Cu intarziere, ma pun in pielea lui Neculce, si incep povestirile ( cronicile) mele de vacanta.

Dupa ce am imbarcat , bipezi si patupezi, am pornit la drum.

Primul popas turistic l-am facut la Deva.Stiam, de ceva vreme , ca accesul catre  Cetatea care domima maiestos orasul, de pe dealul  pe care troneaza de 750 de ani,  se face printr-o telecabina importata din Austria.

Parcursesem, in copilarie, drumul spre cetate pe picior si pot spune ca aceasta investitie este excelenta. Telecabina m-a dus pana la Cetaea Devei in ma iputin de 5 minute.

Va intrebati de ce am urcat singur?

Pai, fetele mele au, una, claustrofobie si fobie de inaltime, iar cealanta, a fost informata de un “amic” ca sunt vipere si alte lighioane … mai bine il luam pe Junior cu mine 😛

Ajuns sus, totul parea parasit , nmic amenajat , doar un chisc cu suveniruri care nu tineau de Deva. Din pacate accesul in Cetate nu era permis deoarece se efectuau lucrari de restaurare.

Pentru mine a fost ciudat ca nu am vazut tipenie de om care sa restaureze, plus ca schelele pareau cam uzate (prinsesera multe modificari de clima), se poate sa ma insel eu, desi nu cred.

Cetatea Devei a fost construita prin 1269 pe locul unui fost castru roman.Incepand cu anul 1307 cetatea a fost resedinta voivodala iar din anul 1453 Iancu de Hunedoara a transformat-o in castel nobiliar, ajungand astfel printre cele mai puternice cetati ale Transilvaniei.

Exista zvonuri printre cei pasionati de istorie, ca ar exista un tunel subteran care leaga Cetatea Devei de Castelul Hunyazilor din Hunedoara, acesta fiind inca un punct de interes pe care cetatea il exercita asupra vizitatorilor sai.Elanul cautarii acestui tunel iti este estompat de gandul ca dealul ce gazduieste cetatea este rezervatie naturala care adaposteste plante endemice mediteraneene si exemplare de vipera cu corn.

Avand o asezare strategica, cetataea a tinut piept ostirii lui Mihai Viteazul in 1600 iar in anul rascolelor taranesti conduse de Horia, Closca si Crisan, in 1784, adapostindu-i pe rasculati. Tot aici s-au refugiat revolutionarii maghiari in 1848 fiind asediatti de trupele imperiale.

Din pacate ,in 1949, o explozie produsa in magazia cu praf de pusca, a aruncat in aer zidurile cetatii, prefacand totul intr-un morman cu pietre. Mult timp a constituit un adapost pentru haiduci sau pentru acceia care fugeau de autoritati.

Un loc incarcat de istorie, dar neindreptatit din punct de vedere turistic si informational.
Sunt convins ca daca s-ar cauta, s-ar gasi mai multe date despre aceasta cetate misterioasa care continua sa isi pastreze cu sfintenie secretele.

Telecabina care faciliteaza accesul catre Cetatea Devei are 278 metri, fiind singura telecabina pe plan inclinat din tara,diferenta de nivel fiind de 158 metri.O alta cale de acces sunt cele cele 113 trepte ce pornesc din parcul orasului.

Cateva poze cu misterioasa cetate.

Enjoy it 😛

Telecabina Deva

Cetatea Devei

Cetatea Devei

Cetatea Devei

Cetatea Devei

Telecabina Deva