarbatoreau Boboteaza si se pregateau de Sfantul Ion,  la mine in casa plutea in aer mirosul de gogosi si aroma de vin fiert si cuisoare.

Se sarbatoreau Cei trei Magi de la Rasarit care anunta nasterea celui Ales, al Mesiei.Conform traditiei cei trei Magi erau  de fapt, trei regi.Melchior este Regele Persiei, Gaspar, Regele Indiei si Baltazar, Regele Arabiei.Se spune ca cei trei erau initiati in ale astronomiei si urmau Steaua cea stralucitoare care i-a condus spre Betlehem.

Odata ajunsi la locul unde erau Maria si Iosif, cei trei au dorit sa vada minunea. Se pare ca Gaspar era tanar, Balthasar adult, iar Melchior batran.Ei au intrat  sa  salute pruncul. Melchior, fiind cel mai în varsta, a intrat primul. A gasit înauntru un batran, la fel ca el si-au depanat impreuna amintiri. A urmat Baltasar, care s-a întalnit in aclasi loc cu un barbat adult si amandoi au discutat cu pasiune despre cum sa fii un lider si despre responsabilitate. Tanarul Gaspar a intrat ultimul si a gasit un tanar profet care il astepta. Au vorbit despre reforme si vise îndraznete.

Dupa ce s-au reintalnit  cei trei regi intelepti au început sa povesteasca intre ei despre intalnirea cu Christos, fiind uimiti fiecare de povestea celuilalt. Au luat atunci aurul, smirna si tamaia si au intrat deodata in pestera. Au gãsit acolo un copilas, pe pruncul Isus, de doar douasprezece zile.

In intelepciunea lor Magii si-au dat seama ca traiau un dublu eveniment : unul astronomic si unul istoric  care avea sa schimbe intreaga lume…si-au dat seama ca steaua nu fusese intamplatoare .

Dupa ce Magii au vazut pruncul, acesta a fost aratat pastorilor si tuturor celor saraci…si toti  au intuit ca de acolo avea sa vina schimbarea.

Sarbaroarea mai poarta denumirea de Episfanie si celebreaza intalnirea pruncului Isus cu magii si aratarea lui lumii.

In aceasta zi , din frageda copilarie, la mine in familie se fac gogosi cat mai mari si mai pufoase.In trei dintre ele se pune cate un banut (valoare lor find diferita). De cele mai multe ori, gazda face trei coronite din hartie sau fiecare vine cu coronita lui .Cei care au norocul sa gaseasca cate o gogoasa cu un banut in ea sunt declarati regi si li se pune coronita pe cap….Masa trebuie sa fie plina dar restul mancarurilor nu sunt atat de importante ca acele gogosi  care pentru cateva ore te pot face rege….

Aceasta zi marcheaza sfarsitul Sarbatorilor de Iarna.

Anul acesta am avut norocul sa fiu rege 🙂 A fost amuzant deoarece nu am mai gasit banutul de ani buni 🙂

 

Cele 12 cuvinte sunt: amuzant, anul magi,stralucitoare , minunea,frageda , gogosi, responsabilitate, povesteasca, pasiune , intelepciunea,coronite .

Tema saptamanii este: Mai aproape de Pol.

 

 
Dedicatia mea pentru voi:

Tabelele:

Au scris folosind cele 12 cuvinte:

Pe aceasta tema au scris:

Saptamana frumoasa!!