Am mai multe pasiuni, de fapt , o gramada dar una din pasiuni ocupa un loc mai aparte si o am de cand ma stiu: istoria. Inoculata de bunicul meu, la varsta cand terorizam oameniii cu intrebari, desarvarsita atat cat a fost posibil de-a lungul anilor, am ajuns la aceea faza cand nu ma mai multumesc doar cu ceea ce citesc , ci am ajuns sa si vizitez anumite locuri cu incarcatura istorica.
As avea eu niste dorinte dar care vor ramane la nivel de vise , cum ar fi sa dau iama prin biblioteca Vaticanului, sa rasfoiesc cateva dosare secrete ale CIA, sau documente de pe timpul Elisaabethei I.
Pana cand voi reusi sa fac macar unul din aceste lucruri, ma multumesc sa viztez castele si cetati medievale.
Astazi cateva din castele din Romania (pacat ca atunci cand am vizitat Valea Loirei nu am fost dotat din punct de vedere tehnic si acolo chiar nu stiu cand voi mai ajunge in acele locuri).
Castelul Bran
Aflat la 30 de km de Brasov, Branul a fost initial o fortareata militara, constructia fiind finalizata in 1377.
In 1407 Sigismund de Luxemburg imparat german si rege al Ungariei ii acorda lui Mircea cel Batran stapanirea Branului, astfel acesta intra in posesia Tarii Romanesti pana in 1427 cand va intra in jurisdictia scaunului Brasovului.
In 1920 Consiliul orasenesc al Brasovului daruieste Castelul, reginei Maria pentru meritele sale si contributia pe care aceasta a avut-o in realizarea Unirii din 1918.
Regina Maria a amenajat castelul , transformandu-l in resedinta regala.
Regina Maria a Romaniei a lasat Castel Bran mostenire, fetei sale mai mici, Principesei Ileana.
Dupa ce castelul de la Balcic a fost revendicat de Bulgaria , inima Reginei Maria a fost adusa in Capela “Inima Reginei Maria” , copie fidela a Capelei, aflate acum pe malul bulgar al Marii Negre.
Tot pe domeniul de la Bran, se afla si Capela Printul Mircea, mezinul Reginei Maria si al Regelui Ferdinand, care a murit la varsta de 3 luni, doborat de febra tifoida in 1916.
In momentul de fata, castelul Bran a fost retrocedat mostenitorului sau, in persoana lui Dominic de Habsburg , fiul Printesei Ileana a Romaniei.
Cetatea Sighisoarei
Sighisoara este un oras medieval ce a rezistat timpului .
Schässburg a cunoscut o dezvoltare economica si culturala , apogeul fiind atins in secolele e XV-XVII, cand burgul devine un important centru artistic ; pictori, sculptori, unii veniti din Konigsberg, Salzburg, Boemia, Tirol, dar si autohtoni ca Elias Nicolai, sculptor al barocului transilvanean, s-au perindat pe aici.
Sighisoara devine al doilea oras ca importanta dupa Sibiu, jucand un rol de seama in relatiile Transilvaniei cu Tara Romanesca .
Asa se explica prezenta la Sighisoara intre 1431-1435 a principelui muntean Vlad Dracul, in casa Paulini, azi Casa Vlad Dracul. Stapanitor al unor intinse feude, el fusese incoronat in 1431, in catedrala de la Nurnberg, ca domn al Tarii Romanesti, de catre imparatul Sigismund de Luxemburg si investit cavaler al Ordinului Dragonului.
In legatura cu princepe Vlad , legenda spune ca la Sighisoara s-a nascut fiul sau, Vlad Tepes-Draculea, viitorul domn al Tarii Romanesti.
Ca adevar istooric , se stie de trecerea sa prin Sighisoara, in anul 1476, anul mortii sale.
Cel mai reprezentativ monument il constitue Turnul cu ceas.
Turnul masoara 64 m inaltime si numara 6 nivele (110 trepte). Acoperisul realizat in anul 1677 in stil baroc, dupa marele incendiu din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, are 4 turnulete pe colturi. In trecut, acestea reflectau autonomia juridica a orasului.
Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov este o cetate veche taraneasca cu importanta strategica deoarece se afla in drimul care lega Brasovul de capitala Tarii Romanesti.
In timpul sederii cavalerilor teutoni intre 1211-1225 in Rasnov au aparut colonistii sasi dar mportanta economica a cetatii va creste si mai mult dupa anul 1427, cand regele Sigismund de Luxemburg vizitand orasul si cetatea, i-a acordat dreptul de a tine targ.
Dezvoltarea orasului Rasnov a avut mult de suferit din cauza pozitiei sale geografice. Drumul comercial care trecea prin trecatoarea Branului era si o importanta cale de invazie pentru ostirile dusmane, acestea patrunzand in Tara Barsei, intalneau ca prima asezare mai importanta orasul Rasnov pe care deseori il pustiau..
Marea invazie a tatarilor din1241, cand Tara Barsei a fost pustiita, precum si invaziile care au urmat, au determinat pe locuitorii Rasnovului sa se gandeasca la construirea unui sistem de aparare cat mai puternic. Aceasta este explicatia pentru care era necesara construirea cetatii taranesti a Rasnovului in care populatia a fost silita de nenumarate ori sa se refugieze istoria cetatii fiind in mare masura istoria insasi a orasului.
Cetatea a fost construita prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare intr-o perioada cand principala ocupatie a acestora era agricultura, de unde si denimirea de “cetate taraneasca”.
