Ma aflam la 5 km de castelul meu preferat, castelul construit pe o stanca pe care cand il vezi, nu te poti stapani sa nu te gandesti la povestirile lui Bram Socker si ale lui Jules Verne.

Castelul Bran…

Mi se pare un castel invaluit in misterul propriei legende, un castel care a cunoscut gloria si uitarea in egala masura.

Inaltat de cavalerii teutoni pe “stanca lui Dietrich”, in 1211, cu aprobarea regelui Andrei I al Ungariei, Törzburg, Branul de astazi, constituia un punct strategic de maxima importanta economica si politica, ce asigura trecerea din Transilvania in Tara Romaneasca,avand si rolul de vama la intrarea in principat.

In 1395, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, in sprijinul sau pentru Mircea cel Batran, ii lasa acestuia dreptul de posesiune al Branului, acesta fiind un punct strategic pentru oprirea expansiunii otomane. Constient de importanta trecatorii Bran cat si de slaba capacitate de riposta a urmasilor lui Mircea,
Sigismund de Luxemburg a retras acestora,controlul asupra cetatii Bran.

Branul revine voievozilor transilvaneni , iar in 1441, Ioan de Hunedoara, a respins atacul otomanilor chiar de sub zidurile cetatii.In aceasta perioada, Castelul Bran, cunoaste o perioada de glorie, fiindu-i aduse imbunatatiri si adaugandu-i-se un turn.

Intre anii 1451-1462 Vlad Tepes face dese incursiuni prin Bran,in Tara Barsei, parjolind sate in neintelegerea sa cu negustorii brasoveni, neintelegeri de ordin economic si politic ( Vlad le facea viata grea targovetilor brasoveni iar acestia ca sa se razbune acordau sprijin rivalilor politici ai lui Tepes), din care cauza, Matei Corvin, in calitatea sa derege asl Ungariei, va interveni si pe baza unor dovezi care il incrimau de aliata cu turcii, il va intemnita pe domnul muntean.

Aceasta este singura legatura intre Vlad Tepes si Castelul Bran.

O alta personalitate care a poposit in castel este Mihai Viteazul si sotia sa , domna Stanca, in 1600,in drumul lor spre Alba Iulia.

Din aceasta perioada, datorita schimbarilor de ordin politic si economic, Gheorghe Rákóczy al II-lea, princepele Transilvaniei a incheiat un tratat in 1651, prin care posesia asupra Castelului Bran revenea orasului Brasov.

Au urmat ani in care castelul furniza Brasovului venituri considerabile, apoi importanta sa a inceput sa scada, o data cu schimbarile aparute in sistemul de lupta al armatelor si dezvoltarea armelor de foc , Branul, fiind folosit ca resedinta domeniala.

Dupa Marea Unire de la 1918, orasul Brasov a hotarat sa doneze, in 1920,in semn de recunostiinta pentru servicile aduse prin ingrijirea soldatilor raniti in timpul Primului Razboi Mondial,reginei Maria a Romaniei (era un gest politic si diplomatic, avand in vedere popularitatea si carisma reginei).

Ca peste tot unde a fost prezenta, regina a lasat amprenta personalitatii sale si asupra castelului Bran, implicandu-se direct in transformarea lui in resedinta regala.

A reusit sa transforme o fosta fortareata teutona intr–o bijuterie.

Intre 1920-1930, s-au demarat lucrarile de modernizare a Castelului Bran sub ochiiiii priceputului arhitect Karel Liman, care alucrat si la castelele Peles si Pelisor.Au fost adaugate doua turnuri pentru scari,meterezele si gurile de tragere au devenit ferestre, sobele si vetrele au fost transformate în camine moderne.
Avand patru etaje , castelul a fost dotata cu un ascensor, iar apa era asigurata din fantana de 57 m aflata in curtea interioara a castelului.Pentru iluminarea
castelului,a fost construita o uzina electrica cu turbina, la care au fost racordate si comunele Bran, Simon si Moeciu.

Fantezia reginei Maria în domeniul arhitecturii s-a manifestat din plin, adaugand Castelului, o casa de vanatoare, o bisericuta din lemn, o casa de lemn (cu 7 camere) si… doua bordeie (pentru ea si pentru principesa Ileana),Casa de ceai, construita din barne de lemn , Casa de musafiri, zidita din piatra bruta ,Casa copiilor printesei Ileana , Casa personala noua , locuinta personalului, grajduri pentru cai si sase garaje.

Pentru momentele de reculegere , regina a construit o capela a carei pictura a fost executata în 1927 de Arthur Verona. Capela a fost dotata cu un
altar de lemn aurit sculptat, un iconostas, un candelabru, trei strane, trei sfesnice,
doua cruci si doua icoane.

Parcul domeniului Bran a fost plantat cu flori iar elesteul a fost umplut cu pesti si au fost aduse cateva lebede.Totul aducea a basm.

In 1932 regina Maria moare iar castelul ii revine, prin testament, principesei Ileana.
Aceasta era casatorita cu Anton de Habsburg cu care va avea sase copii: Stefan (n. 1932), Maria-Ileana (Minola)(n. 1933), Alexandra (Sandi) (n. 1935), Dominic (Niki) (n. 1937),Maria-Magdalena (Magi) (n. 1939) si Elisabeta (Herzi) (n. 1942) si va locui in castelul Bran, dupa abdicarea fratelui sau , Carol al II-lea, in 1938.

