Daca tot eram la Deva, Hunedoara se afla la o aruncatura de bat, asa ca nu am rezistat impulsului de a merge sa revad Castelul Huniazilor – Corvinestilor.
In drum spre Hunedoara a inceput sa ploua, ceea ce a facut ca orasul sa arate depresiv.In aer plutea o atmosfera trista, doar castelul se inalta falnic , dominand orasul, nu prin marime cat prin stilul sau arhitectural, care iti inspira de la prima privire, respect si admiratie.
Este un paradox: te uiti la blocuri iar apoi iti indrepti privirea spre castel, este paradoxul unui destin. Cand te uiti la blocurile din oras te apuca lehamitea, cand te uiti la galncul castel care rezista semet de aproape 600 de ani, te cuprinde un ciudat setiment de siguranta si de reflectie.
In final ramai fascinat de castel, de istoria sa, si iti trece prin minte un gand nebunatic “Daca peretii castelului ar putea vorbi, cate nu ti-ar spune ?”
Aflata in proprietatea familiei d’Anjou,fortificatia a fost daruita in 1409 de catre regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cneazului Voicu (Vojk), ca rasplata pentru loialitatea si curajul acestuia.
Se spune ca regele Sigismund ar fi avut o relatie cu o frumusete din tara Hategului, Elisabeta, sotia cneazului Voicu, iar in urma acesteia ar fi avut sa se nasca Ioan (Iancu).Pentu a asigura viitorului copilului nenascut, regele ar fi daruit aceasta vasta proprietate cneazului, pentru a asigura vlastarului regesc un climat potrivit rangului sau.
Ioan (Iancu) si-a demosntrat din frageda tinerete calitatile de conducator.Pe langa campanile militare la care lua parte, s-a ocupat de marirea fortificatiei , trnsformand-o in castel.
Constructia are mai multe stiluri arhitecturale care se imbina armonios : neogotic,renascentist francez si baroc.Este singura constructie din sud-estul Europei care a imprumutat elemente arhitecturale franceze (raritate intr-o zona in care influentelele erau preponderent maghiare si germanice).
In prezent castelul are 42 de camere,doua terase, doua poduri si o suprafata construita de 7000 metri patrati. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut pe 4 piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti, castelul fiind situat pe o stanca.
Ca sali mai deosebite ale castelului putem aminti :
– Aripa Zolyom
– Aripa Matia
– Aripa Bethlen
– Turnul alb
– Turnul Capistrano ( dupa numele unui calugar vestit al castelului)
– Turnul buzduganelor
– Turnul Ne boisa ( ultimul turn de aparare)
– Bastionul alb
– Galeria si donjonul ( pastrate neschimbate de pe vremea lui Iancu)
– Sala Cavalerilor
– Sala Dietei
– Camera de aur
– Camera domintelor
– Capela
Ioan de Hunedoara (1387 – 1456), ajunge voievod al Transilvaniei și General Capitan și Regent al Ungariei
Este un dusman inversunat al turcilor transformand campanile militare impotriva acestora in adevarate cruciade.Dupa ce ii casapeste pe turci de nenumarate ori , isi gaseste sfarsitul in 1456, dupa victoria rasunatoare de la Belgrad, fiind rapus de ciuma.
Este inmormantat in Catedrala Catolica de la Alba-Iulia, iar pe piatra lui de mormant sta scris: “S-a stins lumina lumii”.
In Castelul Huniazilor a fost intemnitat timp de sapte ani, Vlad Tepes, domn al Tarii Romanesti.
Tepes a fost ajutat de Iancu de Hunedoara sa ajunga pe tronul Tarii Romanesti. Ioan, avea pe langa talentul militar si o abilitate politica iesita din comun , ajutatand pe voievozii din cele doua state romanesti sa puna mana pe putere, cu conditia sa il ajute in lupta sa antiotomana.La fel a facut si fiul sau , Matia (Matei) Corvin, devenit la 18 ani rege al Ungariei, ajutandu-i pe Stefan cel Mare si pe Vlad Tepes sa isi consolideze pozitiile ca domni.
In cazul lui Tepes , niste scrisori contrafacute l-au impiins pe Corvin sa il areteze,pana s-a convins ca aceasta erau false. Scrisorile il incriminau pe Vlad ca era servil turcilor, in timp ce Corvin si Stefan cel Mare, planuiau o batalie impotriva Imperiului Otoman.
