Berlinul , capitala Germaniei, are ca stema heraldica o coroana, doi vulturi si un urs.

Vulturii reprezinta emblema landului Brandemburg al carui oras principal este Berlinul, iar ursul a fost adaugat datorita faprtului ca padurea ce inconjoara orasul adapostea ursi.

Daca insemnele heraldice ale orasului corespund si blazonelor famililor princiare ce s-au succedat la conducerea landului Brandenburg si al orasului de la 1200 incoace, in inimile berlinezilor cel care reprezenta stema orasului era ursul.

Devenind atat de popular, in 1920, s-a luat decizia oficializarii ursului ca simbol reprezentativ pentru cetatenii acestui oras.Nu se stie de ce au ales tocmai ursul, dar pe langa explicatia amintita cateva randuri mai sus, se pare ca alegerea a fost si de natura fonetica.

In limba germana “Bär” (urs) se pronunta “Ber”, iar berlinezii doreau ca orasului lor sa ii fie recunoscuta forta, demnitatea, si curajul unui urs, Din aceasta combinatie a rezultat numele de Berlin.

Sa adaugam si faptul ca berlinezii sunt iubitori de natura si animale, orasul lor fiind una din cele mai verzi capitale ale Europei.Fiecare metru este exploatat cu spatiu verde. Atatea parcuri populate de veverite, arici, lebede, rate salbatice, sau caprioare nu am vazut in nici un alt oras mare din Europa.

Ursul este atat de popular ca pe strazile marelui oras il intalnesti la tot pasul 😛 :la intrarea in banca, in fata unor magazine, in parcuri, pe bulevard, la intrarea in oras, si la Festivalul de film “Ursul de Aur”.


Il intalnesti si la Zoo unde este venerat. Knut, frumosul urs polar , a fost simbolul Gradinii Zoologice din oras , iar ursoaica Schnute a fost declarata, in 2007, “ursul oficial al orasului” (City Bear).

In 2001 , KaDeWe (Kaufhaus des Westens), unul din cele mai exclusiviste si mai mari magazine din Europa , a lansat o campanie de “inveselire” a orasului, impanzindu-l cu ursi pictati in diverse moduri.Au avut un asemenea succes incat campania se desfasoara si in prezent , fondurile fiind varsate in cauze umanitare, pentru copii in nevoi, si alte donatii.

In magazinele de suveniruri se gasesc in miniatura, la o inaltine de aproximativ 10-15 cm si costa cam 50 euro. Matusa si unchiul meu aveau doi astfel de ursuleti si degeaba am dus munca de lamurire pentru unul dintre cei doi, am fost refuzat diplomatic, iar mie mi s-a rupt inima sa dau aceasta suma pe o figurina ce se poate sparge oricand, desi sunt unicate…

Postarea este una tipica de Week-end dar sper ca v-a facut placere incursiunea in simbolismul stemei orasului Berlin.