Dupa ce am terminat vizita prelungita in Castelul Peles, cand sa ies m-a intampinat o ploaie torentiala.Am zabovit pe una din terasele castelului pana ce fortele naturii s-au mai potolit, apoi ignorand picaturile de ploaie am pornit cu pasi siguri spre Castelul Pelisor.

Desi se afla la nici 400 m de Castelul Peles, Pelisorul este mai putin vizitat decat “Marele Palat, cum il numea regina Maria.

Pelisorul nu este un castel in adevaratul sens al cuvantului , seamana mai degraba cu vila splendida. Construit intre anii 1899 – 1902, din dorinta regelui Carol I, de arhitectiul Karel Liman si avea scopul de a servi drept resedinta , cuplului mostenitor.
Intreaga cladire poarta amprenta personalitatii deosebite a celei care a fost numita in epoca “romantica intarziata” sau “regina artista”, frumoasa regina Maria.

Bunul ei gust si planurile efectuate de ea care au fost executate de Scoala de Meserii din Sinaia au reusit sa creeze un castel de dimensiuni mici si foarte intim.

Estetician desavarsit , regina Maria, a combinat intr-o armonie perfecta, stilurile neorenascentismul german cu Art Noveau si cu stilul clasic brancovenesc.

Cladirea are 99 de camere , dar fiecare camera are o nota aparte. Desi, peste tot se simte influenta viitoarei regine, fiecare camera transmiite ceva din cei care le-au locuit : camera bonelor este cocheta, camera maestrului de vanatoare si de arme este austera, camera copiilor este inocenta, camera de pictura si creatie a Mariei lasa loc imaginatiei sa zburde, biroul lui Ferdinand este mai sobru, mai germanic, totul este rafinat si elegant .

In holul de primire te izbeste eleganta realizata prin simplitate, holul fiind lambrisat cu casetoane din lemn de stejar , care ii confera deopotriva respect si apropiere.

Camera de aur in care se presupune ca regina Maria s-a stins din viata, este executata din stuc aurit poarta frunze de ciulini, emblema Scotiei, find un motiv drag reginei care ii amintea de locul de bastina. Testamentar a dorit ca ultimile clipe ale vietii sa le petreaca aici , dar nu a apucat sa petreaca decat cateva oe , intrand in coma in trenul ce o aducea din Germania in Romania.

Aceasta personalitate feminina din istoria noastra,isi eclipseaza sotul, pe Ferdinand.
Ferdinand, este regele sub care care se realizeaza Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.Fapt recunocut de toata lumea : daca Maria n us-ar fi aflat la Paris in timpul Tratatului de la Versailles,si nu l-ar fi influentat pe primul ministru francez Clemenceau, iubitor de frumos si de maniere elganta, poate Romania Mare ar fi aratat altfel.

Practic , Pelisorul, a deenit un loc in care aceasta femeie a avut mana libera sa se desfasoare.A pictat, a pirogravat, a folosit toate tehnicile cunoscute de artisti pentru a crea ceva. A creat jucarii, tablouri, acuarele, cosuri de gunoi pentru birou,vitralii.

Ajungand in Peilsor, locul de nastre al printiilor mostenitori :- Carol al II-lea (1893-1953), rege al Romaniei intre anii 1930-1940, Elisabeta (1894-1956) devenita prin casatorie regina a Greciei,Marioara (1899-1961), casatorita cu regele Alexandru al II-lea al Iugoslaviei, Nicolae (1903-1977) regent al Romaniei intre anii 1927-1930 casatorit cu Ioana Doleti,Ileana (1909-1991),casatorita cu Anton de Habsburg si iMircea (1913-1916), mort de febra tifoida si ingropat in Capela castelului Bran, am avut o revelatie.

Puteam sa fac poze cum doream si cate imi doream, nimanui nu ii pasa , atata timp cat platisem perntru acest lucru.Cum am fost singurul din grupul de 50 de persoane care avea acest hobby , eram tolerat de supravegheroarele muzeului.

La un moment dat una dintre ele mi-a indicat caateva obiecte de referinta.

Ca sa fotografiez era totusi difcil, nu puteam intra in camere ca in Peles, eram impiedicat de snurul pentru vizitatori.Ca sa reusesc in initiativa mea, a trebuit sa ma aplec mult peste aceea delimitare si sa pasesc cat ma lasa acel snur in camere.Stiu ca la anumite incaperi nu imi placea cum iesisera pozele si m-am intors sa mai fac cateva cadre.

Comparand cele doua castele, pot spune ca Pelesul m-a impresionat prin somptuozitatea sa, prin eleganta sa care iti taie rasuflarea, Pelisorul mi se parea mult mai accesibil, mai aproape de ceea ce insemna o familie, dar emana in fiecare colt un rafinament iesit din comun.Adevarul este ca aceasta cladire scoate la iveala latura umana a Familiei Regale, interactiunile dintre membrii acestei familii.

Daca privesti cu atentie camerele, cu putina imaginatie, cunoscand cate ceva despre personalitatea membrilor care constituiau aceasta familie si cei cu care interactioneau, poti reface o zi din viata celor care au locuit aici.

Daca despre Peles am spus ce este o bijuterie, micul castel, Pelisorul, poate fi considerat o perla a domeniului.

Totul este menit sa impresioneze si sa placa privirii.

Daca va aflati in apripiere de Sinaia, ar fi pacat sa ratati vizitarea domeniului Peles.

Personal am ramas cu frustrarea ca nu am putut vedea Castelul Foisor, locul in care s-a nascut regele Mihai I. Dupa cum se stie Casteul Foisor in domeniul public al statului fiind destinat exclusiv activitatii de prezentare si protocol nefiind deschis publicului larg.

Cum tentatia este mare, este posibil sa incalc cateva legi pentru a reusi sa fac cateva fotografii.La cat sunt de dus , nimic nu este imposibil…

Fotografii din interiorul Castelului Pelisor.

Pentru cei care doresc sa vada intreaga galerie , accesati link-ul Pelisor Castle

Enjoy it 😛

Pelisor

Pelisor