“Everything happens for a Reason” obisnuia sa spuna un personaj din serialul LOST.
Daca John Locke avea dreptate cu insula, se pare aceste cuvinte se adevereau si in concediul meu.

Intr-o seara, mi-am aruncat ochii din intamplare pe televizor si am citit: “Cetatea din Romania aflata in patrimoniul UNESCO, a fost intemeiata de Ordinul Cavalerilor Teutoni ..”

Am ramas tampit.

A trebuit sa aflu de pe Viasat History , ca in apropierea locului in care eram cazat se afla Cetatea fotificata si biserica Prejmer.

Am dat alarma, spunand: “Dimineata avem program , vizitam ceva fain !”

Aflata la 14 km de Brasov, Cetatea Prejmer se inalta falnica, demonstrand ca daca o constructie este bine facuta, poate infrunta si invinge timpul.

In anul 1211 ajung in Tartlau (denumirea germana a Prejmer-ului de astazi) Cavalerii Ordinului Teuton, organizatie infintata in Ierusalim, care spre deosebire de Templieri, erau o organizatie preponderent militara dar includea si ajutorarea bolnavilor sau ridicarea de constructii.

Desi au stat mai putin de 15 ani in Prejmer , acestia au reusit sa atraga de partea lor pe locuitorii de origine germana, pe sasi, construind biserica si in jurul careia au ridicat fortificatii.

La plecarea lor in 1224-1225 , au lasat in urma lor , o costructie ce trebuia doar consolidata.Asezarea prpriu-zisa, s-a dezvoltat in jurul bisericii fortificate.Cetatea trebuia foarte bine fortificata , deoarece ea trebuia sa reziste oricarei invazii otomane sau tatare, cu scopul de opri inaintarea acestora spre Brasov.

De-a lungul secolelor, bisericii-cetate devenita fortificatie, i s-au adus nenumarate imbunatatiri. Dandu-si seama de pozitia strategica a cetatii, Sigismund de Luxemburg, aduce imbunatatiri semnificative, construind in jurul bisericii , ziduri , in forma de potcoava , ale caror grosime variaza intre 2-5 metri, avand inaltimeacuprinsa intre 12 -15 metri.De asemenea sunt construite bastioane ,porti de fier si poduri mobile.

De jur imprejurul Cetatii, a fost sapat un sant cu apa, foarte adanc.

In interiorul cetatii sunt 272 de incaperi, asezate asimetric pe patru nivele.Accesul catre acestea, si catre crenuluri, se face prin scari de lemn destul de abrupte.Este exploatat fiecare spatiu, fiecare groapa, fiecare fierastruica.

Langa gurile de foc ale cetatii , exista un dispozitiv numit “orga mortii”, format din mai multe arme care trageau deodata si care creau panica si teroare, dusmanilor.

Cetatea devenise imbatabila, fiind asediata de 50 de ori, dar niciodata , cucerita.

Puitne lucruri ma impresoneaza, dar aceasta Cetate a reusit.Pasind si plimbandu-ma prin curtea acesteia, urcand la etaj , mi-as fi dorit sa am la dispoiztie o masina a timpului, care sa ma trimita inapoi in timp, macar pentru o ora , pentru a lua pulsul evenimentelor.Totul in jur era atat de autentic medieval.

Simplitatea bisericii, construita in stilul gotic timpuriu, ii confera acesteia eleganta desavarsita. Avand hramul Sfintei Fecioare, care este si protectoarea Ordinului Cavlerilor Teutoni,este o biserica de rit evanghelic, in care intalnim singurul altar triptic pictat pe ambele fete, din sud-estul Europei.

Biserica are doua intrari, una principala si una din lateral. Intrand pe usa principala, am dat de un portret in piatra neagra a lui Martin Luther, inaintand spre centrul bisericii, mi-a atras privirea un “panou” cam de marimea unui om, dedicat soldatilor originari din Prejmer care au luptat in Primul Razboi, iar sub acesta, se afla inramata o lista cu acei barbati din localitate care au luptat pentru armata germana in cel de-al Doilea Razboi.

M-a mirat si m-a impresionat acest gest al satenilor.Acolo, in pacea bisericii, nu conta, ca acei oameni servisera sub o armata inamica, ei erau fii satului, iar Razboiul, ii rapise de langa cei dragi.Puteam intelege acest aspect , avand la randu-mi, in familie, victime de pe urma Razboiului.

Cat despre altarul gotic si orga din biserica, sau picturile ramse, nu puteam decat sa admir si sa imi  inchid gura.

Doua incaperi au fost create pentru a functiona ca muzee permanente, “Scoala Veche” si o incapere care prezinta exponate traditionale, creat manual. Ambele au fost create la initiativa Fundatiei Sasilor Transilvanieni.Aceasta fundatie, a reinaoit acoperisurile si a asanat incaperile existente, ajutand si la consolidarea zidurilor si a tencuielii.

Fiind cea bine conservata Cetate din estul Europei, Premerul a fost introdus in patrimoniul UNESCO, in anul 1999.

Pot sa va dau un sfat ? Vizitati Cetatea Prejmer !!

Cateva fotografii, pentu a intra in atmosfera unui timp demult apus.

Enjoy it 😛

Pentru a vedea intregul album foto accesati Cetatea Prejmer

PS. Inca o data mi s-a demonstrat cat de putin ne cunoastem tara, si cat de putina reclama se fac unor locuri superbe.
Daca nu era Viasat History, stiam eu de minunatia de cetate ? O ratam in mod sigur.
Cand am fost in Brasov, la Info Turist , sa intreb de un ghid al zonei , mi s-a raspuns cu romanescul “Nu avem!”
Si atunci, cum este promovata Romania? Turistic, ma refer.Doar prin frunzulita, care o reprezinta ca logo? Ce se intelege de acolo?

Sau poate ca, de aceea mi-am creat pagina separata , numita “Travel”.Si asta, ca sa fiu impacat cu propria-mi constiinta, ca macar, incerc sa redau ceva din putinul pe care l-am vazut.
Am inceput sa fiu turist in propriul meu oras, cred ca voi deveni turist si in propria-mi tara.