Toate acestea s-au intamplat in castel…
Temnita era groaznica, un om normal nu prea putea sa reziste. Cum a rezistat Vlad?
Poate schizofrenia l-a ajutat.
De ce spun asta? Pentru ca cei chemati in fata instantei (de obicei condamnati) trebuiau sa parcurga un drum pana la Sala Dietei.In drumul spre jurati,priozonierul calca, inevitabil, pe o lespede rabatabila,de unde, cadea, de la aproximativ 8-10 metri in groapa coaselor, unde exista un sistem mecanic, pe baza de scripeti care punea in miscare coasele care-l sfârtecau pe condamnatul la moarte. Un alt loc de groaza era asa-zisa groapa a leilor. Nu erau lei, dar erau ursi infometati sau lupi gata sa-i sfâsie pe cei trimisi la moarte.
Erau vremuri dure.
In castel gasim mai multe blazoane, de la corbul Corvinilor , la blazoane ale familiei Szilagyi (Elisabetha Szilagyi a fost sotia lui Ioan), Corvin, d’Anjou si ale lui Pavel Chinezul, comite al Timisoarei.
Capela castelului este o o copie in miniatura miniaturii a celebrei Catedrale de la Amiens,iar pe masura ce Matia Corvin isi marea regatul si castelul capata o infatisare de resedinta regala.
Fantana castelului reprezinta un alt mister s o alta sursa de legende. Adanca de 35 de metri, se spune ca a fost sapata de trei prizonieri turci , carora Ioan le promisese libertatea daca dadeau de apa.Cei trei au sapat timp de 15 ani, dar vaduva lui Ioan nu si-a tinut promisiunea si i-a executat.Unul dintre acestia ar fi inscriptionat in piatra cuvintele: “Apa aveti, suflet nu!”.
Adevarul este ca pe una dintre pietrele din zidul de langa fantana, unul dintre prizonierii turci, fiu de vizir, deci de rang înalt, a consemnat în limba turca:”Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica”.
Legendele care se inbina cu adevarul istoric fac ca acest castel si mai fascinant.
Conform site-ului Odee Castelul Huniazilor, se gaseste printre primele zece cele mai fascinante castele din lume.
Castelul a ramas in posesia familiei Corvinniilor pana in 1508, dupa care s-au succedat 22 de proprietari.
Actualmente castelul se afla in plina restaurare, acesta incepand in 2009, statul alocand in jur de trei milioane de euro, conform declaratiei directorului Muzeului Castelul Corvinilor, Nicolae Ceriser, din 25 martie 2010 pentru terminarea lucrarilor, ar mai fi nevoie de doua milioane de euro.
Sper ca macar aceasta bijuterie arhicterula sa aibe noroc de fonduri.
Si pentru ca tacamul sa fie complet, nu am avut acces decat in cateva camere ale castelului, si poate ca pentru a ma obliga sa mai merg o data acolo, am ramas si fara acumulatori la aparatul foto.
Deci, vacanta mea a inceput cu stangul.Totusi mi-am dramuit acumulatorii si am reusit sa fac poze, nu cate as fi facut in mod noormal , dar cat sa va prezint aici, sunt destule.
Cateva poze cu fascinantul castel.
Enjoy it 😛
Frumoasa prezentare :).
Nu l-am vizitat niciodata, dar cred ca este superb acolo.
Si asta e in renovare?
@Zozo, da si acesta este in restaurare si in multe parti nu aveai acces.
Sa speram ca il vor termina, de fapt aici se vedea ca se lucra ,se vedea pe pereti ca erau zugraviti sau parti din turn erau refacute.
@Anyta, este foarte frumos si ar fi bine daca vei putea sa il vizitezi dupa ce va fi renovat.Iti doresc sa il vizitezi.
da, un castel fortificat dupa toate bunele reguli franceze…
Din poze, se pare ca restauratorii isi fac bine treaba. Slava Domnului, mai vezi si ceva bun! Incurajator…
Mi-a placut grozav istoria lui Hassan, prizonier la ghiauri 🙂 🙂
Da, saracul a fost executat imediat dupa moartea lui Ioan de Hunedoara, cred ca in durerea sa, Elisabetha Szilagyi, a dorit sa nimiceasca tot ce apartinea de Islam , de turci.Nu a mai contat cuvantul dat.
Frumos.
Foarte interesant si documentat articolul, totusi daca imi permiti ti-as atrage atentia ca in titlu ai scris gresit hunyazilor, in loc de huniazilor.