In timpul celui de-al doilea Razboi, Princepesa a activat ca asistenta medicala (asa cum o facuse mama ei, in timpul precedentului Razboi), infintand in Bran “Spitalul Inima Reginei”.

In 1947,dupa abdicarea silita a regelui Mihai I, va parasi Romania, lasand Castelul Bran în custodia statului roman.

ÎI anii regimului comunist, o parte din mobilierul si obiectele de la Bran fusesera furate, devastate sau disparusera.Castelul a fost lasat in paragina pana in 1957, cand a fost deschis ca Muzeu de Istorie.Din cele 2164 piese de patrimoniu s-au regasit putine.

In 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminata în linii mari în 1993.

Dupa trei procese, Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg de la 1 iunie 2009,statul roman retragand toate pisesele de patrimoniu, acestea fiind inlocuite cu mobilier si piese ale familiei Habsburg printre care enumeram: coroana, sceptrul si un pumnal de argint care au apartinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnatura acesteia, un acoperamant al patului Reginei Maria.

A fost amenajata si o sala de proiectii cu imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului (montajul lasa mult de dorit si din pacate romanii ocolesc sala respectiva , in timp ce strainii zabovesc mai mult timp acolo, incercand sa afle mai multe), o camera a costumelor familiilor regale, precum si o sufragerie. Se spune ca s-a amenajat un apartament pentru cei dornici sa petreaca o noapte in Castel. Acum se fac restaurari la Casa de Ceai a reginei Maria.

Castelul Bran si imprejurimile sale, a fost evaluat de revista Forbes la suma 140 mil. dolari, fiind a doua “cea mai scumpa” proprietate din lume.

Branul ocupa locul 8, prin cele mai frumoase castele din Europa conform site-ului Off to Europe si locul 4, cele mai frumoase castele din lume conform celor de la Intlernational listings.

Fiecare cu parerea lui.

Poze cu Castelul Bran 😛

Enjoy it 😛

Castelul Bran

Gradina Castel Bran

Elesteu

Camera Reginei Maria

Castel Bran

Castel Bran

Coroana lui Ferdinand

Costum cavaler

Arme

Castel Bran

Castel Bran

Castel Bran

Update post

Pentru cei care doresc sa vada mai multe fotografii, accesati link-ul Bran Castle.
Enjoy it sunt vreo 72 de fotografii, selectia a fost dura mai ales ca a durat ceva mai mult editarea pozelor.

Ma intreb cat o sa dureze la fotografiile din Peles si Pelisor 😛

In loc de concluzii:

De ce este Branul, castelul meu favorit ?

Castelul Bran este un castel pitoresc, nu abunda in lux , precum Pelesul.Combinatia dintre albul de var al peretilor si lemnul pe care il gasesti la tot pasul iti da un sentiment de relexare si comoditate.Faptul ca esti lasat in pace sa stai in castel cu orele , este un alt aspect pentru care imi place.Poti ramane in atmosfera medievala cat doresti.

L-am vizitat in 2007, acum l-am gasit schimbat in bine , s-au deschis multe camere de care habar nu aveam, sunt mobilate , castelul nu mai are aerul de loc bantuit, este mai multa viata in el.Numarul vizitatorilor a crescut simtitor, majoritatea fiind straini si cunoscand in mare istoria castelului.

Nu acelasi lucru il pot spune despre vizitatorii romani (unii din ei) “Rege? Care ba?””Ce taranci erau alea, uite cum stau imbracate in port popular…Mama frate, ce proaste!” “Alea”, fiind regina Maria si fiica sa, Ileana.

Sa zicem ca astia sunt vizitatori, si li se iarta ca doar fac parte din gradina Domnului, dar cand un ghid vine si spune vizitatorilor englezi, ca un costum de epoca a fost al lui Stefan cel Mare,”king of Valahia”, chiar ca te apuca s-o iei la fuga.Ma intreb ce pregatire au acesti ghizi?
Coreenii au fost destepti, si-au adus un ghid propriu, de-al lor.

Multi nu stiu ca poti lua un audio ghid , care arata ca un radio cu casti, il pui in urechi si te poti plimba in voie.

Doamnele supraveghetoare sunt discrete, sunt foarte surprinse daca sunt intrebate de ceva palpabil, legat de istorie si nu de Dracula.Le multumesc pe aceasta cale ca m-au luminat si mi-au explicat unele lururi ce vor constitui subiectul unui alt articol despre ceva mai putin cunoscut….

Actualul proprietar, a imbinat utilul cu placutul, transformand o camera pentru a explica mitul lui Dracula, inspiratia lui Bram Stoker si adevarul istoric.Cred ca a facut o treaba utila si usor de retinut.

Un alt fapt imbucurator este ca fotografiatul este liber si este inclus in costul biletului de 10 ron.

Cu suvenirurile stau ceva mai prost. Sunt scumpe si nu au nimic de-a face cu castelul.Pentru a lua ceva ce sa reprezinte castelul, cauti in targul de la poalele acestuia.Daca nu ar fi exagerat , ar fi haios, dar strainii chiar il viziteaza cu placere, mai ales cei carora le place artizantul romanesc.

Pentru cei care nu l-au vizitat ii indemn sa isi faca timp de o zi de vedea ceea ce presa vremii numea “perla Bucegilor” sau cum o numesc site-urile de turism de astazi “Castelul lui Dracula”.