Plecand de la Medias m-am indreptat spre unul din cele mai importante lacasuri ale Transilvaniei : Ceatatea si biserica fortificata de la Biertan.
Biertan se afla la mijlocul distantei dintre Medias si Sighisoara, de fapt, exista o rivalitate intre cele trei cetati, pentru titlul de”scaun”.Biertan-ul a pierdut titulatura in favoarea Mediasului
Parcurgand drumul spre localitatea Biertan, ochiul iti este incantat de priveliste oferita de dealuri, iar in departare se vad muntii..Este ceva ce nu se poate descrie in cuvinte, pe de-o parte natura generoasa, pe de alta parte incarcatura istorica.
Se pare ca oamenii locului nu isi dau seama ,nici de una, nici de alta.Dar asta este o alta poveste.
In ultimii ani, viata mi-a oferit cateva oportuniti de avedea locuri frumoase, deosebite, dar Transilvania si potentialul ei, l-am descoperit abia in 2007, si pot spune ca “m-am indragostit” de acasta regiune.
Cetatea – biserica de la Biertan era in vizorul meu de multa vreme.
De cum ajungi in apropierea localitatii, cetatea isi face simtita prezenta. O vezi maiestuoasa pe deal si te intrebi :”Ce este ? Cetate, castel sau biserica?”
Poate ca toate trei la un loc.
Nerabdator, am ajuns la destinatie.
Vazand-o de afara nu mi-am dat seama ca e construita atat de sus. Intrand pe poarta ce ducea la cetate, in fata ochilor aveam trepte, o multime de trepte din lemn, care la o evaluare ochiometrica imi dadeau mai mult de 5 etaje …Le-am urcat vazand si bastioanele. Totul ramasese , parca, ancorrat intr-un medieval tarziu.
In prima faza, am vazut cele trei ziduri de aparare , apoi cele trei bastione iar mai tarziu cele sapte turnuri.Cum cele sfinte se imbinau, deseori, cu politica, cu lupta antiotomana, in mijlocul acestor intariri, trona biserica.
Doar cand i-am vazut bastioanele, zidurile de aparare si turnurile am inghitit in sec, mintea mea incepand sa “lucreze” la diverse scenarii care se intamplasera acolo.
Biserica este construita intr-un stil gotic tarziu cu elemente renascentriste.Ea a fost construita peste fundatia unei bisericute ce fisese amplasata antenteripr acolo, constitunind astazi, una din cele mai valoaroase lacasuri din Transilania, fiind si una din ultimele construite.
Constructia bisericii evanghelice a avut loc intre anii in 1493 – 1522, fiind o biserica cu 3 nave, cor cu absida poligonala, sacristie si nivel de aparare, fiind ultima biserica-hala construita in tara. Pastrand piese deosebite de sculptura, pictura si mobilier gotic tarziu, cu influente de Renastere: portalul vestic, portalul sacristiei cu usa interioara intarsiata si mecanismul de inchidere al acesteia, amvonul, sculptat de Ulrich din Brasov, altarul poliptic, stranele.Tot mobilierul si modul de realizare al bisericii este foarte asemanator cu cel al bisericilor din Germania de Sud si Elvetia.
Altarul este unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, continand 28 de picturi cu scene din viata lui Isus si a Mariei iar in mijloc crucifixul. In perioada catolica, aici era o statuie care o infatisa pe Fecioara Maria, de aici hramul si denumirea bisericii: “Biserica Sf. Maria”.
O piesa interesanta este amvonul.Acesta a fost construit de Ulrich din Brasov,in 1500, fiind deosebit de valoros deoarece a fost realizat dintr-o singura bucata de piatra,sculpturie cu care este impodobit reprezinta scene biblice: rastignirea, gradina Ghetsemani, profetia lui Simon. Decoratiunile sunt create in stil gotic, avand si influente renascentiste.
Orga bisericii,este deosebit de impunatoare ca dimensiune, fiind construita in 1869 de catre Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registre, pedale si 2 manuale.
Usa sacristiei,este unica in Europa a fost construita in 1515, avand o incuietoare care are in partea interioara un sistem de inchidere care o blocheaza de jur imprejur, in 19 puncte, fiind p[era lui Johannes Reichmut. Aceasta usa proteja tezaurul episcopiei si al regiunii.In 1910, usa a fost dusa la Expozitia Mondiala de la Paris, unde a fost premiata.
Tavanul este plin nervuri ceea ce ii confera un plus de eleganta.
Turnul din Sud adaposteste o mica capela destinata catolicilor netrecuti la Reforma si poarta denumirea de “Turnul Catolic”.
