Dupa cum se stie, sunt un pasionat de istorie.

De mic am stat cu nasul in carti, creand arbori geneologici ai celor mai influente case regale cu informatii culese din diverse carti istorice,recreand batalii vestite sub forma de harti iar cand aveam ocazia iar bunicii mei aveau disponibilitatea ,mergeam sa vizitez diverse castele sau cetati din tara..

Dupa ce am fost in vizita prin Europa, m-am intalnit cu diverse persoane, prieteni sau cunostinte, care ma intrebau de locuri din tara despre care , spre rusinea mea , nu stiam nimic,eram de o ignoranta penibila.

Astfel, cand un neamt mi-a spus :”Castelul Bran e formidabil” am inteles ca inainte de a avea pretentia de a vizita castele din Europa, era util si instructiv sa vad valorile pe care le avem in tara.

Si asa a inceput periplul prin tara in cautare de cetati, castele, biserici fortificate.Spre surprinderea mea an gasit mai multe decat banuisem ca exista.

Cetatiile vizitate le-am descris pe blog,inca nu am terminat nici de scris si nici de vizitat.

Castele sunt mai multe , nu am resuit sa le acopar, dar am ales cele care mi-au placut cel mai mult .

1. Castelul Bran. Un castel falnic ce vegheaza peste Tara Barsei, fiind construit pe o stanca.

A fost un castel diputat si important ca vama si punct de trecere intre Transilvania si Tara Romaneasca.A servit ca inchisoare pentru trei zile lui Vlad Tespes, iar dupa 1918 a fost facut cadou Reginei Maria., care l-a transformat in resedinta sa de vara.

Lasat mostenire Principesei Ileana,castelul a fost retrocedat mostenitorului sau de drept Dominic de Habsburg.

Este castelul care imi palce cel mai mult.

Mai multe fotografii cu acest castel gasiti acesand Bran Castle

2.Castelul Peles a fost construit de Carol I Princepele Romaniei Independente.

Venind dintr-o zona muntoasa a Germaniei, Carol s-a indragostit de zona Sinaiei, cumparand un domeniu mare, pe care a construit acest frumos castel.Pelesul a fost construit pentru a servi ca resedinta oficiala de vara a Casei Regale.

Construit in stilul neorenasterii germane, castelul este o bijuterie.

Fotografii gasiti accesand Peles Castle.

3.Castelul Pelisor a fost construit de Carol I pentru mostenitorii tronului:Princepele Ferdinand si Princesa Maria.

Daca Castelul Peles este o resedinta sobra si sofisticata, Pelisorul este un castel cu ambienta familiala, intim si plin de bun gust, in care in fiecare coltisor se simte amprenta Reginei Maria.

Ambianta este atat de calda si de “umana”, incat te astepti sa apara de dupa o drapeie pe unul din membrii familiei regale.

Pentru a vedea ambianta calda din acest loc, accesati Castelul Pelisor.

4.Castelul Hunyazilor sau Corvinestilor este un castel deosebit pentru aceasta zona imbinand elemente neogotic,renascentist francez si baroc.

Castelul a fost construit de catre Iancu de Hunedara, voievod al Transilvaniei, General Capitan si Regent al Ungariei, care a transformat o veche fortificatie intr-un castel deoseit.

I s-au mai adus imbunatatiri de Mattia Corvin si urmatorii comiti de Transilvania fiind unul din cele mai frumoase castele din sud estul Europei.

PS.Daca aveti sugestii catre alte obiective turistice de acest gen, va rog sa imi dati de stire 😛
Postarea aceasta se adreseaza si rubricii Life in Pictures.