Dupa cum se stie, sunt un pasionat de istorie.
De mic am stat cu nasul in carti, creand arbori geneologici ai celor mai influente case regale cu informatii culese din diverse carti istorice,recreand batalii vestite sub forma de harti iar cand aveam ocazia iar bunicii mei aveau disponibilitatea ,mergeam sa vizitez diverse castele sau cetati din tara..
Dupa ce am fost in vizita prin Europa, m-am intalnit cu diverse persoane, prieteni sau cunostinte, care ma intrebau de locuri din tara despre care , spre rusinea mea , nu stiam nimic,eram de o ignoranta penibila.
Astfel, cand un neamt mi-a spus :”Castelul Bran e formidabil” am inteles ca inainte de a avea pretentia de a vizita castele din Europa, era util si instructiv sa vad valorile pe care le avem in tara.
Si asa a inceput periplul prin tara in cautare de cetati, castele, biserici fortificate.Spre surprinderea mea an gasit mai multe decat banuisem ca exista.
Cetatiile vizitate le-am descris pe blog,inca nu am terminat nici de scris si nici de vizitat.
Castele sunt mai multe , nu am resuit sa le acopar, dar am ales cele care mi-au placut cel mai mult .
1. Castelul Bran. Un castel falnic ce vegheaza peste Tara Barsei, fiind construit pe o stanca.
A fost un castel diputat si important ca vama si punct de trecere intre Transilvania si Tara Romaneasca.A servit ca inchisoare pentru trei zile lui Vlad Tespes, iar dupa 1918 a fost facut cadou Reginei Maria., care l-a transformat in resedinta sa de vara.
Lasat mostenire Principesei Ileana,castelul a fost retrocedat mostenitorului sau de drept Dominic de Habsburg.
Este castelul care imi palce cel mai mult.
Mai multe fotografii cu acest castel gasiti acesand Bran Castle
2.Castelul Peles a fost construit de Carol I Princepele Romaniei Independente.
Venind dintr-o zona muntoasa a Germaniei, Carol s-a indragostit de zona Sinaiei, cumparand un domeniu mare, pe care a construit acest frumos castel.Pelesul a fost construit pentru a servi ca resedinta oficiala de vara a Casei Regale.
Construit in stilul neorenasterii germane, castelul este o bijuterie.
Fotografii gasiti accesand Peles Castle.
3.Castelul Pelisor a fost construit de Carol I pentru mostenitorii tronului:Princepele Ferdinand si Princesa Maria.
Daca Castelul Peles este o resedinta sobra si sofisticata, Pelisorul este un castel cu ambienta familiala, intim si plin de bun gust, in care in fiecare coltisor se simte amprenta Reginei Maria.
Ambianta este atat de calda si de “umana”, incat te astepti sa apara de dupa o drapeie pe unul din membrii familiei regale.
Pentru a vedea ambianta calda din acest loc, accesati Castelul Pelisor.
4.Castelul Hunyazilor sau Corvinestilor este un castel deosebit pentru aceasta zona imbinand elemente neogotic,renascentist francez si baroc.
Castelul a fost construit de catre Iancu de Hunedara, voievod al Transilvaniei, General Capitan si Regent al Ungariei, care a transformat o veche fortificatie intr-un castel deoseit.
I s-au mai adus imbunatatiri de Mattia Corvin si urmatorii comiti de Transilvania fiind unul din cele mai frumoase castele din sud estul Europei.
PS.Daca aveti sugestii catre alte obiective turistice de acest gen, va rog sa imi dati de stire 😛
Postarea aceasta se adreseaza si rubricii Life in Pictures.“
N-am mai spus-o pana acum, asa ca… mersi mult pentru articolele astea! 🙂
Sambata am fost si eu la bisericile fortificate de la Prejmer si Harman. Nici n-as fi stiut ca exista daca n-as fi citit despre ele aici 🙂 Da, eu is aia care si-a petrecut mai bine de 15 ani din viata in Brasov… sa-mi fie rusine!
Wowwwwww, ma bucur mult sa aud acest lucru 😛
Ti-au placut?Nu mi-as fi imaginat ca articolele mele au avut acest impact asupera ta, inseamna ca si-au atins scopul.