Turnul de Nord este denumit si “Turnul Maosoleu” deoarece aici au fost ingropati , din 1913, prelatii acestei biserici. Lespezile aflate in acest loc sunt deosebite.
Mai sunt: Turnul Slaninilor, Turnul Inchisorii, Turnul de la Poarta si Turnul Tesatorilor.
In partea superioara a bisericii se afla Turnul cu Ceas care adaposteste clopotele si un sistem de aparare.
De pe zidurile cetatii se putea vedea in zare localitatea , dealurile.Turnurile deosebit de bine conservate, stilul constructiei, ma ducea cu gandul la ceea ce fusese candva acest lacas. In intreaga sa existenta a lasat garda jos o singura data, pe la 1700 cand a curutii (mercenari maghiari) au reusit sa navaleasca in cetate jefuind-o.Totusi, nu au reusit sa ia tezaurul…
In aceasta cetate, considerata cea mai puternica din Transilvania, exista si o incapere unde erau inchise cuplurile ce doreau sa divorteze. Inchisi timp de o saptamana, avand un singur pat , o singura farfurie, se spune, ca acestie ieseau impacati.
Situata pe varful deallului, imprejmuita de padure, cetatea este deosebit de impunatoare.Plimbandu-ma printre cele trei ziduri de aparare, aveam senzatia ca imi lipseste doar pelerina si sabia, calul asteptandu-ma la Turnul de la Poarta.Aveam impresia ca sunt un pelerin, care in drum spre cetatea Sighisoarei,venisem cu treburi la episcopatul sasesc din Biertan.
Nu stiu daca fiecare om care viziteaza cetatea simte ca ceva din maiestatea si mandria acesteia, ii este transmisa si lui, dar cu mine asa s-a intamplat. Parca ma simteam mai stapan pe mine , mai puternic si mai determinat.Sunt unele locuri care au acest dar,de a treansmite energiile pozitive celor care le calca pragul.
Cetatea taraneasca de la Biertan se afla in patrimoniul UNESCO din anul 1993.
Cetatea Biertan este o adevarata bijuterie, iar daca aveti drum incolo, nu ezitati s-a vizitati. Merita din plin !!
Cateva fotografii.
PS. Se vede ca inca nu eram prieten cu aparatul meu foto, ca eram in tatonari…
Voi face un update la postare in care voi insera link-ul cu cele mai reusite fotografii cu cetatea, uploadate pe albumul Picasa.
Pemtru cei ce doresc sa vada mai multe fotografii cu cetatea Biertan, le gasiti accesand Biertan sau cetatea cu 7 Turnuri
Uite ca nici nu stiam de ea 🙂
Nici eu nu stiam de ea, pana cand am vazut pe Viasat History o emisiune despre BIertan si Prejmer, cele doua cetati care au intrat in patrimoniul UNESCPO, una in ’93 si una in ’96….
Sunt foarte frumoase amandoua si merita vizitate!!
Nu am vizitat cetatea de la Biertan,dar am citit si vazut fotografii.Intr-adevar te intalnesti des cu turisti in Medias (in special straini) care,cu harta in mana te intreaba cum ajung la cetate.
Din pacate , strainii stiu mai multe despre aceasta cetate decat noi.
Marurisesc ca daca nu as fi vazut pe Discovery documentar despre cele doua, nu mi-as fi spus :” Poate mai exista si altele!” si atunci am inceput sa caut fortarete si sa patrund mai adanc in zona Trznsilvaniei.
De cativa ani mergin zona respectiva si descopar mereu alte lucruri noi …dovedindd ca si noi avem doar ca nu stim de ele…
Ce faina este cetatuia :)) mi-ai povestit de ea dar parca nu era atat de interesanta atunci.
Iaca, m-ai facut curios , poate anul acesta trec si eu pe acolo .
Mi-ai dat o destinatie de concediu 😛
Ma bucur ca te-am facut curios 😛
Pot spune ce este ceva deosebit si merita vazuta .
Vezi ca treptele alea se intind pe 100m, faci febra musculara pana ajungi sus ….
Vazut si eu Biertanul acum vreo 2 ani. Tot Prejmerul mi-a placut mai mult pe interior, dar ma mir ca inca nu avem un tur complet al cetatilor romanesti (organizat de vreo firma de turism). Majoritatea sunt incomplete sau usor redundante.
Da si mie Prejmerul mia placut mai mult pe iinerior, este mai deosebit si mai pitoresc .
Cat despre ghidul turistic, din pacate, cei de la Turism , sunt mai interesati de bisericile din Moldova …