Dupa o zi istovitoare in care am vizitat Cetatea Slimnic, Cetatea Frauendorf/Axente Sever, Complexul Medieval de la Medias,Cetatea Biertan si Sighisoara, a doua zi am facut o excursie prin Sibiu.
M-am plimbat cautand Biserica Evanghelica”Sfanta Maria”.Am luat-o pe un drum laturalnic bazandu-ma pe intuitie si pe faptul ca turnul bisericii de 73,34 m, il puteam repera usor.
Vorba vine,dar nu am regretat ca am facut aceasta plimbare deoarece cum mergeam spre Piata Huet, mai intai am dat peste o biserica catolica construita pe o parte deluroasa iar accesul se facea printr-o multitudine de trepte. Am fost tentat sa le urc dar cum eram si obosit , m-am lasat usor convins sa n-o fac. Acum imi pare rau, dar cum voi mai ajunge in Sibiu, sunt convins ca pot repara aceasta greseala.
Mergand mai departe am fost surprins de faptul ca treceam pe sub niste bolti ce pareau ca facusera parte dintr-un zid ce inconjurase, candva, orasul.
Am trecut pe langa Primarie si pe langa poarta boltita care ducea in Piata Mare,am mai mers putin si …am zarit-o.
Am fost impresionat de arhitectura acestei biserici dominata de turnul pe sapte nivele cu cele patru turnulete pe colturi,acesta fiind semnul ca orasul avea dreptul de condamnare la moarte.Turnul principal are o inaltime de 73,34 m,fiind cel mai inalt turn din Transilvania.
Realizata in stil gotic, in exterioreste construita intr-un mod in care geometria este proeminenta,sunt 7 coloane care se termina in forma de triunghi, creind impresia unpr turnelete.
Acoperisul este ormanzamentat cu tigle ce au motive interesante,in alb si rosu.
In fata Bisericii se afla statuia episcopului Georg Daniel Teutsch.
In interior biserica imbina stilul gotit cu cel reascentrist.Tavanul este cu nervuri si coloane de sustinere sculptrate,avand una din cele mai frumoase cristelniţe de bronz existente in ţara noastra, decorata cu o serie de inscripţii gotice. De asemenea, pe suprafata sa, sunt realizate 228 de plachete in relief, multe din ele reprezentari figurative de influenta bizantina. Cristelnita dateaza din anul 1438 fiind opera mesterului Leonhardus. Se spune ca a fost turnata din bronzul tunurilor turcesti capturate de catre sibieni in 1437.
Din anul 1496, timp de 300 de ani, Biserica a servit si ca loc de inmormantare pentru primari, comiti sau alte personalitati sibiene. In anul 1796 se interzic inhumarile in biserica, dar cu toate acestea, se va mai face o exceptie in anul 1803, cand trupul neinsufletit al baronului Samuel von Brukenthal va fi depus in cripta amenajata langa amvon.
Pietrele funerare care acopereau mormintele au fost demontate din nava bisericii in anul 1853 si incastrate in zidurile ferulei, obtinandu-se astfel o galerie de 67 de lespezi funerare, unica in Romania.
In necropola exista blazoane si o serie de sculpturi deosebit de intereante.
Am stat 3 ore in interiorul Bisericii, descoperind pe langa pietrele funerare, un memorial adus celor deportati in Baragan sau in lagarele rusesti , existand o lista cu cei care au trait aceasta experienta tragica, apoi o placa cu soldatii sibieni cazuti in Primul Razboi Mondial si o alta placa cu cei cazuti in al doilea Razboi….
Am ramas impresionat vazand acele liste, amintindu-mi de cei din familie care au avut aceeasi soarta…
Cred ca aceasta Biserica este mult mai frumoasa ,la vizita mea era in renovare.
Desi sobra,acest lacas transmite ceva pozzitiv, o anumita caldura, sculpturile si valoarea lor istorica impresioneaza vizitatorii.
Pe mine m-a impresionat…
Ideea e ca mi-am lasat familia la o terasa cu catei cu tot si erau la a doua cafea si la al treilea rand de suc, cand eu abia incepusem expeditia “pietre funerare”.Telefonul meu incepuse sa vibreze tot mai des.Toata vizita a durat aproape 3 ore.Ma simteam bine explorand trecutul si nu am iesit decat dupa ce am primit ultimatum…”Vino odata, cateii nu mai au apa iar noi murim de cald!”…Evident , unde ma aflam eu era racoare si liniste, dar nah…am plecat marcand inca un obiectiv cucerit .
Cateva fotografii.
PS. Acest articol, desi are multe cuvine , se adreseaza rubricii “Miercurea fara cuvinte”. Fusese inceput cu intentia de a “prinde” trenul de la rubrica “Life in Pictures” (din motive tehnice nu am reusit sa il termin pana luni seara).
Pentru mai multe fotografii accesati Biserica Evanghelica din Sibiu.
Ce arhitectura sobra si eleganta. Frumoase imagini.
Da, arhitectuura este eleganta si interesanta.
Cat despre imagini, ma bucur ti-au placut 😛
Superbe fotografii, interesantă povestire, ce dacă e miercuri ! 😀
Am vizitat și noi biserica asta, dar recunosc că mult mai fugitiv. Mi-a făcut plăcere să o cunosc mai bine, cu ajutorul tău. Mulțumesc !
