Dupa o zi istovitoare in care am vizitat Cetatea Slimnic, Cetatea Frauendorf/Axente Sever, Complexul Medieval de la Medias,Cetatea Biertan si Sighisoara, a doua zi am facut o excursie prin Sibiu.

M-am plimbat cautand Biserica Evanghelica”Sfanta Maria”.Am luat-o pe un drum laturalnic bazandu-ma pe intuitie si pe faptul ca turnul bisericii de 73,34 m, il puteam repera usor.

Vorba vine,dar nu am regretat ca am facut aceasta plimbare deoarece cum mergeam spre Piata Huet, mai intai am dat peste o biserica catolica construita pe o parte deluroasa iar accesul se facea printr-o multitudine de trepte. Am fost tentat sa le urc dar cum eram si obosit , m-am lasat usor convins sa n-o fac. Acum imi pare rau, dar cum voi mai ajunge in Sibiu, sunt convins ca pot repara aceasta greseala.

Mergand mai departe am fost surprins de faptul ca treceam pe sub niste bolti ce pareau ca facusera parte dintr-un zid ce inconjurase, candva, orasul.

Am trecut pe langa Primarie si pe langa poarta boltita care ducea in Piata Mare,am mai mers putin si …am zarit-o.

Am fost impresionat de arhitectura acestei biserici dominata de turnul pe sapte nivele cu cele patru turnulete pe colturi,acesta fiind semnul ca orasul avea dreptul de condamnare la moarte.Turnul principal are o inaltime de 73,34 m,fiind cel mai inalt turn din Transilvania.

Realizata in stil gotic, in exterioreste construita intr-un mod in care geometria este proeminenta,sunt 7 coloane care se termina in forma de triunghi, creind impresia unpr turnelete.

Acoperisul este ormanzamentat cu tigle ce au motive interesante,in alb si rosu.

In fata Bisericii se afla statuia episcopului Georg Daniel Teutsch.

In interior biserica imbina stilul gotit cu cel reascentrist.Tavanul este cu nervuri si coloane de sustinere sculptrate,avand una din cele mai frumoase cristelniţe de bronz existente in ţara noastra, decorata cu o serie de inscripţii gotice. De asemenea, pe suprafata sa, sunt realizate 228 de plachete in relief, multe din ele reprezentari figurative de influenta bizantina. Cristelnita dateaza din anul 1438 fiind opera mesterului Leonhardus. Se spune ca a fost turnata din bronzul tunurilor turcesti capturate de catre sibieni in 1437.

Din anul 1496, timp de 300 de ani, Biserica a servit si ca loc de inmormantare pentru primari, comiti sau alte personalitati sibiene. In anul 1796 se interzic inhumarile in biserica, dar cu toate acestea, se va mai face o exceptie in anul 1803, cand trupul neinsufletit al baronului Samuel von Brukenthal va fi depus in cripta amenajata langa amvon.

Pietrele funerare care acopereau mormintele au fost demontate din nava bisericii in anul 1853 si incastrate in zidurile ferulei, obtinandu-se astfel o galerie de 67 de lespezi funerare, unica in Romania.

In necropola exista blazoane si o serie de sculpturi deosebit de intereante.

Am stat 3 ore in interiorul Bisericii, descoperind pe langa pietrele funerare, un memorial adus celor deportati in Baragan sau in lagarele rusesti , existand o lista cu cei care au trait aceasta experienta tragica, apoi o placa cu soldatii sibieni cazuti in Primul Razboi Mondial si o alta placa cu cei cazuti in al doilea Razboi….

Am ramas impresionat vazand acele liste, amintindu-mi de cei din familie care au avut aceeasi soarta…

Cred ca aceasta Biserica este mult mai frumoasa ,la vizita mea era in renovare.

Desi sobra,acest lacas transmite ceva pozzitiv, o anumita caldura, sculpturile si valoarea lor istorica impresioneaza vizitatorii.

Pe mine m-a impresionat…

Ideea e ca mi-am lasat familia la o terasa cu catei cu tot si erau la a doua cafea si la al treilea rand de suc, cand eu abia incepusem expeditia “pietre funerare”.Telefonul meu incepuse sa vibreze tot mai des.Toata vizita a durat aproape 3 ore.Ma simteam bine explorand trecutul si nu am iesit decat dupa ce am primit ultimatum…”Vino odata, cateii nu mai au apa iar noi murim de cald!”…Evident , unde ma aflam eu era racoare si liniste, dar nah…am plecat marcand inca un obiectiv cucerit .

Cateva fotografii.

PS. Acest articol, desi are multe cuvine , se adreseaza rubricii “Miercurea fara cuvinte”. Fusese inceput cu intentia de a “prinde” trenul de la rubrica “Life in Pictures” (din motive tehnice nu am reusit sa il termin pana luni seara).

Pentru mai multe fotografii accesati Biserica Evanghelica din Sibiu.