Cu intarziere, ma pun in pielea lui Neculce, si incep povestirile ( cronicile) mele de vacanta.
Dupa ce am imbarcat , bipezi si patupezi, am pornit la drum.
Primul popas turistic l-am facut la Deva.Stiam, de ceva vreme , ca accesul catre Cetatea care domima maiestos orasul, de pe dealul pe care troneaza de 750 de ani, se face printr-o telecabina importata din Austria.
Parcursesem, in copilarie, drumul spre cetate pe picior si pot spune ca aceasta investitie este excelenta. Telecabina m-a dus pana la Cetaea Devei in ma iputin de 5 minute.
Va intrebati de ce am urcat singur?
Pai, fetele mele au, una, claustrofobie si fobie de inaltime, iar cealanta, a fost informata de un “amic” ca sunt vipere si alte lighioane … mai bine il luam pe Junior cu mine 😛
Ajuns sus, totul parea parasit , nmic amenajat , doar un chisc cu suveniruri care nu tineau de Deva. Din pacate accesul in Cetate nu era permis deoarece se efectuau lucrari de restaurare.
Pentru mine a fost ciudat ca nu am vazut tipenie de om care sa restaureze, plus ca schelele pareau cam uzate (prinsesera multe modificari de clima), se poate sa ma insel eu, desi nu cred.
Cetatea Devei a fost construita prin 1269 pe locul unui fost castru roman.Incepand cu anul 1307 cetatea a fost resedinta voivodala iar din anul 1453 Iancu de Hunedoara a transformat-o in castel nobiliar, ajungand astfel printre cele mai puternice cetati ale Transilvaniei.
Exista zvonuri printre cei pasionati de istorie, ca ar exista un tunel subteran care leaga Cetatea Devei de Castelul Hunyazilor din Hunedoara, acesta fiind inca un punct de interes pe care cetatea il exercita asupra vizitatorilor sai.Elanul cautarii acestui tunel iti este estompat de gandul ca dealul ce gazduieste cetatea este rezervatie naturala care adaposteste plante endemice mediteraneene si exemplare de vipera cu corn.
Avand o asezare strategica, cetataea a tinut piept ostirii lui Mihai Viteazul in 1600 iar in anul rascolelor taranesti conduse de Horia, Closca si Crisan, in 1784, adapostindu-i pe rasculati. Tot aici s-au refugiat revolutionarii maghiari in 1848 fiind asediatti de trupele imperiale.
Din pacate ,in 1949, o explozie produsa in magazia cu praf de pusca, a aruncat in aer zidurile cetatii, prefacand totul intr-un morman cu pietre. Mult timp a constituit un adapost pentru haiduci sau pentru acceia care fugeau de autoritati.
Un loc incarcat de istorie, dar neindreptatit din punct de vedere turistic si informational.
Sunt convins ca daca s-ar cauta, s-ar gasi mai multe date despre aceasta cetate misterioasa care continua sa isi pastreze cu sfintenie secretele.
Telecabina care faciliteaza accesul catre Cetatea Devei are 278 metri, fiind singura telecabina pe plan inclinat din tara,diferenta de nivel fiind de 158 metri.O alta cale de acces sunt cele cele 113 trepte ce pornesc din parcul orasului.
Cateva poze cu misterioasa cetate.
Enjoy it 😛
Foasrte frumoasa descrierea cetatii.
Astept si restul cronicilor tale 😛
Foarte frumos.
Pacat ca nu ai putut sa vizitezi 🙁
La ce noroc am, ma intorceam cu o muscatura de vipera 😛
Foaaaarte frumos.
Si logoul de pe poze e super 🙂
N-am fost niciodata la Deva, nu cunosteam cetatea…
Totusi, nu se poate ca viperele alea sa fie libere in natura, probabil au un spatiu destinat lor… nu?
Nu Karla. Cetatea este intr-o zona protejata, asta inseamna ca viperele sunt libere acolo. Acela este spatiul lor.
