Fiind prins in mrejele cestatilor si ale fortificatilor transilvanene am plecat in expeditie.
Prima cetate la care am oprit a fost Cetatea Slimnic.
Satul Slimnic se afla la 18 km de Sibiu.Era nerabdator sa vad cetatea fortificata.
Cand am ajuns in localitate am cautat din ochi cetatea. Nu am zarit-o.Ridicand privirea spre deal, am vazut turnul cetatii ce strajuia de cateva secole bune aceste locuri.
Situata pe un deal, la marginea a ceea ce fusese odata un codru, pentru a ajunge la ea, a trebuit sa urc 400 de metri din care ultimii 50 costituiau o panta destul de abrupta.
Parcurgand drumul spre Cetatea-fortareata ma intrebam cati oameni au pasit pe aceasta poteca , adapostindu-se diin calea navalitorilor turci, din calea armatelor ostile fie ca erau ale lui Ioan Zapolya sau ale lui Moise Secuiul, care a reusit sa o cucereasca in 1602.Cati osteni s-au aparat acolo pe panta abrupta a dealului, cati haiduci au cerut adapost cetatii venind din codru.
Pe aceeasi poteca trecuse si poetul Petofi Sandor, incercand sa scape de autoritatile imperiale deoarece fusese unul din leaderii Revolutiei de 1848 din Ungaria.
Imaginatia imi zburda.
Fiind situat intre Cetatea Sibiului si Medias,Stolzenburg (Cetatea Mandra), avea ca scop apararea celor doua mari centre comerciale transilvanene.Desi a fost inaltata prin anul 1282,initial a fost construita din piatra pentru ca mai tarziu cand invaziile tatare si turce au devennit mai puternice si mai frecvente, cetatea a fost reconstruita din caramida avand zidurile groase. Daca de regula, se obisnuia ca asemenea fortatficatii sa fie construite in jurul unei biserici, in cazul acesteia s-a procedat invers.In cetate, s-a construit si o biserica, dar aceasta nu a fost finalizata.
Stiind atatea despre cetate, am ramas profund dezamagit cand ajungand in fata portii, nu am putut intra si nici nu avea cine sa deschida poarta.
Am inceput sa intreb satenii, care mi-au raspuns: ” Daca nu este domnul cu masina , nu se poate intra.” Stateam ca prostul in fata cetatii si nu puteam intra sa vad interorul, asa ca in sinea mea aduceam “laude” turismului romanesc.
Eram suparat dar ma consolam ca aveam sa vad in aceea zi si alte cetati mediavale.
Chiar daca nu am vazut cetatea in totalitatea ei, va voi arata fotografii facute de pe mine din exterior , iar omagini din interior am imprumutat de la cineva cu care imartasesc aceeasi pasiune: pasiunea pentru cetati , castele , locuri demult uitate.Va sfatuiesc sa ii vizitati site-ul, e uimitor cate locuri vizitate avem in comun, nu credeam ca mai exista cineva cu un asemenea hobby.. Undeva la mijloc
Din pacate, din neglijenta cellor care ar trebui sa gestioneze potentialul turistic al tarii, Cetatea Madra este o cetate uitata…..
E frumos ce vad…ar trebui exploatat….ar fi multi turisti din vest care ar da bani sa mearga pe un circuit al cetatilor si bisericilor fortificate din Transilvania.
Da , sunt destul de mullti, doar ca acestia au avantajul de a merge in grup organizat si atunci probabil este prezent si “domnul cu masina”…Din pacate eu nu am avut acelas noroc .
Din nefericire nu prea avem oameni competenti in functiile de conducere care sa stie sa evalueze si sa administreze corect aceste autii nationale. De exemplu in grecia orice piatra era considerata obiecti turistic, la noi nici macar valorile adevarata nu sunt trecute pe harta
Ai reptate, nu este trecuta pe harta turistica, am gasit-o cautand cetati si fortificatii in Transilvania pe intenet, iar despre Prejmer sau Biertan am aflat de pe National Geografic.
Nu stim sa ne promovam valorile..
Cred ca am vizitat-o si eu acum cativa ani, intr-o excursie cu scoala. Tin minte drumul abrupt si cum ne vaitam toti si cand am ajuns acolo era superb. Privelistea de sus era minunata :).
Si eu m-am vaitat cand am urcat dar vazand privelistea de sus am fost pe deplin rasplatit π
Interesant, te pot ajuta si eu cu ceva foarte interesant legat de istorie (poate stii) http://www.dacia.org/daciarevival/dacia-magazin este o revista foarte foarte interesanta! π Te salut! π
Nu stiam de acest magazin, multumesc pentu link π
Ce ma socheaza este diversitatea fortificatiilor din zona Sibiu – Brasov (de la Slimnic la Prejmer sunt cel putin 4 stiluri diferite de fortificatii).
Da, sunt intr-adevar mai multe stiluri , dar toate sunt la fel de interesante .De fapt, intreaga zona este impazita de astfel de fortificatii, una mai interesanta ca alta.
E pacat ca nu ai putut vedea in totalitate cetatea; in fiecare localitate se gaseste cite o biserica,o cetate mai mica sau mai mare,dar,din pacate, in paragina.
Unele sunt intretinute dar altele nu.
Nu stiu de cine depinde , de Consiliul local, de comunitatea de germani pleccati care mai ajuta localitatile natale, habar nu am…
Nu imi mai adu aminte ca am urcat ditamai dealul si nu am putut intra …. π