Fiind prins in mrejele cestatilor si ale fortificatilor transilvanene am plecat in expeditie.

Prima cetate la care am oprit a fost Cetatea Slimnic.

Satul Slimnic se afla la 18 km de Sibiu.Era nerabdator sa vad cetatea fortificata.

Cand am ajuns in localitate am cautat din ochi cetatea. Nu am zarit-o.Ridicand privirea spre deal, am vazut turnul cetatii ce strajuia de cateva secole bune aceste locuri.

Situata pe un deal, la marginea a ceea ce fusese odata un codru, pentru a ajunge la ea, a trebuit sa urc 400 de metri din care ultimii 50 costituiau o panta destul de abrupta.

Parcurgand drumul spre Cetatea-fortareata ma intrebam cati oameni au pasit pe aceasta poteca , adapostindu-se diin calea navalitorilor turci, din calea armatelor ostile fie ca erau ale lui Ioan Zapolya sau ale lui Moise Secuiul, care a reusit sa o cucereasca in 1602.Cati osteni s-au aparat acolo pe panta abrupta a dealului, cati haiduci au cerut adapost cetatii venind din codru.

Pe aceeasi poteca trecuse si poetul Petofi Sandor, incercand sa scape de autoritatile imperiale deoarece fusese unul din leaderii Revolutiei de 1848 din Ungaria.

Imaginatia imi zburda.

Fiind situat intre Cetatea Sibiului si Medias,Stolzenburg (Cetatea Mandra), avea ca scop apararea celor doua mari centre comerciale transilvanene.Desi a fost inaltata prin anul 1282,initial a fost construita din piatra pentru ca mai tarziu cand invaziile tatare si turce au devennit mai puternice si mai frecvente, cetatea a fost reconstruita din caramida avand zidurile groase. Daca de regula, se obisnuia ca asemenea fortatficatii sa fie construite in jurul unei biserici, in cazul acesteia s-a procedat invers.In cetate, s-a construit si o biserica, dar aceasta nu a fost finalizata.

Stiind atatea despre cetate, am ramas profund dezamagit cand ajungand in fata portii, nu am putut intra si nici nu avea cine sa deschida poarta.

Am inceput sa intreb satenii, care mi-au raspuns: ” Daca nu este domnul cu masina , nu se poate intra.” Stateam ca prostul in fata cetatii si nu puteam intra sa vad interorul, asa ca in sinea mea aduceam “laude” turismului romanesc.

Eram suparat dar ma consolam ca aveam sa vad in aceea zi si alte cetati mediavale.

Chiar daca nu am vazut cetatea in totalitatea ei, va voi arata fotografii facute de pe mine din exterior , iar omagini din interior am imprumutat de la cineva cu care imartasesc aceeasi pasiune: pasiunea pentru cetati , castele , locuri demult uitate.Va sfatuiesc sa ii vizitati site-ul, e uimitor cate locuri vizitate avem in comun, nu credeam ca mai exista cineva cu un asemenea hobby.. Undeva la mijloc

Din pacate, din neglijenta cellor care ar trebui sa gestioneze potentialul turistic al tarii, Cetatea Madra este o cetate uitata…..