Inaltimea zidurilor este de aproximativ 5m, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic, care nefiind dublat ca celelalte ziduri, in unele locuri are 1,5 m. Zidurile ca si turnurile erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.
Banuiesc ca eu am fost sursa ta de inspiratie pentru acest articol ceea ce m-ar bucura. Cetatea Sighisoarei reprezinta unul dintre locurile mele preferate din tara. Cat despre documentele ascunse in biblioteca Vaticanului, nu neg faptul ca m-am gandit de multe ori sa dau o spargere acolo :))… Alte locuri istorice pe care as vrea sa le vizitez ar fi Macchu Picchu, Teotihuacan, Alexandria (Egipt) si probabil daca s-ar descoperi ruinele Babilonului ar fi pe lista. Partea mea preferata de istorie este,desigur, Antichitatea dupa cum probabil ti-ai dat seama.
.-= bianca´s last blog ..Despre locuri fericite =-.
Sursa inspiratiei, trebuie sa recunosc ca ai fost tu cu "locurile pe carele iubim". Vroiam sa scriu despre aceste cetati si castele , mai ales ca statul roman nu da doi bani pe ele.
Rasnocul sta sa cada sub povara zidurilor din cauza ca nimeni nu isi asuma raspunderea renovarii lui, Turnul cu ceas ar trebui la renovat dar banii se duc in alta si desi se afla sub protectia UNESCO, pentru romani asta nu conteaza prea mult.
Castelul Bran , desi m-am initial eram suparat ca a fost retrocedat , cred ca are soarta cea mai buna , este redecorat , va fi restaurat in exterior , si este redat circuitului turistic.
Statul roman vrea istorie dar nu da bani pentru intretinerea monumentelor pe care le are.
PS. La Rasnov a fost filmat faimosul film "Nemuritorii" a lui Sergiu Nicolaescu, daca s-ar da macar 20% din incasarile filmului pentru restaurare tot ar fi un inceput.
Toata lumea e azi cu castele, mai sa fie.
.-= richard´s last blog ..WORLD WAR I MEMORIAL IN SINAIA =-.
ce frumos 🙂
Am vizitat Sighisoara (este orasul meu preferat) si Bran. Ma gandeam sa merg in viitorul apropiat si la Rasnov, dar nu credeam ca este atat de frumos acolo 😀 Acum, fotografiile tale m-au convins de lucrul acesta.
.-= Alexa´s last blog ..Poveste =-.
Richard , tu ai scris despre Peles , eu despore ce a mai ramas:P Din pacate cand am fost in zona respectiva nu am ajuns sa vizitez castelul Peles, sper sa o fac cat de curand.
Alexa , merita vizitata intreaga zona, am in plan sa vad castelul Bran reloaded si cu noile obiecte de colectie expuse de noul sau proprietar.Ma bucur ca fotigrafiile mele ti-au dat un imbold de a merge si a vizita acele locuri 😛
Uai, foarte fain articol, ai dreptate cu boala castelelor :)) Chiar ne-a lovit pe toti deodata 😛
.-= LauraT´s last blog ..Votca poloneză cu miere, un suvenir inspirat =-.
Cred ca a fost intelegere telepatica a trei bloggeri din trei orase diferite ale Ro 😛
🙂
Super..
.-= Karla´s last blog ..Superba lui Benjamin Biolay =-.
Consoarta mi s- a bucurat " am fost a colo si acolo, pe linga asta am trecut cu masina" 🙂
S-a uitat si consoarta pe blog ?? 😛
eee…la poze 🙂
Pai da 😛 macar la poze ca la blog nu am pretentia sa fie atat de interesant 😛 😛 poate imi mai da o idee de subiecte inca neabordate 😛
stai bre linistit. sireaca nu intelege o iota, e baieroaica gietbegiet 🙂
Sie ist deutsch?
Und Sie versteht nicht, rumänischer Sprache ?
sehr wenig. kann aber sehr nett sagen "poftabunadimineata"
🙂
😛 😛 😛 Ce misto 😛 macar daca spui ceva rumuneste nu te intelege 😛
Unchiul meu a invatat destul de bine romaneste , nu mai puteai sa il vinzi 😛 o intreba pe mama mea care nu stie germana " Bani este?,Zanatate este?, La zervici pine?Zalutare und Auf wiedersehen" cam asa se descurca cu cumnata sa si si cu socrul sau din Bucuresti.
Cel mai bine se intelegeau cand trageau ceva 😛 radeam de ma praadeam , noroc ca eu si cu tatal meu stiam sa vorbim germana si se mai putea exprima in limba natala.. .
Cu bunicul meu din partea mamei mele conversa ceva de genul : "Tata ,vrei pere ? "Vrei" "Wein vrei? Gut ?" " Schnaps de casa , uite" "Ahhh gut sehr gut, de caza " "Ja , ja…"
Cam asa desfasurau revederile intre ginere si socru , iti dai seama ce insemna ca un bucuresten sa aibe doi gineri nemti, unul din Germania si altul din Banat ?
Iar nepotul ii venea cu fumul gen "Eu nu sunt din provincie, eu sunt din vechiul Imperiu!" 😛 😛 Bietul om 😛
Si colac peste pupaza avea o cuscra ungaroica care abia stia rumuneste , cam asta e in linii mari putin despre familia mea multiculturala 😛 Igen ez az 😛