Aceasta zi,10 Mai, coinicide cu ziua sosirii Principelui Carol I in Bucuresti si apoi inscaunarea sa.
Regina Elena a Romaniei s-a nascut la Atena,in 2 mai 1896, find fiica regelui Constatin al Greciei si al Sofiei de Prusia.
S-a casatorit cu Carol al II-lea al Romaniei in 10 martie 1921,nunta avand loc la Atena, iar pe 25 octombrie 1921, a dat nastere printului mostenitor, viitorul rege Mihai I.
In 1927 , dupa moartea regelui Ferdinand , socrul sau si omul care a sustinut-o , devine membra a Consiliului de Regenta, ca regina-mama a monarhului-copil Mihai I.
Mihai fusese incoronat ca rege deoarece tatal sau , Carol,plecase din tara impreuna cu Elena Lupescu, nedorind sa poarte responsabilitatea unei coroane.
Dar Carol era deosebit de capricios , astfel ca in 1930,revine in tara, il detroneaza pe Mihai , cere divortul Elenei si o exileaza.
Timp de zece ani,ea isi va vedea copilul doar de doua ori pe an.
Elena revine in tara in 1940 , dupa ce pe tronul Romaniei urca Mihai I.
In timpul Razboiului a ingrijit ranitii in diverse spitale de campanie si si-a folosit influenta asupra lui Ion Antonescu, salvand mii de evrei in timpul pogromului de la Cernauti.
Insotita de Patriarhul Nicodim Munteanu in demersurile ei, l-au facut pe Antonescu sa cedeze si sa admita ca acei evrei care nu fusesera înca deportati din Cernauti sa ramana acolo „temporar”. Ajutorul trimis de dansa în 1942 a salvat vietile a mii de evrei din Transnistria.
In 1943 si 1944, Regina Elena a ajutat la întoarcerea a mii de evrei ramasi in viata, inclusiv a mii de orfani evrei, din Transnistria.
In semn de apreciere pentru faptele sale,in anul 1993 Statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem Titlul si Medalia Dreapta Intre Popoare.
A avut un destin ce se asemana cu povestea Cenusaresei derulata invers.S-a nascut Printesa fericita , si-a vazut tatal, fratele, sotul si fiul abdicand, pentru ca apoi sa se stinga in exil, fara putinta de a-si revedea cele doua tari pe care le iubea , Grecia si Romania.
De-a lungul tumultoasei sale vieti, a reusit sa interactioneze cu oamenii importanti ai epocii.
Despre Hitler spunea: “Parea tot timpul grabit (…). A turuit cuvintele ca o mitraliera. N-am găsit nimic la el din farmecul care se spunea ca il caracterizeaza. Era obsedat si vorbea doar de viitorul pe care il va aduce el Germaniei. (…) Mi-a zis: „daca in fata mea e un munte si eu vreau sa treaca pe acolo o şosea, dau muntele la o parte!”
Despre leaderii comunisti veniti la putere dupa 23 August 1944 spunea:”Comunistii se vor manca intre ei”.
Despre Ion Antonescu putem citi in jurnalul ei: “Era aspru, încapatanat, irascibil şi complet lipsit de umor, totusi uneori era uman şi rezonabil, iar in viata personala era cinstit”.
A murit in 28 noiembrie 1982, la varsta de 86 de ani in Lausanne.
Cand te gandesti ce femei am avut ca regine,femei despre care nu poti vorbi decat la superlativ.
Mi se pare ciudat ca erau si frumoase , si destepte , si curajoase. Unde mai gasesti asa ceva in Romania de astazi?
Pai, nu prea mai gasesti , din pacate .
Si cat de hulite au fost aceste doamne intr-o anumita prrioada …
Mie mi se pare trist că doar 60 dintre compatrioții noștri au primit această distincție. Pentru o țară implicată activ în Holocaust, mi se pare puțin.
Mai exact 53 de persoane, Arashi.
Da, este ciudat ca doar atatia au ajutat , daqr cred ca vremurile erau foarte tulburi si totusi fata de Polonia sau Franta suntem cu mult in urma…
Poate mai exista cativa care nu au fost mentionati, desprecare nu se stie, dar tot putini raman …
Antonescu a fost cel cu ideea de a o aduce si adaposti in tara la un punct.
Da, stiind ca ii era o prezenta benefica pentru tanarul rege , Mihai.
Why have you used a photograph of Queen Marie to illustrate a page about Queen Mother Elena?
Thank you for saying me, David. I did not realized when I put the picture probably I’m more accustomed with Marie .Whatever, are fewer photos with Elena than with Marie .