Putin dezamagit de ceea ce am patit la Cetatea de la Simlic am pornit mai departe in cautare de biserici fortificate sau cetati taranesti. Ceva imi spunea ca nu voi fi dezamagit, zona fiind una extrem de frumoasa si draga mie.
Din satuc in satuc,am ajuns in comuna Axente Sever sau Frauendorf (satul femeilor).
In centrul localitatii se afla si fortificatia.
De cum am vazut-o, fata mi s-a luminat si eram tot un zambet 😛
Am vazut o minunatie arhitectonica datand din 1322.
Cu o usoara influenta flamanda, biserica-cetate este construita in stil gotic, dar ceea ce o face deosebita este faptul ca turnul care adposteste clopotnita este construit deasupra corului.In tara, mai exista doar trei astfel de constructii : la Agarbiciu, Ocna Sibiului, si Turnisor.
Intrand in cetate am fost impresionat de atmosfera medievala pe care o dadeau zidurile si intreaga constructie.Fortificatia are un singur zid de aparare iar in interior exista zeci de incaperi in care populatia se putea adaposti in caz de primejdie.
Astazi, cateva incaperi functioneaza ca pensiune, iar o alta ca muzeu.
Intrat in cetate, am fost intrebat daca doresc sa vizitez muzeul amenajat in incinta cetatii. Am raspuns afirmativ si am fost invitat sa intru intr-o incapere in care dupa ce am intrat s-au aprins becurile, iar o doamna a manevat un CD-player si dintr-o data s-a facut auzita in surdina muzica medievala, numai buna sa te lase purtat de timp si sa te transpuna in starea de impacare pe care ti-o dadeau acele obiecte si ziduri vechi….o impacare cu sinele propriu.
In muzeu pot fi admirate o serie de ustensile vechi: ciocane, razboaie de tesut, masina de tors lana cu roata,porturile populare din regiune, sasesti maghiare si romanesti,oale si ulcele din lut, prosoape de bucatarie, asternuturi de pat , usi pictate si lazi de zestre.Cand am intrat in acest mic muzeu ma asteptam sa vad arme,sabii, pumnale, dar am apreciat initiativa celor din sat ca au facut si atat, macar si-au dat silinta pentru ca traditia sa nu dispara.
Dupa ce am vizitat micul muzeu am intrat in biserica propriu-zisa. Desi nu sunt de rit protestant, biserica m-a cucerit prin simplitatea si elegata ei.
Am avut un bunic de rit evanghelic, dar nu din aceasta cauza vanez bisercile-cetati,ci pentru ca pe langa valoarea istorica si arhitecturala, si de adapost impotriva inamicilor de tot felul, acestea constituiau si un lacas de cultura.
Din pacate de aceste biserici-cetate, cetati taranesti, sau cum s-or numi ele, nu se vorbeste, ci doar manastirile din Moldova sunt amintite de oficialii romani cand este vorba de promovarea turistica a tarii….
Atractia fata de aceste biserici forificate este mult mai mare decat aceea catre bisericile ortodoxe, construite in stil bizantin, deoarece turistii straimi nu prea au cunostinte fata de acestea.
Am fost pe Valea Loirei pentru a gasi cate ceva despre templieri, iar in Germania am cautat cate ceva despre teutoni, ca sa aflu dintr-o brosura germana despre potentialul pe care il ofera Transilvania , in materie de cetati, fortarete si biserici fortificate care au la baza mana cavalerilor teutoni.Si asta doar pentru ca in tara este promovata mai mult zona de Est, ignorandu-se oferta pe care au Ardealul si Banatul in acest sens.A fost nevoie ca un vlastar regesc britanic ,sa isi cumpere o proprietate in Transilvania, pentru a repune aceste monumente, unice poate, in circuitul turistic al Europei.
Nici o campanie de promovare facuta de tara noastra nu a avut un impact atat de mare, ca trei cuvinte din partea lui Charles al Marii Britanii….