Da, dar cand tu turist urci pe acolo sa vezi Cetatea, ai cateva sanse destul de mari sa intalnesti una bucata vipera , mai ales daca ai norocul meu, sa te aleaga paianjenii din "n+1" oameni, aflandu-te si intr-o pensiune supercurata si pusa la punct, sa cazi pe Postavarul, doar pentru ca iarba era putin uda, sda mergi catre telecabina si sa se inchida in fata ta, si multe alte de'astea , cred ca procentul de a da si de vipere , in cazul meu, era in mod cert, destul de mare
Cu paianjenul m=am descurcat dar cu vipera …nu stiu ce as fi facut , bat nu aveam la mine,as fi orbit-o cu blitz-ul aparatului foto.
Mergea , Anyta? 😛
Sau o lasam sa ma muste si ma puneam sa extrag veninul , ca asta am citit eu prin Winnetou se poate face daca ai dinti sanatosi si un cutitas la tine…mai ai nevoie si de foc …dar poate aveau aia la telecabina antivenin 😛
Vipera nu vine la tine ca si paianjenul 😛
Ele incearca sa se fereasca de oameni si ameninta inainte.
Este foarte posibil sa aiba antivenin la telecabina, dar nu mori pe loc de la veninul de vipera, ai timp sa ajungi si la spital 😛
Pai, cum e posibil?
Vasazica, oricine viziteaza cetatea se expune riscului de a fi muscat de vipera, cu binecuvantarea autoritatilor? Doamne-fereste…
Zona este protejata. Va dati seama cu nu misuna zeci de exemplare pe langa cetate, dar se pot intalni si pe acolo.
Salut Cartime, faine fotografii!
Din pacate, ca toate cetatile si castelele din Romania si Deva are aceeasi soarta! Ca si a oamenilor care locuiesc aici!
Salutari si un weekend placut!
Multumesc Daliana , sunt luate poate prea de aproape , dar nu am avut unde sa ma indepartez.
Cetatea ar trebui restaurata, este mare iar in interior este compatimentata,
Ca de obicei nu stim sa valorificam potentialul turistic pe care il avem.
Sunt destule legende care circula in zona despre Cetatea Devei , s-ar putea folosi in prezentarea ca atractie turistica.
Faptul ca rezervatia naturala si cetatea se gasesc in acelas loc este un impediment dar s-ar putea gasi o rezolvare doar ca interesul este scazut , iar prioritatile bugetare ajung cu greu in aceasta zona, din pacate.
In aceasta vacanta am descoperit o cetate -manastire despre care habar nu aveam dar care era binecunoscuta peste hotare datorita legaturii acesteia cu templeierii…
Ce doresc sa spun este ca nu cunoastem potentialul istoric si turistic al propriei noastre tari din cauza istoriei trunchiate invatate, iar pana se vor rescrie cartiile de istorie cetatiile vor disparea inghitite de erodarea timpului…E trist ce se intampla.
Intr-adevar, e foarte trist…
Pai, revine bloggerilor "sarcina" popularizarii monumentelor necunoscute, pana-si misca fundul istoricii adevarati…
Eu una, astept cu interes maxim istoria manastirii despre care vorbesti 🙂
Si eu abia astept sa o prezint dar mai e putin de asteptat 😛
Acum doi am am fost eu si tot in renovari erau. Atunci se preconiza ca o sa dureze cam 5 ani.
Pai stam bine , inseamna ca au mai ramas doar doi ani …daca fondurile nu au fost deturnate spre alte afaceri locale.
Da, popularizarea si mediatizarea locurilor interesante din Romania n-ar trebui sa aiba legatura cu restaurarea , refacerea, reconstructia lor….
Daca povestile sunt spuse bine…turistii vin oricum!
Peste tot in lume este la fel…Cred ca jumate din monumentele istorice ale lumii au schele pe ele, sau se viziteaza partial – numai ca exista interes si strategie de promovare a turismului.
La noi…nimic! Doar vorbe goale!
Doar frunze….