Incursiunea mea in inima Transilvaniei a continuat, ajungand in micul, dar foarte cochetul oras, Medias.

Ajungand in oras desi nu stiam pe unde sa o iau, m-am ghidat dupa turnul bisericii fortificate care se vedea tot mai aproape.

Am ajuns la o parcare, de unde am parcurs drumul spre centrul orasului pe jos.Casele din Medias sunt tipice acestei parti a Transilvaniei, cu porti mari, vopsite, de cele mai multe ori, in galben pal, crem sau ocru si avand acele “ochiuri” , pe post de aerisire pe acoperisurile caselor.

Inainte de ajunge in locul pe care il cautam , am trecut printr-un fel de bastion,care fusese o prima parte a unui zid de aparare, o fosta cetate, nu stiu ,dar m-a impresionat prin grosimea zidului si conservarea acestuia.

Am ramas foarte placut impresionat de Centrul Vechi al orasului.
Stilul medieval , cladirile vechi, terasele , ii dau orasului un aer cochet, din care lipseau trasurile.

Ajuns pe strada Castelului si vazand biserica fortificata am ramas impresionat de maiestatea acesteia.Inconjurata de doua ziduri de aparare, flancata de patru turnuri, biserica fortareata, trona ca o regina in mijlocul orasului caruia isi oferise serviciile pentru a-l apara.

Ce da acestui loc o nota aparte, este faptul ca Turnul Trompetilor in care se puneau straji pentru a anunta o eventuala invazie prin sunetul trambitelor, se incadreaza armonnios cu arhitectura bisericii.

Biserica poarta hramul Sfiintei Margareta iar sursele istorice spun ca in data de 13 Iunie, de hramul bisericii , se adunau mestersugarii din intreaga Transilvanie.

Cosntruita in stil gotic, biserica are un turn inalt de 68,5 m fiind unul din cele mai inalte din tara si printre primele zece ca grad de inclinare din Europa (nu stiam de ce nu imi ies pozele).Are o lungime de 56 m si o latime de 20 m iar in interior boltile bisericii se ridica pana la inaltimea de 12 m, aceasta fiind cladita dupa intre anii 1445 -1480.

In interior se gaseste un altar triptic si o serie de picturi murale redand patimile lui Isus. O alta piesa valoroasa o reprezinta cristelnita din bronz , foarte veche , decorata dupa modelul din biserica Schottenstift din Viena.

Din pacate interiorul bisericii nu l-am putut admira, aceasta fiind inchisa.Se pare ca acest concediu imi oferea un obiectiv cald, unul rece.

Nu m-am lasat afectat prea tare de acest nou ghinion al meu si am savurat plimbarea in complexul medieval, ceea ce ma facea sa ma simt extrem de bine. Nu pot explica de unde provenea starea mea de bine, dar trecand printre aceste turnuri , stiind ca in Turnul Trompetilor a fost incarcerat Vlad Tepes , in 1476, in urma conflictului avut cu Mathias Corvin, ca prin constructia celor patru turnuri Mediasul fusese ridicat la rang de oras, toate acestea ma faceau, parca, partas la o istorie pe care doar o citisem.

In acest loc pe care paseam linistit, Stefan Bathory a fost ales de nobilime, principe al Transilvaniei, pentru ca mai tarziu sa devina rege al Poloniei.

Pana si copacii imi pareau mai falnici, mai maiestuosi.

Ce m-a nedumerit a fost faptul ca acest ansamblu medieval deosebit de bine conservat, a fost transformat intr-o unitate scolara.

Nu eram singurul nedumerit, in urma mea doi cetateni discutau intr-o germana cu accent puternic saxon si intrebarea care revenea in discutia lor era :” De ce nu muzeu, de ce scoala? Mare pacat..”

In sinea mea eram de acord…

In bataia vantului de toamna, in linistea de acolo, doar frunzele se auzeau si rasetele unui cuplu de tineri , mire si mireasa, ce venisera sa isi faca fotografiile de nunta acolo.

Mi-a placut ce am vazut acolo foarte mult, pacat ca nu am stat mai mult, dar in acele 45 de minute m-am incarcat cu energia pe care ti-o dau lucrurile care iti fac placere.

Gandul mi-a zburat la un suflet din cochetul oras, pe care destinul ma va face sa il cunosc odata…Nu se stie niciodata.

In acest timp, batranul Turn al Trompetilor vegheaza in continuare asupra orasului….

Cateva fotografii cu Complexul Medieval de la Medias.


PS. Un mini-albul gasiti accesand Complexul Medieval Medias