Buuuun, sa zicem ca aceasta e problema guvernantilor nostri. A mea problema incepe in momentul din care stiu ca la construirea acestor lacasuri au cotrubuit cavalerii teutoni, ele ramannd in picioare nealterate, nemodificate,ca un zalog al evolutiei si existentei noastre dar si o urma a trecerii acestora pe aceste meleaguri, dorind sa aflu cat mai multe in acest sens.
Biserica are hramul “Tuturor Sfiintilor”, orga acesteia fiind refacuta de o firma din Timisoara, care in 1926 sub indrumarea lui Ludwig Wegenstei, a transformat-o in orga pneumatica.
Totul este construit in stil gotic , mai putin altarul care este este realizat intr-un baroc tarziu.Ce m-a impresionat si aici ( ca si la Prejmer ) a fost un tabel din marmura, situat in drepata altarulului, pe care erau trecuti toti cei care murisera intre anii 1940- 1945, oameni din sat si soldati care au luat parte la Razboi.
Bolta este din caramida, fara nervuri, deasupra ei fiind construite cele trei nivele ale turnului care servea de straja.Accesul catre turn se face pe o scara aflata in exterior.
Oricum cele doua stiluri se imbina armonios, rezultatul fiind o simplitate eleganta.
Turnul clopotnitei este imbodobit cu un ceas ce inca indica ora exacta… Este ca si cum, de milenii aceasta fortareata vegheaza asupra satului….
Frauendorf a primit numele de “Axente Sever” in 1931 la implinireaa 25 de ani de la moartea revolutionarului pasoptipst.
Iluzia mea ca am parasit acest secol pentru un veac demult apus, a fost spulberata de un glas ce m-a scos din reveria ce pusese stapanire pe mine si pe aparatul meu foto : “Hai ca ne asteapta Biertan!” Cum de un an jumatate asteptam intalnirea cu mult ravnita cetate, mi-am revenit urgent, chit ca stiam ca mai intai aveam sa vizitez Cetatea Mediasului.
Oricum ce am vazut in Frauendorf/Axente Sever, a depasit asteptarile mele, lasadu-mi o impresie placuta in ceea ce priveste cetatea dar si in ceea ce pot face oamenii. Preocuparea edililor locali , ospitalitatea cu care am fost primit, tin de partea locului , si acest lucru conteaza mai mult decat zece frunzulite…..
Cetatea si biserica
Pentru mai multe fotografii cu forticatia si cu muzeul din interiorul acesteia accesati Biserica Cetate Frauendorf/Axente Sever
Sper sa va placa si daca v-am trezit interesul, vizitati-o! Se afla 36 km de Sibiu si la 11 km de Medias. Cu aceste repere, n-o veti rata.
Cred că ți-a prins tare bine ieșirea 🙂
Ooooooooo daaaaaa, Arashi 😛
Mai ales ca am gasit cateva fortificatii frumoase si revenit acasa si documentanu-ma mai serios , am descoperit inca cateva :Ppromitandu-mi ca am sa ma intorc in zona sa le vad …
Sttiu ca sunt dus…dar daca imi plac , ce pot sa fac ? 😛
Foarte tare, avem locuri minunate in aceasta tara! 🙂
Da, Dany si habar nu avem ca ele exista , cautam in alta parte ceea ce avem sub nas 😛
De vina pentru lipsa promovarii este si faptul ca nu sunt biserici ortodoxe!
Frumoasa si documentata prezentarea ta de astazi. Mi-a placut. Am mai scris aici, cred, ca si eu imi doresc sa ajung pe acolo (n-am fost niciodata, desi cochetez cu idee din anii ’70) dar nu stiu cand se va intampla asta.
Da, cred ca ai dreptate, Hawkie, dar asta nu e o scuza…
Eu zic sa tragi o fuga in zona respectiva, sa le iei incet pentru ca sunt multe …venind acasa am realizat ca am trecut pe langa cateva locuri interesante si nestiind de ele nu le-am vizitat, dar ramane pe alta data 😛
Sanatosi sa fim ca restul nu mai conteaza 😛
Multumesc frumos opentru aprecieri ….se pare ca scriu mai frumos despre ceea ce imi place cu adevarat 😛
intr-adevar, promovarea este cu predilectie pentru minastiri. Desi cred ca de exemplu ceea ce prezinti tu azi ar fi mai usor de atins pentru un turist occidental!
