Am mai multe pasiuni, de fapt , o gramada  dar una din pasiuni ocupa un loc mai aparte si o am de cand ma stiu: istoria. Inoculata de bunicul  meu, la varsta cand terorizam oameniii cu intrebari, desarvarsita atat cat a fost posibil de-a lungul anilor, am ajuns la aceea faza cand nu ma mai  multumesc doar cu ceea ce citesc , ci am ajuns sa  si vizitez anumite locuri cu incarcatura istorica.

As avea eu niste dorinte dar care vor ramane la nivel de vise , cum ar fi sa dau iama prin biblioteca Vaticanului, sa rasfoiesc cateva dosare secrete ale CIA, sau documente de pe timpul Elisaabethei I.

Pana cand voi reusi sa fac macar unul din aceste lucruri, ma   multumesc sa viztez castele si cetati medievale.

Astazi cateva din  castele  din Romania (pacat ca atunci cand am vizitat Valea Loirei  nu am fost dotat din punct de vedere tehnic si acolo chiar nu stiu cand voi mai ajunge in acele locuri).

Castelul Bran

Aflat la 30 de km de Brasov, Branul a fost initial o fortareata militara, constructia fiind finalizata  in 1377.

In 1407 Sigismund de Luxemburg imparat german si rege al  Ungariei ii acorda lui Mircea cel Batran stapanirea Branului, astfel acesta intra in posesia  Tarii Romanesti pana in 1427 cand va intra in jurisdictia scaunului Brasovului.

In 1920 Consiliul orasenesc al Brasovului  daruieste Castelul, reginei  Maria pentru meritele sale si contributia pe care aceasta a avut-o  in realizarea Unirii din 1918.

Regina Maria a amenajat castelul , transformandu-l in resedinta regala.

Regina Maria a Romaniei a lasat Castel Bran mostenire, fetei sale mai mici, Principesei Ileana.

Dupa ce castelul de la Balcic a fost revendicat de Bulgaria , inima Reginei Maria a fost adusa in Capela “Inima Reginei Maria”  , copie fidela a Capelei, aflate acum pe malul bulgar al Marii Negre.

Tot pe domeniul de la Bran, se afla si Capela Printul  Mircea, mezinul Reginei Maria si al Regelui Ferdinand, care a murit la varsta de 3 luni, doborat de febra tifoida in 1916.

In momentul de fata, castelul Bran a fost retrocedat mostenitorului sau, in persoana lui Dominic de Habsburg , fiul Printesei Ileana a Romaniei.

Cetatea Sighisoarei

Sighisoara este un oras medieval ce a rezistat timpului .

Schässburg a cunoscut o dezvoltare economica si culturala , apogeul fiind atins in secolele e XV-XVII, cand burgul devine un important centru artistic ; pictori, sculptori, unii veniti din Konigsberg, Salzburg, Boemia, Tirol, dar si autohtoni ca Elias Nicolai, sculptor al barocului transilvanean, s-au perindat pe aici.

Sighisoara devine al doilea oras ca importanta dupa Sibiu, jucand un rol de seama in relatiile Transilvaniei cu Tara Romanesca .

Asa se explica prezenta la Sighisoara intre 1431-1435 a principelui muntean Vlad Dracul, in casa Paulini, azi Casa Vlad Dracul. Stapanitor al  unor intinse feude, el fusese incoronat in 1431, in catedrala de la Nurnberg, ca domn al Tarii Romanesti, de catre imparatul Sigismund de Luxemburg si investit cavaler al Ordinului Dragonului.

In legatura cu princepe Vlad , legenda spune ca la Sighisoara s-a nascut fiul sau, Vlad Tepes-Draculea, viitorul domn al Tarii Romanesti.

Ca adevar istooric , se stie de trecerea sa prin Sighisoara, in anul 1476, anul mortii sale.
Cel mai reprezentativ monument il constitue Turnul cu ceas.

Turnul masoara 64 m inaltime si numara 6 nivele (110 trepte). Acoperisul realizat in anul 1677 in stil baroc, dupa marele incendiu din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, are 4 turnulete pe colturi. In trecut, acestea reflectau autonomia juridica a orasului.

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov   este o cetate veche taraneasca cu importanta strategica deoarece se afla in drimul care lega Brasovul de capitala Tarii Romanesti.

In timpul sederii cavalerilor teutoni intre 1211-1225 in Rasnov au aparut colonistii sasi  dar  mportanta economica a cetatii va creste si mai mult dupa anul  1427, cand regele Sigismund de Luxemburg vizitand orasul si cetatea, i-a acordat dreptul de a tine targ.

Dezvoltarea orasului Rasnov a avut mult de suferit din cauza pozitiei sale geografice. Drumul comercial care trecea prin trecatoarea Branului era si o importanta cale de invazie pentru ostirile dusmane, acestea patrunzand in Tara Barsei, intalneau ca prima asezare mai importanta orasul Rasnov pe care deseori il pustiau..

Marea invazie a tatarilor din1241, cand Tara Barsei a fost pustiita, precum si invaziile care au urmat, au determinat pe locuitorii Rasnovului sa se gandeasca la construirea unui sistem de aparare cat mai puternic. Aceasta este explicatia pentru care era  necesara construirea cetatii taranesti a Rasnovului in care populatia a fost silita de nenumarate ori sa se refugieze istoria cetatii fiind in mare masura istoria insasi a orasului.

Cetatea a fost construita prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare intr-o perioada cand principala ocupatie a acestora era agricultura, de unde si denimirea de “cetate taraneasca”.

Inaltimea zidurilor este de aproximativ 5m, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic, care nefiind dublat ca celelalte ziduri, in unele locuri are 1,5 m. Zidurile ca si turnurile erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.