Am prieteni care au stat in Brasov dublu cat ai stat tu si nu le-au vazut, asa ca tu ai o scuza 😛
A fost distractiv sa ma bag prin toate alea ;)) chit ca radea tati de mine de fiecare data cand ma scarpinam dupa aia ca cica am luat “scamute cu labute” 😆
La Harman mama s-a saturat si s-a intors in masina, iar tati a oftat si a zis “du-te tu, eu nu mai urc…” atunci cand i-am aratat placuta care indica scara spre zidul de aparare. Bineinteles ca am luat-o dupa aia pe toate scarile pe acolo si dupa o vreme m-am trezit cu o sonerie de telefon in spate. Eu nu aveam telefon la mine, mama il suna pe tati sa intrebe unde suntem, tati urcase dupa mine ca nu stia de ce nu mai apar afara 😆
Tot la Harman ne-am prostit cu un steag si m-am pozat cu o rochie veche saseasca 🙂
si ceva din jurul Timisoarei?
Am sa incerc sa prezint Castelul Hunoade din Timisoara, si altele pe care am sa le mai caut 😛
Pelesul si Castelul Huniazilor sunt cele care imi plac mie cel mai mult.
Pelesul este maiestos si fastuos si in interior si in exterior, iar Casteleul de la Huendoara ar fi superb daca ar incerca edilii sa il mobileze cumva intr-un stil medieval prin contributia mai multor firme sau persoane particulare.
@TheDinoBaby, e bine ca nu te-ai pierdut pe acolo 😛
Si eu m-am urcat si am intrat in incaperile din Prejmer, la Harman nu am fost dar oricum am in plan mai multe cetati anul asta , asa ca inca una , e binevenita… 😛
Frumos si util articol! Castelul Huniazilor nu l-am vazut inca desi imi doresc 🙂
Sper ca se va intampla.
O noapte buna!
Ma bucur ca ti-a placut 😛
Este interesant si foarte mare,sper sa il vizitezi cat mai curand , se spune intr-o legenda ca ar comunica printr-un tunel cu Cetatea Devei .
Si la Timisoara exista un castel cu acelas nume.
Castelele prezentate de tine Cartim le-am vizitat,nu chiar recent;cel de la Hunedoara,era in reparatie,partial.Mai sunt inca de vazut.
Da, stiu ca mai sunt, de aceea v-am rugat sa imi si spuneti care sunt acelea…..
La Hunedoara si acum se restaureaza .
Io am vazut doar ala din Hunedoara. Tre’ sa ma mai plimb prin tara, ca-s in urma cu obiectivele turistice 🙂
Da, cred ca ai putea dar cred ca si in Spania sunt ceva castele de vazut 😛
dintre castelele vizitate în România, si preferatul meu este Branul (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/06/castelul-bran-jurnal-de-vacanta-6.html)
Luna trecuta am facut un traseu lung în România (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/06/amintiri-proaspete.html) si nu au lipsit Clujul, Salina Turda, Cetatea Sighisoara, Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Castelul Peles, Brasovul, Sibiul (orasul din care ma trag) (recomand Casa Bruckenthal), Constanta (mi-a placut enorm Muzeul de Istorie NaÈ›ională È™i Arheologie), Bucurestiul ( am vizitat de data aceasta Palatul Mogosoaia si Ateneul), Buzaul- Vulcanii noroiosi de la Berca, Curtea de Arges – Manastirea Curtea de Arges si Biserica Domnească, din nou Sibiul, Beius (o excursie în Muntii Apuseni) si din nou acasa, în Augsburg. Pacat ca timpul se scurge atat de repede, când întreprinzi lucruri placute si te întâlnesti cu cei dragi!
Mi-au placut mult articolele tale despre castele. Am sa te mai citesc 🙂
oops! Brukenthal am vrut sa scriu…
Am vizitat marea majoritatea ale obiectivelor pe care le amintesti aici dar sunt restantier in a le prezenta pe blog.
Incerc sa recuperez cat mai repede 🙂