9 Mai este o zi cu o puternica incarcatura istorica.

In 9 Mai 1877 ,Romania si-a proclamat  Independenta de Stat care a marcat un punct deosebit de importamt in dezvoltarea ulterioara a tarii ca stat unitar modern.Aceasta zi marcheaza o victorie diplomatica a cabinetului Kogalniceanu si a regelui Carol I de Hohenzollern.

Cea mai importanta semnificatie a acestei zile ,in decursul istoriei omenirii este capitularea Germaniei in 1945 , ceea ce a dus la incheierea , in Europa, cel putin, al celui de al II-lea Razboi Mondial.

Aceasta capitulare neconditionata a avut loc in fapt pe 7 Mai la ora 23.01, la Reims in Franta, urmand  ca tratatul sa intre in vigoare, a doua zi pe 8 Mai.

Nemultumit de aceasta capitulare a germailor in fata Aliatilor si dorind sa isi adjudece victoria cu orice pret , Stalin a efectuat in data de 8 Mai,in Berlin,  inca o ceremonie de capitulare, care intra în vigoare din acea zi, începând cu ora locală 23:01.La Moscova era deja 9 Mai.

Sovieticii, alaturi de statele devenite comuniste dupa Raaboi, au serbat “Ziua Victoriei impotriva fascismului” la 9 mai.  in timp ce statele vestice care au contribuit la înfrangerea nazismului au decis saramana consecvente adevarului istoric, aniveraând “Ziua Victoriei în Europa” la 8 Mai.

Numita si Ziua Victoriei , aceasta zi avea sa marcheze inceputul unei noi ere in istoria umanitatii si avea sa aduca pe scena politicii mondiale a patru mari puteri: SUA, URSS. Marea Britanie si Franta.

Cum istoria este suma unor pasi marunti dar logici , in 9 Mai 1950 ministrul de Externe francez Robert Schuman face o decclaratie socanta prin indrazneala ei. El propune un acord prin care Franta si Germania Federala sa puna in comun rezervele de carbune si otel , invitand si celelante state europene sa li se alature.

Era primul pas spre crearea Uniunii Europene.

Planul era simplu dar genial : atat timp cat aceste state isi controleaza resuseresle de carbune si otel , sansele izbucnirii unui nou razboi sunt considerabil reduse, ciudat era ca piatra de temelie o puneau doua state , care s-au aflat in razboi timp de 100 de ani si a caror rivalitate era arhicunoscuta.

La summit-ul NATO din 1985, de la Milano, s-a hotarat ca ziua de 9 Mai sa fie numita “Ziua Europei”

Uniunea Europeana inseamna astazi o comunitate fara granite ce se intinde de-a lungul a 25 de state.

O viziune, un plan (cu mai multi autori), a devenit o realitate.

Anul acesta, Rusia ,a invitat la parada militara de la Moscova, pe leaderii mondiali ai lumii. Pe lista invitatlor se numara si fostul rege al Romaniei, Mihai I.

PS. Exista, cel putin, doua “personalitati” ale istoriei care se “intorc” in mormant intr-o asemenea zi : Hitler si Stalin.

surse: Jurnalul national