Ma bucur ca ti-a placcut povestirea 😛
Eu am o atractia fata de edificiile gotice, poate de aceea am petrecut atat de mult timp in ea, si am vazut prima necroola asa ca pasiunea pentru istorie a iesit la iveala si n-o pot controla 😛
Frumoasă vizită de dimineață… Prilej de liniște și rugă…
O zi frumoasă!
Ma bucur ca ti-a placut 😛
O zi buna si tie!
Frumoasa plimbare, multumesc!
Sper sa mai materie proma si pentru ate plimbari la fel de interesante!!
Timp sa fie 😛
Chiar frumoase fotografiile. In Romania chiar ai ce sa vizitezi, pacat ca nu stim sa ne promovam cum trebuie.
Foarte adevat, sunt locuri deosebite de care habar nu avem de aceea am inceput sa explorez Transilvania .
Promovarea este o problema, poate acesta e motivul pentru care scriu despre ceea ce am vizitat …
Sunt superbe pozele și povestioara
este foarte interesantă!
O zi excelentă îți doresc!
Mulțumesc pentru lectură!
Multumesc frumos, ma bucur ca ti-a placut 😛
O zi frumoasa si tie!
Frumos articol si poze la fel!
Eu sunt fermecata de Sibiu. Felicitari!
Da, si mie imi place Sibiul, are multe pucte de atrctie.Ca sa il vezi cel mai bine este sa o iei la pas 😛
Multuumesc pentru cuvintele frumoase 😛
pentru mine doua mari surprize 🙂 Una calda si una rece :)) cuvintele sunt exagerat de multe pentru Miercurea fara cuvinte, dar fotografiile sunt colosale! nu ca ar fi facute în orasul meu, dar zau ca ai surprins unghiurile cele mai grozave!
Happy WW!
Cu regulile WW stau cam rau, stiam ca nu trebuie multe cuvonte dar ma chinui cu articolul acesta de foarte multa vreme….tot timpul aparea altceva si daca nu l-as fi publicat pentru rubrica ta , ar mai fi stat in draft inca o luna….
Ma bucur ca iti plac pozele , tu ,ca fosta sibianca, imi poti spune daca am surprins bine unngiurile din biserica……….
Multumesc pentru compliment 😛
Am o intrebare: stii cumva cum se numeste biserica in prima fotografie??
daca te referi la turnul cu gang prin care se face legatura dintre Piața Mare și Piața Mică, acela este Turnul Sfatului… nu vad biserica în prima fotografie…
deosebite fotografii…goticul nu poate fi decat sobru si ai surprins aceasta sobrietate usor austera…
povestesti frumos 🙂
Mie mi se pare elegant …
Multumesc , imi place sa povestesc mai ales daca am si ascultatori (cititori) 😛
Traznet pozele si locatia. Trebuie sa-mi fac timp as ajung in Sibiu, ca nu am fost de ani buni si e pacat 😉
Locatia face toti banii,Dojo, cand ai timp poti da o fuga pana la Sibiu, sunt cateva locuri frumoase de vizitat.
Multumesc , venind de la tine este un compliment 😛
fotografii tocmai bune de asezat intr-un ghid turistic…felicitari, mai ales ca este si textul gata
Multumesc mult , ma bucur ca ti-au placut 😛
Ca de obicei,esti foarte documentat Cartim;in Sibiu sunt multe biserici ,dar cea mai frumoasa pare a fi cea evanghelica-catedrala.
Multumesc, am aflat de ea din intamplare si mi-a placut ce am citit si asa am hotarat sa merg sa o vizitez …..i-a placut desi nu sunt de rit , dar este deosebita .
Ce tantalau sunt , am fost in urnul Sfatuli , dar dinspre Piata Mare , abia acum m-am prins ca acela e Turnul Sfatului si aceea este trecerea….. 😛
Ei, nu e chiar asa. Nu e cel mai inalt turn din Transilvania 🙂 …si eu locuiesc in Sibiu:))
Uite aici o legenda frumoasa:
“Se spunea ca sibienii din Evul Mediu erau niste oameni extrem de mandri si laudarosi cand venea vorba de oras sau de ce au facut ei. Era perioada in care turnul bisericii trebuia ridicat, iar toti sibienii isi doreau un turn inalt si maret. Afland ca la Bistrita se afla cel mai intalt turn din Transilvania, au trimis o echipa “undercover” sa masoare cu o funie turnul. Zis si facut, cei doi agenti trimisi de la Sibiu au fost, au masurat, iar seara s-au bagat in carciuma. Fiind imediat imbatati de la vinul cel bun, s-au dat de gol cu initiativa lor, iar bistritenii, de suparare, au taiat cam 2 metri din funie. Asa se explica de ce turnul evanghelic de la Sibiu are 73,2 metri si cel din Bistrita are 75 metri.”
Multumesc pentru ca mi-ai impartasit aceasta legenda locala .N-o stiam si ma bucur ca am aflat-o.
Oricum , este o biserica deosebit de frumoasa , nu degeaba se mandresc sibienii cu ea 😛
Cum mai sunt cateva subiecte despre Sibiu, te invit sa le citesti si sa depistezi eventualele greseli si poate mai ai cateva legende de spus, Gabriela 😛
Sibiu – Biserica Evanghelica Sfanta Maria este o pagina ziditoare
pentru suflet. Mult spor si folos duhovnicesc!