Nu sunt un regalist infocat dar simpatizez familia regala, si nu ma pot abtine sa nu urez un sincer “La multi ani” Majestatii Sale Regele Mihai.

Poate ca aceasta atitudine va surprinde, poate nu.

Astazi, o figura marcanta a istoriei noastre, pe care nici azi nu suntem lasati sa o cunoastem asa cum ar trebui,implineste venerabila varsta de 90 de ani.

Sa ne traiti Majestate !

Sa facem o scurta incursiune in biografia acestui om (promit ca nu va fi gen Wikipedia)

Mihai I s-a nascut in Castelul Foisor din Sinaia in 25 Octombrie 1921, fiind fiul Regelui Carol I si a Reginei Elena a Greciei.

Este incoronat rege la aproape 9 ani, dar va fi detronat de tatal dupa doar trei ani, in 1930. Timp de zece ani este despartit de mama sa, aceasta fiind exilata in Italia pentru a nu il influenta pe mostenitor, crescut intr-un stil cazon, avea voie sa isi vada mama doar cateva saptamani pe an.

In 1940, este inscaunat rege pentru a doua oara, timp in care seful de drept al statului a fost maresalul Ion Antonescu, iar pozitia politica a Romaniei a fost una pronazista.

La 23 August 1944, face un gest surprinzator , il aresteaza pe Ion Antonescu, intorcand armele impotriva Germaniei si lasand armatele sovietice sa intre in tara.

Aceeasi oameni il vor forta sa abdice la 30 Decembrie 1947.

La prima vedere, gestul de la 23 August poate fi catalogat ca nebunesc, dar a scurtat Razboiul cu 6 luni si a salvat zeci e mii de vieti, dar a dus fara voie la condamnarea propriei persoane si a varfurilor politice si a intelectualitatii romanesti.Dar logic, altfel nu se putea, riscam ca tara sa se transforme in teatru de razboi.Cred ca nimeni nu se astepta ca rusii si acolitii romani ai acestora sa savarseasca actele de cruzime pe care le cunoastem.

Destinul sau tragic a continuat departe de casa si de ceea ce insemna rangul sau.Paisonat de automobilism devine pilot de incercare, mecanic, pilot de avion,agent de bursa si producator de echipament electronic.Nu au fost facute ca hoobby, ci pentru a-si intretine familia.

Dupa 1990 nu a fost lasat sa se reintoarca in tara.In 1992 a revenit in tara pentru o scurta vizita, iar la Bucuresti s-au strans aproximativ un milion de oameni sa il aclame. Simpatia era generala.

Iliescu ii interzice dreptul de a-si vizita tara, reusind sa revina abia in 1997, sub regimul Constantinescu.

Incepe sa isi foloseasca relatiile si face lobby pentru tara, atrage investitori, este cel mai bun ambasador al Romaniei, atragand dupa sine credibilitate.

Poate ca acest om trebuie sa indure, pentru ca altfel nu imi explic atacurile la care a fost supus in ultima vreme, venite din partea actualului ppresedinte al tarii.Nu ar avea imporatanta daca nu ar fi profund neintemeiate si chiar jignitoare.

Astazi, regele se va adresa Parlamentului. Sper din tot suflletul ca clasa politica romaneasca sa reuseasca sa se comporte decennt fata de un fost sef al statului inca in viata. Imi doresc ca regele Mihai I sa aibe claritatea de pana acum, si sa nu se lase folosit de nici una din partile implicate in campania electiorala mascata pe care acestia o duc.

Fiind unul dintre aceia care nu au votat Costitutia Romaniei din 1991 , si ca cetatean al acestei tari, ii urez singurului om care simt ca inca ma reprezinta,

La multi ani, Majestate !

Foto:Cotidianul.ro