Da si logica mea spune astfel si chiar cred ca sar atrage mai multi turisti din Ocident…
Un exemplu in aceasta directie este Castelul Bran, care ocupa primul loc in topul prefetintelor turistilor straini.
Ma bucur Cartim ca ai reusit sa o viztezi si sa-ti si placa; spre rusinea mea, am vazut doar o parte din ea ; asa e cand depinzi de altii (ma refer la transport).Sunt sigura ca in mica ta excursiei ai mai gasit si altele.
Bine ca macar ai reusit sa vizitezi , chiar daca a fost putin 😛 Multa lume din zona nu a ajuns sa viziteze imprejurimile de langa Sibiu.
Da este foarte adevarat ca mi-a placut foarte mult 😛
Program de vizitare?
Zilnic intre orele 10 -18 , pretul vizitei la muzeu 4 lei ,vizitarea forificatiei si a bisericii este gratuita 😛
Dar tu ai aproape de casa Prejmerul care era gratuit sau se dadea si acolo o suma modica, iar aceea constructie este de-a dreptul fascinanta….
Zilnic inseamna inclusiv sambata-duminica? (intreb pentru ca in unele parti am vazut ca inseamna luni-vineri 😐 )
La Prejmer mai tii minte programul cumva? Asta e?
Inseamna de luni pana sambata , iar duminica e de la 12-18.
Iar Cetatea Prejmer , care se afla la 14 km de Brasov este asta, si pe harta e acel link pus de tine.
Ca de obicei cei ce stau in zona nu au vizitat-o , mai am doi prieteni din Brasov care au calcat acolo dupa ce le-am aratat poze si le-am povestit ce faina este 😛
Ca sa fiu sincer pana la capat si eu am auzit de cetate de la TV , de pe Viasat History , care au facut o emisiune cu cele mai bine conservate si interesante cetati din Europa…
Iar programul, cei din Brasov zic asa:
“Program de vizitare
01. 06 – 31.10
Luni-Vineri : 09:00 – 17:00
Sambata: 09:00 – 13:00
Duminica: 11:00 – 17:00
01.11 – 31.05
Luni- Duminica: 10:00 – 15:00 ”
Sper ca nu vand brasoave 😛
Bine te-am regasit, o postare care m-a incantat!
Mi-a amintit de vizita la manastirea cisterciana de la Cârta, am fost acolo in vara asta. Poate o stii, eu abia am descoperit-o…
Pe templieri ii gasesti greu pe Valea Loirei. Trebuie sa-i cauti in locurile pustii, cu potential economic redus, intrucat locurile bogate au fost cumparate, inhatate, transformate…
De exemplu, in platoul Larzac din masivul Central sunt patru-cinci site-uri templiere aproape intregi.
La Coulommiers, 80 km de Paris a mai ramas o ferma intreaga, pe care satenii se straduiesc sa o restaureze (muncesc de vreo 15 ani fara sa-i plateasca nimeni, bineinteles).
In orice caz, daca vii in Franta pentru templieri, contacte-moi 🙂
Bine ai revenit in blogosfera, Karla 😛
Fii sigura ca daca am sa plauiesc sa vin prin Franta te voi contacra pentru a-mi da cele mai bune informatii , de fapt blogul tau este un punct de reper excelent 😛
Multumesc pentru apreciere, la Carta am in plan sa merg la anul, cand imi propun sa vizitez Viscri ,Sanchiz si Harman ….asta daca ma mai suporta cele din casa in aceste incursiuni :p
Foarte frumoasa , multumim pentru articol iar pozele sunt absolut minunate !
Great location, interesting museum and church. If you need a place to sleep in the area, they offer nice rooms 🙂