Cand faci pe turistul inveti multe lucruri, asta daca te intereseaza ceea ce vizitezi si aduni cateva informatii despre locurile in care doresti sa ajungi.

Doar ca pentru a afla ceva interesant despre un anumit oras sau obiectiv turistic, trebuie sa ai internet, deoarece turismul romanesc lasa de mult dorit la capitolul informare.Nu te poti duce intr-o localitate si sa spui :”Ia sa vad ce are de oferit “, trebuie sa iti faci temele de acasa.

Navigand ca disperatul,cautand informatii, am aflat cateva lucruri interesante, mai putin cunoscute (de care stiam ceva , doar ca erau invaluite in ceata incertitudinii), despre legatura dintre Castelul si domeniul Bran si Regina Maria a Romaniei.

Va propun o scurta incursiune in istorie, o poveste mai putin obisnuita…

Maria de Edinbourgh, poposeste in Romania, la varsta de 16 ani, in calitate de sotie a Principelui mostenitor, Ferdinand.

Frumoasa, avad un farmec deosebit,cu o inteligenta iesita din comun dublata de o cultura vasta, abila din punct de vedere diplomatic, viitoarea regina a Romaniei era o personalitate fascinanta.

Din anul 1914, de la urcarea pe tronul Principatului Roman si pana la trecerea in nefiinta a regelui Ferdinand, va fi cel mai apropiat sfatuitor al acestuia.

In timpul Primului Razboi Mondial se implica activ ca asistenta medicala pe front fiind poreclita “Mama Ranitilor”,“Regina soldat”,“Mama Regina” .Prin exemplul personal, atrage in aceasta activitate si pe doamnele de origin autohtona.

In timpul Tratatului de la Versailles, de care depinde crearea Romaniei Mari, a avut un rol crucial prin dicutiile purtate cu primul ministru francez Clemenceau si cu cel britanic, avand influenta asupra delegatiilor statelor invingatoare, datorita gradelor de rudenie pe care le avea cu marile case regale ale Europei.

A fost incoronata ca regina a Romaniei Mari in 1922.

Mama a sase copii a fost o protectoare a artelor, ea insasi fiind o foarte buna scriitoare si un foarte bun designer.Gustul sau pentru frumos si-a lasat amprenta asupra decorarii interioare ale Castelelor Peles, Pelisor, Bran si Balcic.

Ultimile doua castele au fost cele mai apropiate inimii ei, rau locurile ei de refugiu.

Fire excentrica dar cu un suflet mare, pe langa eforturile diplomatice si promovarea Romaniei pe plan international, prin articole scrise in diverse reviste din Europa, regina a initiat si o serie de acte caritabile, care i-au adus simpatia si dragostea poporului.

Englezoaica devenita romanca, era vazuta uneori pe strada insotita doar de cateva doamne de onoare.

In 1933 cand afla ca este bolnava , redacteaza un testament prin care isi manifesta dorinta ca dupa moarte, corpul sa ii fie inmormantat la Curtea de Arges alaturi de sotul ei, iar inima sa ii fie dusa la Capela Stella Maris din incinta castelului construit de ea la Balcic.

In 1938, regina moare iar inima sa este pusa intr-o castela octogonala de aur incrustata cu pietre pretioase. ,iar aceaste la randul ei este introdusa intr-o caseta din argint aurit , avand gravata pe ea litera “M” , dusa la Balcic in Capela Stella Maris.

In 1940 , Romania pierde teritorii printre care si Balcicul.La initiativa Principesei Ileana, inima reginei a fost adusa la Castelul Bran, a doua resedinta a reginei Maria fiind depusa initial in bisericuta din curtea castelului iar mai tarziu,intr-o nisa sapata in stanca, la poalele Muntelui Magura.

Principesa Ileana a construit pe domeniul Bran o capela care este o copie fidela a Capelei Stella Maris,unde ar fi dorit sa fie depusa inima mamei sale.Din pacate anii Razboiului a fost grei iar prin abdicarea regelui Mihai,membri Casei regale au fost nevoiti sa plece in exil.

In anii comunismului Capela de la Bran a fost devastata, au fost numeroase incercari de a gasi caseta prin profanarea acelei nise din marmura sapata in munte.

In 1968, autoritatile au fortat nisa de marmura, au scos caseta si au depus-o in casa de bani a Muzeului Bran, iar in 1971 aceasta a fost dusa la Muzeul de Istorie din Bucuresti fiind inclusa in tezaurul Romaniei.

In loc de PS : Am fost de patru ori in Bran si mereu vedeam aceasta biserica , dar nu i-am dat atentie.

De ce? Pemtru aceasta capela este pe un teren viran la poalele muntelui si pe marginea raului Turcu dar langa ea, la nici 50m si-au facut residinta niste romi.Nimeni nu iti spune ce reprezinta aceea bisericuta, nu gasesti vreuun pliant in care aceasta sa apara.

Cat despre inima reginei, nici atat.Daca nu as fi intrebar pe una din doamenle care supravegeheaza una din incaperile Castelului Bran, nu as fi stiut sa ajung la acel loc.Oricum am produs o mare suprindere cand am intrebat-o pe respectiva domna : ” Imi puteti spune unde gasesc locul unde a fost depusa inima reginei Maria?” “De unde stiti? Cei care vin aici, ma intreaba de dracula iar dumneavoastra…” M-a dus pe teresa Castelului si mi-a aratat.

Ori eu sunt defect, ori cei abilitati sunt ignoranti.

Cum poti lasa un astfel de monumet in paragina? Cum lasi tu tiganii sa isi intinda rufele si sa isi faca satra chiar acolo? In aceste conditii vrei sa atragi turiisti? Cum poti sa nu faci un amarat de pliant in care sa spui in cateva vorbe care sunt atractile turistice din zona?

Parca am fi in comunism si toate dovezile despre regalitate trebuie distriuse sau pangarite.

Pacat….

Cateva poze (ale mele si preluate de pe CrestinOrtodox.ro).

Capela Reaina Maria

Capela Reginei

Capela

StancaMagura

Stanca Reginei

Stanca Reginei

Nisa Reginei

Placa de marmura

Caseta Reginei