Ziua de 9 Mai este una cu o mare incarcatura istorica.

Pentru Romania aceasta zi are are o tripla semnificatie.

Sa le trecem in revista :

9 Mai 1877 este ziua in care Romania si-a autoproclamat independenta fata de Imperiul Otoman. Proclamarea Independentei a fost rostita intr-un discurs sustinut in Parlamentul Principatelor Romane al ministrului de externe, Mihail Kogalniceanu, prin celebrele cuvinte :“Suntem indepedenti! Suntem o natiune de sine statatoare!”

In 10 Mai Parlamentul a aprobat Independenta de Stat a Principatelor Romane, iar principele Carol I a semnat decretul.

9 Mai 1945 este considerata ziua capitiularii Germaniei naziste; in fostele state comuniste din estul Europei aceasta zi fiind cunoscuta ca “Ziua Victoriei impotriva fascismului”,desi din punct de vedere istoric este incorect, deoarece capitualarea Germaniei s-a semnat in seara zilei de 8 Mai 1945, dar de atunci se facea diferenta intre Estul si Vestul Europei, asa ca in mare parte, in Europa aceasta zi se serbeaza sub denumirea de “Ziua Victoriei”in 8 Mai, doar fostele tari ale URSS mentin sarbatoarea pe 9 Mai.

Se mai simt reminescentele “Raboiului Rece”.

In incercarea de a evita acest lucru , ONU a dat o rezolutie in 2004, cunoscuta sub numele de: ”
“8-9 mai – Zilele comemorării şi reconcilierii,
în memoria celor ce şi-au pierdut viaţa în
timpul celui de-al Doilea Război Mondial

9 Mai 1950 este ziua in care se pun bazele Uniunii Europene prin semnarea acordului dintre Franta si Germania Federala, prin care cele doua state extrageau in comun zacamintele de carbune si otel , in acest fel fiecare din cele doua state se impiedica reciproc in creare de arme , avand un control strict asupra acestor rezerve.

Aceatsa zi se sarbatoreste sub numele de “Ziua Europei”.

In speranta ca diferentele politice aduse de criza economica, masurile luate pentru redresarea economica a tuturor statelor atinse de aceasta, sa nu impinga statele batranului continent in bratele populismului ieftin sau al extremismului de orice natura.

Nu ne ramane sa soeram decat ca “Oda bucuriei” (An die Freude) pe muzica genialului Ludwig van Beethoven si scrisa de Friedrich Schiller, sa rasune mareu atat ca imn a Uniunii Europene dar si ca mesaj pentru noi toti.