Iesind din Cetatea Biertan,m-am urcat in trasura Opel si am pornit spre Cetatea Sighisoarei.
Cand am ajuns si am scapat de ceea ce insemna modernitate, am luat-o la pas urcand pe stradutele pietruite si inguste.
Ma gandeam ca pe aceste stradute calcasera candva,Vlad Dracul si fiul sau, Vlad, viitor Tepes,intrebandu-ma cum o fi fost viitorul domnitor la varsta copilariei?
Cum arata Cetatea Sighisoarei in aceea vreme?
Aglomerata, plina de negusturi si mestersugari, pelerini in trecere,hanuri pline, cavaleri de toate neamurile, veniti cu diverse treburi in “Perla Transilvaniei”.Domnitele erau brune, blonde, palide sau mai oachese, avand in vedere multitudinea de natii ce coabitau in cetate.
Urcand spre Turnul cu Ceas , nu puteam sa nu ma gandesc cate personalitati batusera acelasi drum cu sute de ani in urma…De la Vlad si Matia Corvin, pana la Sigismund de Luxemburg, care ii daduse aceasta zona spre administrare, pana ce avea sa se reinstaureze Domn al Tarii Roanesti (1431-1435).
Daca eu veneam din orasul unde Gheorghe Doja si fratele sau Ioan Secuiul isi avusesera sfarsitul, paseam pe lespezile unde ei isi incepusera rascaoala in 1514.Si cum in vremuri tulburi au loc fapte care ne tulbura, stim ca Ioan Secuiului , dupa ce rascoala luase amploare, il ucisese pe primarul Anton Polner si pe sotia acestuia.
In 1601, dupa ce Mihai Viteazul fusese inlaturat, generalul Basta care ocupase orasul, cedandu-l contra sumei de 50.000 de florini.
Sighisoara este martora a unor lupte crancene intre fractiunile anti si pro – Habsburgice , intre curutii si lobonti, apoi in dupa Revolutia de la 1848, un an mai tarziu pe campia de Albesti este ucis poetul Petőfi Sándor (un fel de Eminescu maghiar, doar ca mult mai tanar).
Mai stiam ca undeva intr-una din bisericile orasului concertase Johannes Brahms.
Nu era o cetate oarecare.A avut 14 turnuri (care apartineau fiecare cate unei bresle) şi 4 bastioane. Actualmente , mai exista 9 turnuri şi trei bastioane
Ca orice turist m-am orientat spre Turnul cu Ceas, in care am si urcat, si spre Turnul Croitorilor.
Cand am fotografiat Turnul Croitorilor am avut avut parte de un flashback…Mi-am dat seama ca fusesm in Sighisoara , copil fiind si vizitasem mult mai mult. Imi dadeam seama ca tot ce stiusem despre oras, erau informatii pe care nu le citisem , ci imi fusesera povestite.
Fusesem cu Opa aici cand aveam vreoo 7 ani.Tineam minte tot ce dacusem atunci si as fi dorit sa imi extind vizita si acum , dar era tarziu.Soarele se retragea , iar eu aveam de condus pana in Rasinari.Mi-as dorit ca timpul sa sufere o compresie , sau macar sa imi permita trecerea la Univers paralel. Doar astfel puteam retrai si revedea ceea ce mi se dezvauise in cateva franturi de amintiri…
Cum nimic nu e pierdut, Sighisoara ma va astepta si in acest an sa o vizitez. Voi tine cont de ceea ce imi aduc aminte din copilarie pentru a reface cu acuratete traseul de atunci in acest frumos oras medieval.
Pentru mai multe fotografii cu Cetatea Sighisoara accesati albumul Sighisoara, oras medieval
Interesanta povestea ! Atat cea scrisa cat si cea fotografica ! 🙂
Multumesc, ma bucur ca ti-a placut 😛
E frumos si interesant sa citesti despre aceste orase si sa si viztezi,Sighisoara fiind cel mai cunoscut oras medieval.L-am vizitat de citeva ori de zilele orasului.
Imi place sighisoara, pacat ca nu este mai bine intretinut acest oras unic in felul sau. Multe cladiri ar necesita reparatii.
Pacat ca nu investeste mai mult in aceste zone care atrag mai multi turisti straini decat Moldova…
La “Zilele Orasului” presupun ca a fost foate frumos…
ai scris frumos…ai “prins” aerul Sighisoarei…
imi este draga cetatea Sighisoarei exact pentru ce ai spus…parfumul acelui timp care a trecut dar care inca,firav, se mai pastreaza…
am vizitat Sighisoara toamna dar si vara…
totusi,toamna mi-a placut mai mult…totul e scaldat intr-o lumina blanda,in cetate e o agitatie linistita si seara miroase a apropierea iernii…
Da , di mie imi place orasul, am fost de patru ori in Sighisoara si vara si toamna, si sunt de acord ca , parca, toamna este mai frumos.
Aerul e mai “pur”, nu e atat de cald , e numai bine, soarele este bland si prietenos………..
E frumos orasul.
Vad ca te-ai cocotat si in Turnul cu Ceas 😛
Da, am fotografiat intregul Muzeu 😛 Am platit 50 lei pentru a putea face treaba asta …
Am ajuns ca jumatate din banii de buzunar sa ii dau pe permisiunea de a face poze 😛