Cat despre castel, sper sincer ca vor fi virati banii respectivi, pentru ca rerprezinta un adevarat monument arhitectonic si ar fi mare pacat sa nu se termine restaurarea…
Bogdan, titlul l-am scris special astfel pentru ca l-am scris in maghiara , avand in vedere ca avem de-a face cu fost regent al Ungariei si cu cel mai stralucit rege maghiar.
Am vrut sa vad daca cineva remarca aceasta "greseala" intentionata, pana la tine nimeni nu a ridicat aceasta problema.
E bine sa vezi ca sunt unele monumente de valoare in Romania de care se are cit de cit grija. Sa speram ca aceasta renovare se face cu simt de raspundere si nu doar pentru a mai da niste bani … cuiva!
Da, intr-adevar e bine sa mai vezi si rezultate.
Bun venit pe blog, Coolnewz 😛
eu am fost week 20-22 august acolo. după ce ne-au pus să aşteptăm 30 min până să intrăm, mare lucru nu am văzut. cel mai rău mi-a părut de domniţe! e trist că sărăcuţele au avut o cameră goală (aşa era camera domniţelor).
Am fost de curand si eu la castel. Singurul lucru care m-a deranjat a fost prezenta masiva a chinezariilor si a suvenirurilor de 2 lei. A, da … si soarele 😀 Per total a fost o experienta placuta.
@Daniel, bine ai venit pe blog 😛
Candva "Camera Domnitelor" era mobilata, asta se intampla prin '88 cand am vizitat si eu prima data castelul.Stau si ma intreb unde au disparut piesele de mobilier?
@Alex, bun venit pe blog 😛
De chinezarii nu scapi , le gasesti peste tot.
Ce ma deranjeaza este lipsa castelelor in miniatura la suveniryri , in strainate, am gasit la fiecare castel sau obiectiv turistic , la suveniruri si varianta miniaturala , executata in metal sau ceramica.
Am ajuns sa colectionez asa ceva, dar la noi nu gasesti nici sa dai cu tunul…
Piatra cu inscripţia în limba turcă a fost scoasă din fântână şi aplicată relativ recent pe zid, de altfel se observă că are o culoare uşor diferită de cele învecinate.
Cât despre Matei Corvin, o fi fost el regent al Ungariei, dar castelul a aparţinut prima dată lui Ioan, deci cred că era mai nimerit "huniazilor".
Am şi o mică nelămurire: de ce acum se numeşte Castelul Corvinilor, iar mai demult se numea Castelul Corvineştilor?
Domnle iti multumesc ca ai postat pozele ! Pentru mine acest castel are o istorie aparte : aici mi-am facut practica arheologica pe cand eram la Facultatea de Istorie si tot aici mi-am intalnit sotia !Ultima oara cand am fost acolo era acum 5 ani …mi-am revazut tineretea prin pozele tale !
P.s CASTELUL HUNIAZILOR SI NU "HUNYAZILOR " 🙂 deh ,de la romanul din mine ! 🙂
THN , bine ai venit pe blog 😛
Matei Corvin a fost regele Ungariei , ales de Dieta la varsta de 18 ani. Tatal sau Ioan a fost regent cativa ani si Comandant general al Ungariei si se presupune si este foarte plauzibila ipoteza sa fi fost fiul nelegitim al regelui , Sigismund de Luxemburg, deci eu prefer sa ii spun Hunyadi.
Nu vad absolut nici o problema daca Huniade sau Hunyadi deoarece Transilvania are o istorie comuna cu aceea a Ungariei , a fost mai mult timp a Ungariei si a Austriei decat a Romaniei, nu ma deranjeaza cunimic daca l-a chemat Ioan sau Janos, stiu doar ca a fost o personalitate deosebita a istoriei, mai ales in lupta antiotomana.
Cred ca Corvinesti este ca si cum ai spune Hunedoresti , iar Corvinilor este ca si cum ai spune Huniazilor (Hunyazilor).
Exista si o legenda in legatura cu acest nume ales canume si ca simbol al blazonului lui Matei : se spune ca ar fi ucis un corb cu o sageata cand era copil pentru ca aceasta ii furase inelul daruit de rege.L-a adoptat ca blazon deoarece corbul este simbolul intelepciunii iar numele vine de latinescul Corbis.
Ma bucur ca ti-au placcut pozele si ca acsest Castel a reunit destine 😛
Your blogpost helped my to make my decision! A big thanks!